טיגריס סומטרה – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
אין תקציר עריכה
ניסוח, ניסוח
שורה 14: שורה 14:
|כיתוב=טיגריס סומטרה}}
|כיתוב=טיגריס סומטרה}}
[[קובץ:Sumatran Tiger, Miami MetroZoo.jpg|ממוזער|טיגריס סומטרה חושף את שיניו בגן חיות ב[[פלורידה]]]]
[[קובץ:Sumatran Tiger, Miami MetroZoo.jpg|ממוזער|טיגריס סומטרה חושף את שיניו בגן חיות ב[[פלורידה]]]]
'''אוהב את מיכאל כץ''' או '''טיגריס סומטרי''' (שם מדעי: ''Panthera tigris sumatrae'') הוא [[תת-מין]] של [[טיגריס]] המצוי על ה[[אי]] ה[[אינדונזיה|אינדוניזי]] [[סומטרה]]. הטיגריס הסומטרי הוא הקטן מבין כל תת-המינים של הטיגריס. [[תוחלת חיים|תוחלת חייהם]] כ-15 שנים בבר, וכ-20 שנים ב[[בעלי חיים בשבייה|שבייה]].
טיגריס סומטרה או '''טיגריס סומטרי''' (שם מדעי: ''Panthera tigris sumatrae'') הוא [[תת-מין]] של [[טיגריס]] המצוי על ה[[אי]] ה[[אינדונזיה|אינדוניזי]] [[סומטרה]]. הטיגריס הסומטרי הוא הקטן מבין כל תת-המינים של הטיגריס. [[תוחלת חיים|תוחלת חייהם]] כ-15 שנים בבר, וכ-20 שנים ב[[בעלי חיים בשבייה|שבייה]].


== מאפיינים ==
== מאפיינים ==

גרסה מ־08:23, 8 ביוני 2021

קריאת טבלת מיוןטיגריס סומטרה
טיגריס סומטרה
טיגריס סומטרה
מצב שימור
מצב שימור: סכנת הכחדה חמורהנכחדנכחד בטבעסכנת הכחדה חמורהסכנת הכחדהפגיעקרוב לסיכוןללא חשש
מצב שימור: סכנת הכחדה חמורה
סכנת הכחדה חמורה (CR)[1]
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
על־מחלקה: בעלי ארבע רגליים
מחלקה: יונקים
סדרה: טורפים
תת־סדרה: דמויי חתול
משפחה: חתוליים
סוג: פנתר
מין: טיגריס
תת־מין: טיגריס סומטרה
שם מדעי
Panthera tigris sumatrae
פוקוק, 1929
תחום תפוצה
תפוצת הטיגריס הסומטרי
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
טיגריס סומטרה חושף את שיניו בגן חיות בפלורידה

טיגריס סומטרה או טיגריס סומטרי (שם מדעי: Panthera tigris sumatrae) הוא תת-מין של טיגריס המצוי על האי האינדוניזי סומטרה. הטיגריס הסומטרי הוא הקטן מבין כל תת-המינים של הטיגריס. תוחלת חייהם כ-15 שנים בבר, וכ-20 שנים בשבייה.

מאפיינים

הטיגריסים הסומטרים הם בדרך כלל בעלי חיים יחידאים (סוליטריים).פסיו של הטיגריס הסומטרי דקים מאלו של תת-מינים אחרים של הטיגריס, ורעמתו גדולה יותר משל אלו האחרונים.

הזכרים הבוגרים מגיעים לאורך של 2.50 מטרים מראשם לתחילת זנבם ובמקרים יוצאי דופן יכולים להגיע ליותר, ומשקלם הוא כ-145 ק"ג. הנקבות מגיעות לאורך שני מטרים, ומשקלן כ-90 ק"ג בלבד.

חושי הראייה והשמיעה שלו חדים מאוד, בכפות רגליו קרומי שחייה חלקיים, ובזכות אלו הוא נחשב לשחיין מעולה, וזה יתרון גדול עבורו. ובזכות גודלו הקטן הוא יכול לנוע בקלות בסבך הג'ונגל, והם מהירים, אתלטים וקופצים למרחק 10 מטרים וגובה 5 מטרים, והם הנתונים הטובים ביותר ביחס לשאר תת-המינים. כול אלו מסייעים לו במהלך הטרף.

תזונה

הטיגריס הסומטרי נוטה לצוד בשעות הלילה. שיטת הציד העיקרית שלהם היא מעקב שקט אחרי טרפם, ותקיפתו במפתיע מאחור או מהצדדים. הם יאכלו את כל מה שיצליחו לצוד, אבל עיקר מזונם הוא חזירי בר, טפירים מלאיים, איילי סמבר, מונטיאקים מצויים, סרואים סומטריים, מונטיאקים סומטריים, איילונים גדולים ועופות. לעיתים רחוקות הם צדים קופי אורנגאוטן ואף גורי פיל סומטרי וגורי קרנף סומטרה.

רבייה

הטיגריסים יכולים להתרבות בכל עת בשנה, אך לרוב הם מתרבים במהלך החורף או האביב. הנקבה תיכנס להיריון בן 100 ימים לערך, ובסופו תמליט על-פי רוב שני גורים או שלושה. תועד מקרה של לידת שישה גורים, אך מצבים אלו נדירים. בצאתם לאוויר העולם עיני הגורים סגורות, ומשקל כל אחד מהם הוא כ-1.4 קילוגרמים. עיניהם נפקחות לאחר עשרה ימים לערך, אולם משך זמן זה עשוי להתקצר. בשמונת השבועות הראשונים לחייהם יזונו מחלב אמם, ולאחר מכן יצרכו מזון מוצק יותר במקביל ליניקה. מהיניקה ייגמלו בגיל חמישה עד שישה חודשים. את המאורה יעזבו הגורים לראשונה לאחר שבועיים מרגע לידתם, והם ילמדו לצוד בגיל חצי שנה. עצמאות מלאה ישיגו בגיל שנה וחצי עד שנתיים.

תפוצה ואוכלוסייה

אוכלוסייתו הפראית נאמדת בכ-400 עד 500 פרטים, שמרביתם נמצאים בפארקים הלאומיים ושמורות טבע, והשאר פזורים בשטחים שמוסבים בהדרגה לשימוש חקלאי.

הטיגריס הסומטרי חי רק בסומטרה. שם הוא חי כמעט בכל בתי הגידול, החל מיערות נמוכים וכלה ביערות הרריים. חלק משטח המחיה שלו אינו מוגן בחוק. בישראל הטיגריס הסומטרי נמצא כמעט בכל גני החיות.

סכנת הכחדה

הטיגריס הסומטרי נמצא בסכנת הכחדה חמורה עקב הרס בתי הגידול שלו, וציד בלתי חוקי.

ישנם מאמצי שימור רבים, וביולי 2007 הוסכם על שיתוף פעולה מיוחד בין גופים ממשלתיים ולא-ממשלתיים שמטרתו שימור מינים המצויים בסכנת הכחדה, ובראשם הטיגריס הסומטרי. למרות זאת, ציידים לא חוקיים ממשיכים להרוג פרטים רבים מדי שנה, וכ-66 פרטים נורו למוות בין 1998 ל-2000.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא טיגריס סומטרה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ טיגריס סומטרה באתר הרשימה האדומה של IUCN