המג"ד (תצלום) – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
שורה 30: שורה 30:
==התצלום==
==התצלום==
[[קובץ:Wwii magazine 2007 6.jpg|שמאל|ממוזער|250px|הצילום על השער של כתב העת האמריקאי WWII History]]
[[קובץ:Wwii magazine 2007 6.jpg|שמאל|ממוזער|250px|הצילום על השער של כתב העת האמריקאי WWII History]]
התצלום מציג קצין צעיר שמנסה להפיח רוח קרב בחייליו על ידי מתן דוגמה אישית. החיילים המצולמים הם לוחמי רגימנט חיל הרגלים ה-220 מדיוויזיית החי"ר הרביעית. באותה העת פיקד על הדיוויזיה [[איוון רוסלי]] והיא השתייכה ל[[הארמייה ה-12 (ברית המועצות)|ארמייה ה-12]] שהייתה חלק מ[[החזית הדרומית של ברית המועצות|חזית הדרומית]].
התצלום מציג קצין צעיר שמנסה להפיח רוח קרב בחייליו על ידי מתן דוגמה אישית. החיילים המצולמים הם לוחמי רגימנט חיל הרגלים ה-220 מדיוויזיית החי"ר הרביעית. באותה העת פיקד על הדיוויזיה [[איוון רוסלי]] והיא השתייכה ל[[הארמייה ה-12 (ברית המועצות)|ארמייה ה-12]] שהייתה חלק מ[[החזית הדרומית (ברית המועצות)|החזית הדרומית]].


הצילום נעשה ליד כפר [[חורושייה]] (Хорошее; {{כ}} Chorosheye) בין נהרות [[לוגאן (נהר)|לוגאן]] (Лугань; {{כ}} Lugan) ו[[לוזוביה]] (Лозовая; {{כ}} Lozovaya). הצלם מקס אלפרט התמקם בשוחה קדמית והפנה את מבטו לאחור וראה את הקצין הצעיר קם מהחפירה שלו כדי להורות על התקפה.
הצילום נעשה ליד כפר [[חורושייה]] (Хорошее; {{כ}} Chorosheye) בין נהרות [[לוגאן (נהר)|לוגאן]] (Лугань; {{כ}} Lugan) ו[[לוזוביה]] (Лозовая; {{כ}} Lozovaya). הצלם מקס אלפרט התמקם בשוחה קדמית והפנה את מבטו לאחור וראה את הקצין הצעיר קם מהחפירה שלו כדי להורות על התקפה.

גרסה מ־23:41, 7 במרץ 2021

המג"ד
Комбат
התצלום - אלכסיי יריומנקו המג"ד
התצלום - אלכסיי יריומנקו המג"ד
התצלום - אלכסיי יריומנקו המג"ד
מידע כללי
צלם מקס אלפרט
תאריך יצירה 1942
מטבע זיכרון רוסי, מ-2000, המבוסס על הצילום

המג"דרוסית: Комбат) הוא תצלום נודע מימי מלחמת העולם השנייה, שצולם על ידי מקס אלפרט בשנת 1942. בתצלום מוצג קצין סובייטי המראה דוגמה אישית לחייליו בעת הסתערות על האויב. שנים רבות זהותו של הקצין לא הייתה ידועה, אך חקירה שבוצעה על ידי העיתון "קומסומולסקאיה פראבדה" וקבוצת הנוער "הגוורדיה הצעירה" בראשית שנות ה-70 מצאה שהקצין המצולם הוא פוליטרוק זוטר בשם אלכסיי גורדייביץ' יריומנקו. הקצין המצולם נהרג בקרב.

רקע

התקופה בה מדובר היא כשנה לאחר פלישת גרמניה הנאצית לברית המועצות. באותה עת יזמה הסטבקה מתקפת קיץ גדולה בדרום ברית המועצות, שהגיעה לשיאה בקרב חרקוב השני (עד 28 במאי). הצבא האדום הצליח לפרוץ את קו ההגנה הגרמני, אך בתמרון שביצע מפקד הארמייה השישית של הוורמאכט, פרידריך פאולוס, תחת הוראתו של מפקד קבוצת ארמיות דרום, פדור פון בוק בשילוב עם כוחות נוספים, הוא הצליח לשבור את ההתקדמות הסובייטית ואף לכתר את כל הכוח התוקף.

מתקפת קיץ גרמנית גדולה שקיבלה את שם הקוד "מקרה כחול" תוכננה להתחיל חודש לאחר מכן, ב-28 ביוני. במסגרת מתקפת הקיץ הזאת ניצלו הגרמנים את השמדתם של הכוחות הסובייטיים בדרומה של ברית המועצות ופרצו את החזית לכל רוחבה עד אשר הגיעו לגדות הוולגה ונעצרו בקרב סטלינגרד. בחלקה הדרומית של החזית הצליחו הגרמנים להגיע עד הרי הקווקז ואיימו על שדות הנפט הסובייטיים בקווקז.

התמונה צולמה ב-12 ביוני 1942 במהלך קרב קטן לא רחוק מחרקוב בנפת לוגנסק במחוז וורושילובסק (כיום מחוז לוהנסק באוקראינה), בין שני המבצעים הגדולים הללו.

התצלום

הצילום על השער של כתב העת האמריקאי WWII History

התצלום מציג קצין צעיר שמנסה להפיח רוח קרב בחייליו על ידי מתן דוגמה אישית. החיילים המצולמים הם לוחמי רגימנט חיל הרגלים ה-220 מדיוויזיית החי"ר הרביעית. באותה העת פיקד על הדיוויזיה איוון רוסלי והיא השתייכה לארמייה ה-12 שהייתה חלק מהחזית הדרומית.

הצילום נעשה ליד כפר חורושייה (Хорошее; ‏ Chorosheye) בין נהרות לוגאן (Лугань; ‏ Lugan) ולוזוביה (Лозовая; ‏ Lozovaya). הצלם מקס אלפרט התמקם בשוחה קדמית והפנה את מבטו לאחור וראה את הקצין הצעיר קם מהחפירה שלו כדי להורות על התקפה.

ברגע הצילום פתחה הארטילריה הגרמנית באש ומצלמתו של אלפרט נפגעה. בעודו מנסה לחלץ את סרט הצילום מהמצלמה השבורה, הוא שמע את החיילים מודיעים שהקצין שהם פנו אליו בכינוי "מג"ד", נהרג. שמו של הקצין או תפקידו המדויק לא נודעו לאלפרט, אך הוא אימץ את הכינוי שבו בחרו הלוחמים וקרא לצילום "המג"ד".[1]

מלבד הגרסה הרשמית קיימות תאוריות השוללות את האותנטיות של הצילום. תאוריות קשר אלה מצביעות על מספר פגמים שנפלו כביכול בצילום. בין הפגמים המצוינים המדים המדוגמים, הציוד המלא, כלי הנשק של הקצין ואף מעילי השינל שנראים בתמונה. הגרסה הרשמית דוחה את הטיעונים האלה. הלוחמים נטו לקחת את כל ציודם איתם כי לא הייתה דרך להבטיח להם שציודם ישמר בשבילם אם ישאירו אותו בבסיס, במיוחד נוכח קווי החזית המשתנים. הקצין חמוש אומנם באקדח TT ולא בתת מקלע, כמצופה מקצין בדרג זוטר, אך הדבר היה נפוץ למדי, במיוחד אם הנשק העיקרי יצא מכלל פעולה.

התצלום היה מפורסם מאוד בברית המועצות והיווה השראה לתמונות ולפסלים רבים שהוצגו ברחבי ברית המועצות. התצלום מוכר גם לקהל בינלאומי. כך למשל הונצח מעשה הגבורה של הקצין בבול שהוציאה ממשלת הרפובליקה של קונגו בשנת 1985, לציון 40 שנות ניצחון על גרמניה הנאצית. הקרב שוחזר בשנת 2012 לזכר 70 שנים לאירועי אותו יום. חברי מועדון ההיסטוריה הצבאית בשם "סויוז המאה ה-20" שחזרו את הקרב למרגלות פסל הארד.[2]

זהותו של הקצין

לאחר המלחמה קיבל אלפרט פניות רבות עם הצעות שונות לזיהוי הקצין המצולם בתמונה, אך ללא הועיל.

תחקיר שבוצע בתחילת שנות ה-70 על ידי העיתון "קומסומולסקאיה פרבדה" (Комсомольская правда; ‏ Komsomolskaya Pravda) בשיתוף ארגון הנוער "הגוורדיה הצעירה" העלה כי הקצין המצולם הוא ככל הנראה אלכסיי גורדייביץ' יריומנקו (Алексей Гордеевич Ерёменко).[3] פריצת הדרך התקבלה בעזרת בני משפחתו של יריומנקו ששלחו צילום בן הזמן למערכת העיתון. הצילום אפשר להשוות את שתי התמונות במעבדה שממצאיה גילו שככל הנראה מדובר באותו אדם.[1]

אלכסיי יריומנקו נולד ב-31 במרץ (18 במרץ לפי הלוח היוליאני) 1906 ליד הכפר טרסיינקה (כיום מחוז זפורוז'ייה באוקראינה) לפני המלחמה היה פעיל זוטר במפלגה הקומוניסטית ובהמשך מנהל בכיר בקולחוז במחוז שבו נולד. אף שלא היה חייב בגיוס, התנדב ושובץ בתפקיד פוליטרוק ביחידת חיל רגלים. בהתחלה שירת בדיוויזיית החי"ר ה-247 ולאחר מכן הועבר לדיוויזיית החי"ר הרביעית.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא המג"ד בוויקישיתוף

הערות שוליים