ביוכימיה – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
אהרן צ'חנובר -> הורדת האות ו
הצלת 0 מקורות והוספת 0 לארכיון.) #IABot (v2.0
שורה 53: שורה 53:
* [http://www.biochemj.org/ Biochemical Journal, כתב עת ביוכימי]
* [http://www.biochemj.org/ Biochemical Journal, כתב עת ביוכימי]
* [http://www.jbc.org/ The Journal of Biological Chemistry כתב עת ביוכימי]
* [http://www.jbc.org/ The Journal of Biological Chemistry כתב עת ביוכימי]
* [http://www3.interscience.wiley.com/cgi-bin/jhome/35503?CRETRY=1&SRETRY=0 Journal of Cellular Biochemistry, כתב עת בנושא ביוכימיה של התא]
* [http://www3.interscience.wiley.com/cgi-bin/jhome/35503?CRETRY=1&SRETRY=0 Journal of Cellular Biochemistry, כתב עת בנושא ביוכימיה של התא]{{קישור שבור|date=פברואר 2020 |bot=InternetArchiveBot |fix-attempted=yes }}
* [http://www.blackwellpublishing.com/journal.asp?ref=0145-8884 Journal of Food Biochemistry, כתב עת בנושא ביוכימיה של המזון]
* [http://www.blackwellpublishing.com/journal.asp?ref=0145-8884 Journal of Food Biochemistry, כתב עת בנושא ביוכימיה של המזון]



גרסה מ־13:07, 19 בפברואר 2020

המבנה התלת-ממדי של האנזים נויראמינידאז
מודל של סליל אלפא, מבנה תלת-ממדי בסיסי ונפוץ בחלבונים

בִּיּוֹכִימְיָה היא מדע החוקר את התכונות הכימיות המאפיינות מולקולות המיוצרות בתאים חיים וייחודיות להם, ומאפשרות להם לבצע את תפקידם. הביולוגיה המולקולרית היא מדע החוקר את תפקידן של מולקולות אלה.

מקום הביוכימיה בין המדעים

הביוכימיה מהווה גשר בין הביולוגיה והכימיה. הביוכימיה היא המדע המדויק ביותר במדידותיו השייך לתחום הביולוגיה. מלבד תחום הביולוגיה המולקולרית, נשענת הביוכימיה בעיקר על הכימיה האורגנית. מודלים מתחום הפיזיקה והמתמטיקה נדירים יחסית בביוכימיה. לביוכימיה נגיעה ואחיזה כמעט בכל תחום ביולוגי שהוא, כולל תחומים שנדמה כי הם רחוקים ממנה מאוד, כגון זואולוגיה וביולוגיה אבולוציונית.

אחד מעיסוקיה העיקריים של הביוכימיה כיום הוא חקר החלבונים, מכיוון שלחלבונים קשר ישיר לתכונות האורגניזם (פנוטיפ). מכיוון שגנים מקודדים ליצור של חלבונים, ניתן לראות בביוכימיה את המדע הממשיך במקום בו דרכו של מדע הגנטיקה מסתיים. כשם שגנטיקה היא מדע הגנום (סך כל הגנים באורגניזם), ביוכימיה היא מדע הפרוטאום (סך כל החלבונים באורגניזם).

לביוכימיה תפקיד מרכזי בהבנת מנגנוני מחלות, בחקלאות ובייצור תרופות.

תחומי מחקר

הביוכימיה מתמקדת במספר תחומי מחקר:

לימודי ביוכימיה

על אף שהביוכימיה מהווה שילוב של כימיה וביולוגיה, הרי שמטרתה ויעדיה הם ביולוגיים. מדענים וחוקרים בתחום הביוכימיה למדו ברוב המקרים במסלולים ביולוגיים. ברוב המקרים יש ללמוד לתואר ראשון בביולוגיה או בכימיה, ורק בתואר השני ניתן להתמקד בביוכימיה. בשנים האחרונות נפתחות בהדרגה תוכניות לתואר ראשון בביוכימיה באוניברסיטאות רבות.

כל מסלול לתואר ראשון בביולוגיה כולל לפחות קורס חובה אחד בביוכימיה (המתמקד בעיקר בחלבונים ובאנזימים), ולעיתים קורס נוסף (המתמקד בסוכרים, שומנים ונושאים אחרים). במסלולים לתואר ראשון בכימיה ניתן בדרך כלל ללמוד ביוכימיה כקורס העשרה או בחירה. כמו- כן, ישנו מסלול של לימודי הנדסה ביוכימית בטכניון בחיפה, המשלב לימודי ביוכימיה עם לימודי הנדסה.

ביוכימיה והמחקר בישראל

בשנת 1997 במכון ויצמן למדע תוך איחוד שתי מחלקות הוקמה מחלקה לביוכימיה ובראשה הועמד חיים גרטי. כיום היא אחת המחלקות הגדולות במכון.

פרס נובל לכימיה הוענק ב-10 בדצמבר 2004 למדענים הישראלים מהטכניון אברהם הרשקו ואהרן צ'חנובר על מחקרם אודות אפיון מערכת פירוק החלבון בתא, מערכת היוביקוויטין. זהו פרס נובל הראשון שהוענק לישראלים בתחום מדעי הטבע.

ראו גם

קישורים חיצוניים

כתבי עת באנגלית:

אחרים: