הסכם קיל – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
מ קיצור
מ קישורים פנימיים
שורה 1: שורה 1:
{{הסכם}}
{{הסכם}}
'''הסכם קיל''' (ב[[נורווגית]]: '''kieltraktaten''') או '''שְלום קיל''' (בנורווגית וב[[שוודית]]: '''Kielfreden''' או '''freden i Kiel''') היה הסכם שלום, שנחתם בין [[הממלכה המאוחדת של בריטניה הגדולה ואירלנד|הממלכה המאוחדת]] ו[[שוודיה|ממלכת שוודיה]] לבין [[דנמרק-נורווגיה]], ב-[[14 בינואר]] [[1814]]. ההסכם נועד לכלות ולסיים את ההתנגשויות בין שני הצדדים ב[[המלחמות הנפוליאוניות|מלחמות הנפוליאוניות]], בהן בריטניה ושוודיה היו חלק מ[[הקואליציה האנטי-צרפתית השישית]], ואילו דנמרק-נורווגיה הייתה שותפה ל[[נפוליאון]]. הסכם זה הוביל ל[[האיחוד השוודי-נורווגי|איחוד השוודי נורווגי]].
'''הסכם קיל''' (ב[[נורווגית]]: '''kieltraktaten''') או '''שְלום קיל''' (בנורווגית וב[[שוודית]]: '''Kielfreden''' או '''freden i Kiel''') היה [[הסכם שלום]], שנחתם בין [[הממלכה המאוחדת של בריטניה הגדולה ואירלנד|הממלכה המאוחדת]] ו[[שוודיה|ממלכת שוודיה]] לבין [[דנמרק-נורווגיה]], ב-[[14 בינואר]] [[1814]]. ההסכם נועד לכלות ולסיים את ההתנגשויות בין שני הצדדים ב[[המלחמות הנפוליאוניות|מלחמות הנפוליאוניות]], בהן בריטניה ושוודיה היו חלק מ[[הקואליציה האנטי-צרפתית השישית]], ואילו דנמרק-נורווגיה הייתה שותפה ל[[נפוליאון]]. הסכם זה הוביל ל[[האיחוד השוודי-נורווגי|איחוד השוודי נורווגי]].


==רקע==
==רקע==

גרסה מ־16:20, 22 במאי 2020

הסכם קיל
חותמים שוודיה, הממלכה המאוחדת, ממלכת דנמרק עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום יצירה קיל עריכת הנתון בוויקינתונים
תאריך יצירה 14 בינואר 1814 עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

הסכם קילנורווגית: kieltraktaten) או שְלום קיל (בנורווגית ובשוודית: Kielfreden או freden i Kiel) היה הסכם שלום, שנחתם בין הממלכה המאוחדת וממלכת שוודיה לבין דנמרק-נורווגיה, ב-14 בינואר 1814. ההסכם נועד לכלות ולסיים את ההתנגשויות בין שני הצדדים במלחמות הנפוליאוניות, בהן בריטניה ושוודיה היו חלק מהקואליציה האנטי-צרפתית השישית, ואילו דנמרק-נורווגיה הייתה שותפה לנפוליאון. הסכם זה הוביל לאיחוד השוודי נורווגי.

רקע

בראשית מלחמות נפוליאון, ניסו דנמרק-נורווגיה וממלכת שוודיה לנטור עמדה נייטרלית, אך עד מהרה היו מעורבות בזירת הלחימה. בשנת 1805 כרת גוסטב הרביעי אדולף, מלך שוודיה ברית עם הממלכה המאוחדת של בריטניה הגדולה ואירלנד והאימפריה הרוסית ויחד הכריזו מלחמה נגד צרפת הנפוליאונית. בריטניה אשר הכריזה מלחמה על נפוליאון ב-1803 שילמה סובסידיות לשוודיה. טרם הורה לצבאו לנסוג מפרובינציית פומרניה בשוודיה, ניהל גוסטב הרביעי אדולף משא ומתן שיוביל להסכמה מצד פרוסיה שלא תתקוף אותה. דנמרק נשארה נייטרלית.

ערך זה הוא קצרמר בנושא היסטוריה. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.