מאחזים – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
הוספת קישור לאדורים
תגיות: עריכה חזותית עריכה ממכשיר נייד עריכה דרך האתר הנייד
שורה 549: שורה 549:
|החווה עברה למקום חדש בפסח 2017, ממזרח לחוות מור, שם הייתה כחמש שנים.
|החווה עברה למקום חדש בפסח 2017, ממזרח לחוות מור, שם הייתה כחמש שנים.
|-
|-
|בית חג<nowiki>''</nowiki>י
|בית חג"י
|[[בסיס אדוריים|אדורים]]
|[[בסיס אדוריים|אדורים]]
|2016
|2016

גרסה מ־13:03, 18 באוגוסט 2021

להלן רשימת המאחזים העיקריים ביהודה ושומרון, מצפון לדרום, על פי האזור שבו הם נמצאים ויישוב-האם (אם קיים) הקרוב להם ביותר, שלרוב מספק את השירותים המנהליים.

אביתראדוריםאחיהאיבי הנחלאש קודשבית חוגלה (מול נבו) ♦ בני אדםגבעת אסףגבעת ארנון (גבעה 777)גבעת גלגבעת הרואהגבעת הראלגבעת להבהגבעת תקומהגינות אריההר גדעוןחוות גלעדחוות סקאליחורש ירוןיד יאיריש"א ברכהישוב הדעתמגרוןמעוז אסתרמעלה שלמהמעלה רחבעםמצפה אביחימצפה אשתמועמצפה דנימצפה חגיתמצפה יאירמצפה יוסףמצפה יצהרמצפה כרמיםמרחבי דודעשהאלנווה ארזעדי עדעוז ציוןעלי עיןעמונהפני קדםקידהרמת גלעדרמת השלושהרמת מגרוןשבות עמישדה בועזשלהבתשלהבת יםמעלה אהוביהחוות נווה אורי

גב ההר

יישוב אם מאחז הקמה גובה תיאור
אלון מורה חוות סקאלי 1998 792 מטר
בית הכנסת בחוות סקאלי
בית הכנסת בחוות סקאלי

חוות סקאלי (גבעת פורת יוסף) היא חווה חקלאית שהוקמה בשנת תשנ"ח, 1998, על ידי יצחק סקאלי כ-4 ק"מ מזרחית לאלון מורה, על רכס הר כביר, בגובה 792 מטר מעל פני הים.

החווה משקיפה צפונה אל החרמון, הרי הגליל העליון ורמת הגולן, ומזרחה אל בקעת הירדן[1]. בימי ראות טובה ניתן לראות ממנה את ים המלח.

צפונית לחווה לאורך הרכס משתפל מדרון תלול אל נחל תרצה. הנפילה החדה של המתלול - כשמונה מאות מטרים - היא מהחריפות בישראל ויוצרת תמונת נוף ייחודית.

שכונת הרחיבי
  • מיקום: שכונת "הרחיבי" בנויה על הכתף היורד מהר כביר לכיוון דרום. גבעת "הרחיבי" באלון מורה, היא הגבעה הקרובה ביותר לשכם ולקברו של יוסף הצדיק. המרחק ממנה לשכם הוא 4 ק"מ.
  • מקור השם: שמה בא מהפסוק בספר ישעיהו: "רָנִּי עֲקָרָה, לֹא יָלָדָה; פִּצְחִי רִנָּה וְצַהֲלִי לֹא-חָלָה, כִּי-רַבִּים בְּנֵי-שׁוֹמֵמָה מִבְּנֵי בְעוּלָה אָמַר ה'. הַרְחִיבִי מְקוֹם אָהֳלֵךְ, וִירִיעוֹת מִשְׁכְּנוֹתַיִךְ יַטּוּ--אַל-תַּחְשֹׂכִי; הַאֲרִיכִי מֵיתָרַיִךְ, וִיתֵדֹתַיִךְ חַזֵּקִי. כִּי-יָמִין וּשְׂמֹאול, תִּפְרֹצִי; וְזַרְעֵךְ גּוֹיִם יִירָשׁ, וְעָרִים נְשַׁמּוֹת יוֹשִׁיבוּ. (פרק נ"ד, א'-ג')
  • אוכלוסייה ומבנים: במקום מבנה בית כנסת מאבן, נטיעות על שטח של 150 דונם ומתוכננת שכונה בת 30 יחידות דיור.[דרוש מקור]
  • היסטוריה: בפינוי שנערך באוקטובר 2007 נתקלו כוחות הביטחון בהתנגדות של 80 המתנחלים ששהו במקום ושניסו לחסום את דרכם. בעימותים בין הצדדים נפצעו באורח קל מאוד שני אזרחים ושוטר מג"ב[2].
איתמר הר גדעון
גבעת ארנון (גבעה 777) דצמבר 1998, כסלו תשנ"ח 777 מטר
  • מיקום: נמצאת מזרחית לאיתמר. היישוב נמצא על גבעה בגובה 777 מטר מעל פני הים, ומכאן שמה הנוסף של הגבעה "גבעה 777".
  • הקמה: הוקמה ביוזמתו של ארגון חי"ל. שמו של המקום מנציח את זכרו של אריה ארנלדו אגרניוני שנרצח בעת ששמר במקום (אותיות שמו של אגרניוני)[3] וכן כציון שמו של נון אביו של יהושע בן-נון שעל פי המסורת המוסלמית קבור כקילומטר דרומית לגבעה.
  • אוכלוסייה: אוכלוסייה מעורבת דתית וחילונית ובכך ייחודית בנוף ההתיישבות בגב ההר[דרוש מקור]. תושבי הגבעה עוסקים בחקלאות במקום ובמקצועות חופשיים. נכון לשנת 2010 מונה היישוב כ-13 בתים מאוכלסים עם למעלה מ-50 תושבים. התושבים הראשונים היו בני הגרעין החילוני חי"ל (חוסן יהודי לישראל)[4].
הר ברכה מצפה יוסף 2002 881 מטר
תצפית על קבר יוסף ומחנה הפליטים בלאטה מ"מצפה יוסף"
תצפית על קבר יוסף ומחנה הפליטים בלאטה מ"מצפה יוסף"
  • מיקום: מאחז מצפה יוסף נמצא בפסגת הר גריזים במקום הנקרא בפי הערבים תל א ראס, הצופה על העיר שכם וקבר יוסף ומכאן שמו- מצפה יוסף. המאחז נמצא צפונית מזרחית לשכונת קריית לוזה בסמוך לאתר העתיקות הר גריזים.
  • הקמה והיסטוריה: המאחז הוקם בידי הרב גולן במטרה לסמל את הרצון לחזור לקבר יוסף. במקום שני קראוונים ונעשות עבודות[דרוש מקור] לבניית מקווה טהרה. המאחז מפורסם כאתר תיירותי בשל היותו הנקודה הקרובה ביותר לקבר יוסף שניתן להגיע אליה בחופשיות באור יום. במצפה יוסף נערכו עצרות תפילה המוניות בשנים שלא ניתן היה להיכנס לקבר יוסף בשכם.
מגיני ארץ המאחז הוקם בקיץ תשע"ז כק"מ דרומית ליישוב ברכה בנקודה החולשת על צומת בה"ד 3 והכניסה הדרומית לשכם. במקום התגוררה קבוצה של נוער הגבעות. המקום פונה מספר פעמים בתדירות גבוהה, ולאחר כחמישה חודשים הוצא צו 'שטח צבאי סגור' והועמד במקום כוח משטרתי קבוע למניעת הנוכחות במקום.

את ההתרחשות במקום מתאר הסרט הדוקומנטרי 'הגבעה האחרונה', של הבמאי אברהם שפירא, שהוקרן בתוכנית 'זמן אמת' תאגיד השידור הציבורי.

יצהר בתחומי יצהר נמצאים שמונה מאחזים: מצפה יצהר, גבעת להבה, תקומה (גבעה 725), חוות השקד, מגד שמיים[5], הנחלה, שלהבת ושלהבת יה.
הנחלה שלוש משפחות כרם יין בן עשרות דונמים ויקב.
גבעת להבה המכונה גם "המזרחית", כ-15 משפחות. קרויה על שם הראל בן-נון ושלמה ליבמן שהיו ממקימי המקום, ונרצחו בידי מחבלים בגבעה סמוכה.
  • היסטוריה: המקום יושב לראשונה בתחילת 1997. במאי 1997 פונה הצריף שהיה במקום. יומיים לאחר מכן הוקם הצריף מחדש. ב-2005 בעת שכוח צבאי הגיע לבצע פינוי במקום, סמל ראשון יוסף פילנט קרא לחיילים לסרב פקודה. בעקבות האירוע מונה "קצין חוקר" לבדיקת האירוע[6].
  • גבעת להבה באתר המועצה האזורית.
שלהבת כעשרים משפחות.
שלהבת ים 7 משפחות, המגדלות את ילדיהן בחינוך ביתי. סמוך לגבעה ממוקם 'מעיין משה' ובו תצפית על מישור החוף. בשכונה כרם יין וטחנת קמח. שכונה זו קרויה על שמם של שני תושבי היישוב, שלמה ליבמן והראל בן נון, שנרצחו על ידי פלסטינים בשנת 1998, בעת שסיירו עם רכב הביטחון של היישוב.
גבעת תקומה 1998 ה'תשנ"ח 725 מטרים הוקמה על פסגה מדרום ליצהר, ביום שבו נרצחו סיירי הביטחון של היישוב שלמה ליבמן והראל בן-נון[7]. בשכונה כ-20 משפחות, ובמקום קיים בית כנסת בשם 'בני היצהר' ומקוואות טהרה לגברים ונשים. כן קיים בגבעה מוסך.

ממערב לגבעה כרם ענבים, המייצר יין תחת המותג "רזא"[8]. בסמוך אליו נמצאו מספר רב של גתות מהתקופה החשמונאית.

מצפה יצהר 2002 ה'תשס"ב נמצא במרחק של קילומטר מזרחית ליישוב על רכס יצהר, ומונה כשבע משפחות. במאחז התרחשו הצתות וגנבות. משטרת ישראל פינתה את המאחז פעמיים והרסה אותו עד היסוד, אך בכל פעם המאחז הוקם מחדש.

בגבעה ישנה ישיבה של חסידי חב"ד בראשות הרב איציק סנדרוי.

קומי אורי (הסרוגה) הוקמה על פסגה מדרום-מערב ליצהר, כמה מאות מטרים מערבית לשכונת תקומה.

בגבעה 7 משפחות ומספר רווקים.

מאז סוף 2015 פועל במקום ארגון אר"י ישאג.

כפר תפוח אביתר 2021 תשפ"א המאחז הוקם בפעם הראשונה בשנת 2013 ונקרא על שמו של אביתר בורובסקי שנרצח בפיגוע דקירה באותה השנה. שלושה ימים לאחר שהוקם המאחז פונה.[9] המאחז הוקם שנית ב-כ' אייר תשפ"א בתגובה לפיגוע ירי שהתרחש באותו יום בצומת תפוח הסמוכה שבו נרצח יהודה גאוטה.[10] במקום בית מדרש גדול, ועשרות מבני בלוקים וקרוואנים, בהם מתגוררים עשרות משפחות ומאות בני נוער.[11] ביוני 2021 הוציא מפקד פיקוד המרכז, תמיר ידעי, צו לפינוי המאחז.[12] ב-2 ביולי 2021, במסגרת הסכם שחתמו התושבים מול הממשלה פונה המאחז מאזרחים אך נותרה בו נוכחות צבאית והמבנים שהוקמו בו נשארו על תילם. על פי ההסכם, בסיום תהליך הסדרת הקרקע יוקמו במקום ישיבה ומגורים לצוות והתלמידים, ובהמשך תבחן האפשרות להקמת יישוב חדש במקום.

מערב השומרון

יישוב אם מאחז הקמה תיאור
קדומים חוות גלעד 2002

חוות גלעד הוא מאחז הממוקם ליד כביש 60 סמוך לצומת ג'ית. החווה הוקמה על ידי איתי זר ב-2002, נכון ל-2015 מתגוררות בחווה כ-40 משפחות[13], ופועלת בה "ישיבת שירו למלך"[14].

שבות עמי הוקם בבית ליד קדומים. על הבית הוצבו דגלי ישראל והוא כונה זמן מה בתור "בית הדגלים". הבית אמור היה לשמש כמרפאה שבה יטפלו רופאים מההתנחלויות בתושבי המקום. עד ל-1 בינואר 2008 פונה המאחז 14 פעמים אך הנוכחות בו הייתה כמעט רצופה. היה בו בית כנסת לזכרו של עידו זולדן שנרצח בסמוך. המאחז אינו מיושב.


אלקנה מגן דן מאי 1999
מגן דן מכביש חוצה שומרון
מגן דן מכביש חוצה שומרון
כ-20 משפחות בסמוך לאלקנה. במאחז 26 מבנים ארעיים (קראוונים) ומבנה קבע אחד המשמש לבית כנסת. בצמידות למאחז יושבת פלוגה של צה"ל.
ברקן מעלה ישראל (נקרא גם מעלה אורן) 1995 המאחז הנמצא מחוץ לתחום שיפוט של יישוב או מועצה אזורית. המאחז אוכלס בשנת 1995. במאחז מתגוררות כחמש משפחות נכון לשנת 2005[15]. במקום פועלת החווה הטיפולית "חוות המערב הפרוע".

בקעת הירדן

מאחז הקמה תיאור
מול נבו (נקרא גם בית חגלה) 2001 מול נבו (מכונה גם "בית חגלה") נמצאת בדרום בקעת הירדן. החווה הוקמה על ידי ארנה קובוס אחרי מסירת יריחו לרשות הפלסטינית. בצמוד למאחז נמצא בסיס מול נבו הצה"לי.

אזור בנימין

יישוב אם מאחז הקמה מיקום תיאור
מצפה יריחו יש"א ברכה 2010 מאחז על גבעה ליד מצפה יריחו, שהוקם כתגובה לפיגוע ירי שבוצע על ידי החמאס ליד היישוב בית חגי ב-31 באוגוסט 2010, ובו נהרגו ארבעה ישראלים. המאחז נקרא בתחילה "גן עדן". הוא אוכלס במשפחות מהיישוב ובצעירים, והוקמו בו שישה מבני קבע. בדצמבר 2010 פינו את המאחז כוחות צבא ומשטרה. הוא הוקם מחדש והוחלט לשנות את שמו ל"יש"א ברכה", על פי ראשי התיבות של ארבעה תושבי מצפה יריחו שנהרגו בתאונת דרכים בשנת 2007.

המאחז פונה והוקם מחדש מספר פעמים. כיום מתגוררים בו מספר בחורים מארגון אר"י ישאג.

כפר אדומים מצפה חגית 1999
מבט מצפון, אוגוסט 2019
מבט מצפון, אוגוסט 2019
נמצא במדבר בנימין בצפון גוש אדומים השייך למועצה אזורית מטה בנימין. היישוב הוקם בשנת 1999 על ידי משפחה מכפר אדומים אשר אליה הצטרפו עוד משפחות עם הזמן. היישוב נקרא על שמה של חגית זביצקי מכפר אדומים שנרצחה בשנת 1997 בנחל פרת ליד היישוב כפר אדומים עם חברתה ליאת קסטיאל. במקום מתגוררות חמש משפחות, דתיות וחילוניות. המשפחות מנסות לבסס את בעלות המדינה על אדמות האזור דרך מרעה כבשים בסביבה.
מעלה מכמש
נווה ארז 1999 נווה ארז הוא כפר חקלאי קהילתי, נמצא באזור מזרח הרי בנימין ליד מעלה מכמש. היישוב הוקם בשנת 1999 ופונה בשנת 2001 מגבעה סמוכה אל מקומו הנוכחי. במאחז 42 מבנים. נכון לשנת 2016 במקום מתגוררות כ-38 משפחות. היישוב קרוי על שמו של תא"ל ארז גרשטיין שהיה המפקד של אחד המקימים ונפל בדרום לבנון.

נווה ארז מוכר כישוב ליברלי יחסית ליישובי יו"ש.

כוכב יעקב מגרון 1999 31°53′24″N 35°16′17″E / 31.890°N 35.2715°E / 31.890; 35.2715
מבט מהאוויר, פברואר 2014
מבט מהאוויר, פברואר 2014

מגרון היה מאחז בתחום המועצה האזורית מטה בנימין, כשני ק"מ מצפון-מזרח לכוכב יעקב וכ-3 ק"מ ממערב למעלה מכמש. מגרון הוקמה ב-1999 על גבעה בגובה 748 מטר השוכנת מעל כביש 60 ונקראה על שם היישוב העתיק מגרון, המוזכר פעמיים במקרא[16], ומזוהה בסמוך. מגרון נחשב למאחז הגדול ביותר ומנה באוגוסט 2011 50 משפחות ולהן יותר מ-160 ילדים. ביישוב היו חיבור לתשתיות, כמה בתי קבע, שני גני ילדים, מעון, מקווה ובית כנסת.
ב-2 בספטמבר 2012 התפנו תושבי המאחז לאחר הסכמה כי הוא יועבר לגבעת היקב הסמוכה[17].

רמת מגרון 2008 המאחז הוקם סמוך ליישוב מגרון בה' באייר תשס"ח.

המאחז הוקם במחאה על הסכם מגרון ויוצא נגד הסכמי מאחזים. המקום פונה עשרות פעמים על ידי כוחות הביטחון והוקם מחדש על ידי בני הנוער ששהו במקום. המאחז קיבל גיבוי מתנועת נאמני ארץ ישראל בראשות הרב לוינגר ודניאלה וייס. המאחז כלל, שלא בעת פינוי, שני צריפי עץ, אחד המיועד לגברים והשני לנשים. בסביבות תשע"ה המאחז ננטש. בחודש שבט ה'תשע"ז (פברואר 2017) יושב המאחז מחדש על ידי מספר צעירים.

כוכב השחר מעוז אסתר 2006 המאחז ממוקם צפונית ליישוב כוכב השחר. הוקם בחנוכה תשס"ו, על ידי תושבי כוכב השחר. נעזב והוקם שוב בחנוכה תשס"ח. נקרא על שם אסתר גאליה, שנרצחה בשנת תשס"ג בצומת רימונים. בחול המועד פסח תשס"ח נחנך במקום בית הכנסת "שירת יונדב", ע"ש יונדב חיים הירשפלד שנרצח בפיגוע בישיבת מרכז הרב. המאחז פונה על ידי כוחות הביטחון כ-30 פעמים. הוא מוחזק כיום על ידי תנועת אר"י ישאג. אהוביה סנדק היה תושב המאחז[18].
מעלה אהוביה 2020

ב-23 בדצמבר 2020 הקימו חבריו של אהוביה סנדק, תושב מאחז מעוז אסתר הסמוך, את המאחז במקום שבו הוא נהרג. המאחז כלל חווה חקלאית ומוקד רעיית צאן[19][20]. ב-6 באפריל 2021 פינו כוחות מג"ב את המאחז שהתגוררו בו שבע משפחות טרם פינויו.[21]

מעלה שלמה 31°56′59″N 35°20′37″E / 31.9496°N 35.3435°E / 31.9496; 35.3435 ממוקם דרומית ליישוב כוכב השחר. המאחז נמצא במקום שבו היה המאחז מצפה כרמים שהועתק לצד המזרחי של היישוב. היישוב נקרא על שם שלמה אלבה, חקלאי שהתגורר בכוכב השחר. מתגוררות במקום 18 משפחות.
מצפה כרמים 1999

ה' באייר תשנ"ט

נמצא גם הוא בתחום כוכב השחר, אך מתנהל כיישוב עצמאי. במקום 44 משפחות, 16 משפחות בבתי קבע. בתחילה המאחז היה מדרום לכוכב השחר - במקום שבו נמצא כיום מעלה שלמה (ראו לעיל) אולם בשנת 1999 הועתק בהסכמה עם הממשלה למקום הנוכחי, ממזרח לכוכב השחר. שמו של היישוב ניתן לו בשל מיקומו. באמצע שנת 2010 הוחל בבניית מבני קבע בהתאם לתוכנית המתאר. בשנת 2011 הוגש בג"ץ נגד תוכנית המתאר והבנייה במקום, בטענה שמדובר בחלקות פרטיות של העותרים הפלסטינים[22]. לצורך בירור הבעלות וזכות תושבי מצפה כרמים כברי רשות להתגורר במאחז, מתקיים הליך אזרחי בבית המשפט המחוזי בירושלים[23]. באוגוסט 2018 פסק בית המשפט המחוזי בירושלים כי יש להסדיר את ההתיישבות במקום, בשל "תקנת השוק", הקובעת כי הקרקע שניתנה על ידי המדינה תישאר בידי האדם שקנה אותה[24].
טלמון חורש ירון 1998 נמצא במערב בנימין ליד היישוב נריה. הוקם בשנת 1998 על ידי תושבים מטלמון.
דולב יד יאיר 1991

(פורק ב-2008)

המאחז ממוקם בגוש טלמונים והוקם לזכרו של יאיר יחיאל מנדלסון שנרצח במקום[25].

יד יאיר הוקמה כבסיס צבאי ולצידו פארק אזרחי. על פי מאיר גולדמינץ, שהתגורר במקום, אדמת הפארק נרכשה מבעליה הערבי[26], אך עסקת הרכישה לא אושרה על ידי המנהל האזרחי[27]. במשך השנים נערכה במקום פעילות קהילתית כגון: תפילות, שיעורי תורה ופעילויות בחגים. עד שנת 2008 התגוררה במקום משפחה אחת ומספר בחורים מישיבת נחליאל. בספטמבר 2008 פינה צה"ל את המאחז והרס את תכולתו.

בית אל גבעת אסף 2001
מבט מהאוויר, פברואר 2014
מבט מהאוויר, פברואר 2014

נמצא במרחק של כ-4 קילומטרים דרומית למועצה המקומית בית אל[28]. היישוב שוכן על גבעה בגובה של 880 מטר מעל פני הים, החולשת על צומת הדרכים המכונה "צומת הטי" בכביש 60 והדרך בואכה בית אל ועפרה. גבעת אסף הוקמה באייר תשס"א - מאי 2001 לאחר רצח אסף הרשקוביץ, תושב עפרה, שלושה חודשים לאחר רצח אביו. משרד הבינוי והשיכון בנה במקום תשתיות בסכום של 600,000 ₪. היישוב הגיש בקשה לתוכנית מפורטת למוסד חינוכי. בגבעת אסף מתגוררות 20 משפחות עם כ-50 ילדים, רובן בקרוונים, ומיעוטן במבני קבע. ילדי הגנים ובתי הספר לומדים בבית אל. ביישוב פעילות תרבות ענפה הכוללת ערבי נשים ושיעורי תורה. במקום קיים גם בית מדרש ובו כולל אברכים, שלוחה של ישיבת מרכז הרב[29]. בתשובת המדינה לבג"ץ בסוף 2012 נאמר כי התושבים רכשו את רוב שטח המאחז[30]. במאי 2013 הודיעה המדינה כי היא בוחנת את האפשרות להכשיר את המקום. על פי הודעת המדינה, "הקרקעות שעליהן יושב המאחז גבעת אסף נרכשו ברובן וההליכים לאישור העסקה כבר החלו, ובכך נסללה הדרך להסדרת חוקיות היישוב ולמניעת פינויו"[31].

עוז ציון 2012 עוז ציון הוא מאחז הממוקם כמה מאות מטרים דרומית לגבעת אסף. הוקם על ידי תנועת נחלה ומופעל על ידי ארגון אר"י ישאג. המאחז נמצא בנקודה החולשת על צירי התנועה הראשיים של אזור בנימין. פונה עשרות פעמים בידי כוחות הביטחון, אך על-פי רוב נבנה מחדש עוד באותו היום. בדרך כלל עומד במקום בית עץ ואבן ושוהים בו מספר בחורים.
עפרה עמונה 1997
תמונת אחד הבתים שנהרסו, שעות לפני העימות
תמונת אחד הבתים שנהרסו, שעות לפני העימות

עמונה היה מאחז ברמת-חצור, שלוחה של הר בעל חצור, על פסגה גבוהה ושלטת, בגובה 940 מטר מעל פני הים, כקילומטר ממזרח לעפרה, המשתייכת מועצה אזורית מטה בנימין[32]. בפברואר 2006 נהרסו תשעה מבני קבע לא חוקיים בעמונה, לאחר שכוחות משטרה פינו אלפי מפגינים שהתבצרו במקום.

בתחילת 2015 התגוררו ביישוב כארבעים משפחות הגרות בקרוואנים[33], והוא היה המאחז הגדול ביותר ביהודה ושומרון[34]. בפברואר 2017 פונה המאחז מיושביו לפי פסיקת בג"ץ תוך עימותים קשים.

גינות אריה 2001 היה באזור בנימין ליד ההתנחלות עפרה שהשתייך למועצה אזורית מטה בנימין. היישוב הוקם בשנת 2001 ופונה בשנת 2004. גינות אריה נקרא על שמו של אריה הרשקוביץ, תושב עפרה, שנרצח בדרכו חזרה הביתה מעטרות בתחילת 2001. בתחילת 2006 טען דרור אטקס, איש שלום עכשיו, שפינוי גינות אריה נעשה כחלק מהסכם חשאי עם המתנחלים, על פיו הממשלה תעלים עין מבניית תשעת הבתים בעמונה. כראיה לדבריו הביא דרור אטקס את סמיכות האירועים בין פינוי גינות אריה והתחלת הבניה בעמונה.
עלי גבעת הרואה 2003 הוקמה בשנת 2003 כחלק מתוכנית ההרחבה של היישוב עלי. מיקומה של הגבעה נבחר על מנת ליצור רצף טריטוריאלי בין גוש שילה-עלי- מעלה לבונה.

כיום גרים ביישוב כ-20 משפחות [דרושה הבהרה].

גבעה הרואה-אתר המועצה האזורית מטה בנימין.

דף יוטיוב של הישוב

שילה אחיה 1997 נמנה עם ישובי גוש שילה אשר מקבלים את השירותים מהיישוב שילה. היישוב הוקם ב-1997 על גבעה בגובה 857 מטר מעל פני הים - 1.2 ק"מ צפונית-מזרחית משבות רחל ונקרא תחילה בשם "שבות רחל ד'". המאחז נקרא על שמו של הנביא אחיה השילוני שפעל בממלכת ישראל בשומרון. ביישוב גרות היום [דרושה הבהרה] כ-70 משפחות. תעסוקת התושבים: מטעים, בית בד ויקב. לפי אתר שלום עכשיו היישוב ממוקם על אדמות מדינה ויש לו הסכם הרשאה לתכנון למטעם ההסתדרות הציונית עד לינואר 2005. משרד הבינוי והשיכון מימן הקמת תשתיות בסכום של 1,675,000 ש"ח[35].

ב-1998 נוסד במקום משק אחיה על ידי הרב יוסי שוקר ז"ל ואשר היווה בית הבד המרכזי לתוצרת הזיתים החקלאית ביהודה ושומרון. בהמשך בעקבות גידול בית הבית הוא עבר אל אזור התעשייה של היישוב שילה והוא מדורג כאחד מעשרים וחמישה בתי הבד הטובים בעולם[36].

אש קודש 1999
יישוב קהילתי חקלאי בעל צביון דתי תורני בהרי אפרים המתנשא לגובה 830 מטר מעל פני הים ליד היישוב שבות רחל השייך למועצה אזורית מטה בנימין. היישוב הוקם בשנת 1999 על ידי קבוצת צעירים שביקשו בהתחלה אישור להקמת מגדל מים במקום ומאוחר יותר יישבו אותו. היישוב מונה כ-70 משפחות. תושבי היישוב מתפרנסים מגידול עזים לחלב וכרמי גפנים ליין ובמקצועות מתחומים שונים נוספים. היישוב קרוי על שמו של אש-קודש גילמור, שהיה מאבטח בסניף המוסד לביטוח לאומי במזרח ירושלים ונרצח במהלך האינתיפאדה השנייה ועל שם ספרו של רבי קלונימוס קלמיש שפירא. היישוב שייך לישובי גוש שילה. מתקיימים סכסוכים בין תושבי המאחז ותושבי הכפר הסמוך קוסרה[37][38].
קידה 2002
המאחז קידה
המאחז קידה
יישוב קהילתי כפרי בן 65 משפחות. הקמתו נועדה ליצור רצף טריטוריאלי של ההתיישבות בגב ההר בין השומרון כביש 60 והבקעה כביש הבקעה. "קידה" שייך למועצה אזורית מטה בנימין ומשתייך ליישובי גוש שילה. היישוב הוקם לאחר שבשנת 2002 פינה צה"ל את בסיס המודיעין "קידה", ששכן ברכס בירכת אל קסר. ביוזמת זאב חבר, מזכ"ל אמנה, אישר בנימין בן אליעזר, שר הביטחון, את הפיכת הבסיס ליישוב אזרחי. ברם, שר הביטחון הורה על פינוי התשתיות והריסת כל המבנים בבסיס. ב-22 במאי אותה שנה עלה הגרעין על הקרקע במיקום הנוכחי לאחר הרצחו של תושב אחיה גדעון ליכטרמן בדרך העולה ליישוב. לאחר העלייה לקרקע נעשה ניסיון לפנות את המבנים והתושבים, אך לאחר עתירה לבג"ץ בוטל הפינוי. ב-2012 נבנו בקידה 17 מבנים חדשים, 10 מהם בתי קבע[39].
גבעת הראל 1998
הכניסה לגבעת הראל
הכניסה לגבעת הראל

יישוב קהילתי הנמנה עם יישובי גוש שילה ושייך למועצה אזורית מטה בנימין. גבעת הראל נמצאת 740 מטר מעל פני הים. היישוב שוכן בגדה הצפונית של נחל שילה העליון. נכון ל-2021 מתגוררות במקום למעלה מ-70 משפחות[40].

קישור לאתר הבית של גבעת הראל

ישוב הדעת (מכונה גם "הבית האדום") 2001 הוקם בשנת תשס"א (2001) על ידי נתי רום. משרד הבינוי והשיכון השתתף במימון הקמת התשתיות. בשנת תשס"ד הצטרפה לחווה משפחת הרב יחיאל מיכאל יוספי והחלה לנהלה. המאחז נמצא מזרחית לשבות רחל, בסמוך לו שוכן מצפון המאחז עדי עד ומדרום המאחז קידה. היישוב מונה 12 משפחות.

התושבים מתגוררים בבית עץ ובשבעה קרוואנים, ומגדלים מספר בוסתנים. במקום חווה אורגנית-אקולוגית ומבצעים בה שחזור מערות ומבני אבן מקומית, חפירת בורות מים לשתייה וחקלאות ובית שימוש אקולוגי שבו הפסולת נאגרת ומשמשת לדישון הצומח. המקווה של המקום נמצא בבור מים עתיק.

היישוב מכנה את עצמו "מרכז להתחדשות והטענת הגוף והנפש ברוח פנימיות התורה והמסורת העברית העתיקה" ומתקיימות בו פעילויות ברוח רבי נחמן מברסלב. אחת למספר שבתות מתארחים בחווה עשרות אנשים בתנאי שטח, דנים בתורת ר' נחמן, מקבלים הדרכה על התבודדות ויוצאים להתבודדות בגבעות הסמוכות לחווה. מעת לעת מתקיימות סדנאות לבניית גינות ירק ביתיות.
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא חוות ישוב הדעת בוויקישיתוף
עדי עד 1998 מאחז ליד ההתנחלות שבות רחל, השייך למועצה אזורית מטה בנימין. היישוב הוקם בשנת 1998 על ידי אנשים משבות רחל. מונה כארבעים משפחות, ובמקום כרמים ויקב המייצר שכר. כן קיימת במקום ישיבה חקלאית "שדות אמיר"[41]. תושבי המקום דוגלים בחירות הפרט תוך מחויבות עמוקה להתחדשות יהודית ולהלכה.
עלי עין 2009

פורק ב-2011

הוקמה בשנת ה'תשס"ט על ידי איתן זאב ויהודה סנה. הגבעה לא הייתה מחוברת לחשמל מתוך עיקרון. בעת הקמתה נבנו בה בתים מאבן מקומית ובשנת תשע"א היא פונתה כמה פעמים, תוך עימותים אלימים שבעקבותם נשרפה מכוניתו של מפקד משטרת בנימין. בשנת 2017 חזר איתן זאב והקים בסמוך לעלי עין את חוות צאן קידה שבה מתגוררות מספר משפחות.

מאז פינוי המאחז התגברו אירועי הטרור החקלאי ומאות עצי גפן הושחתו על ידי פלסטינים תושבי האזור[42].

גל יוסף 2009 המאחז הוקם בשנת ה'תשס"ט ונקרא על שמם של גדעון ליכטרמן שנרצח באזור החווה בה'תשס"ג ויוסף חיים שוקר, שהקים את משק אחיה. המאחז נמצא ממערב לכביש אלון ומזרחית לעדי עד. בגבעה היו 4 משאיות מקורקעות ששימשו למגורים וטנדר מקורקע ששימש כמטבח. כיום המאחז אינו מיושב, ונותרו בו רק חממות.
גאולת ציון 2011 הוקמה לראשונה בשנת תשע"א על ידי צעירים המזוהים עם נוער הגבעות ועם הימין הקיצוני. לאורך השנים פונה המאחז ונבנה מחדש פעמים רבות.

באוקטובר 2013 מנה המאחז שתי משפחות וכמה רווקים. התושבים עסקו בחקלאות והחזיקו דיר עיזים בגבעה. בינואר 2015 הוקם במאחז בית כנסת, אך חודש לאחר מכן פונה המאחז והמבנים בו נהרסו. מאז 2015 המאחז נתמך על ידי ארגון אר"י ישאג. ב-2016 החלה לפעול במאחז ישיבה.

בחורף 2017 החל לפעול במקום ארגון "גאולת ציון - בחזון ובמעש" ומאז הארגון מחזיק את המקום.

כדי למנוע הקמה חוזרת של המאחז הוחל צו תיחום מטעם אלוף פיקוד מרכז שאסר על נוכחות בגבעה. כוחות הביטחון החלו לעצור לחקירה את השוהים במקום. בנובמבר 2016 דחה בית משפט השלום בתל אביב את בקשת המשטרה להטיל מעצר בית וקנס על צעיר ששהה במקום, וקבע שהצו אוסר על בנייה במקום אך לא על שהות בו.[דרוש מקור]

לאחר פינוי עמונה הוחלט להקים בסמוך לגבעה את היישוב החדש למפונים, עמיחי.

גבע בנימין בני אדם המאחז קרוי על שם היישוב אדם (גבע בנימין) הסמוך. צופה על נחל פרת והרי מואב. נכון ל-2018 מתגוררות במאחז 50 משפחות. נעשו מספר ניסיונות לפנותו[43].

גוש עציון וקרית ארבע

יישוב אם מאחז שנת הקמה תיאור
הר גילה חוות נווה אורי 2019 חוות נווה אורי היא חווה חקלאית שהוקמה בשנת 2019, דרומית להר גילה. החווה הוקמה אחרי רצח אורי אנסבכר שנרצחה בסמוך, בעין יעל. בחווה עדר כבשים, מעט עיזים, כלבים, ברווזים, אווזים, תרנגולים שלווים ותרנגולי הודו. בחווה נערים שנשרו ממוסדות לימודיים, שלומדים לבגרות בתוכנית מניפה בבית אל.
אלון שבות גבעת החי"ש המאחז ממוקם ממזרח ליישוב אלון שבות, בראש חירבת סאוויר. במקום גרות כ-20 משפחות, רובן בקראוונים ומיעוטן בבתי קבע. במקום בית כנסת וגן שעשועים.

במלחמת העצמאות שימשה הגבעה כעמדה ששלטה על התנועה בכביש ירושלים-חברון ומנעה התקדמות הכוחות הירדנים לכיוון ירושלים. הגבעה קרויה על שם לוחמי החי"ש שלחמו בה.

בת עין רמת השלושה 2014 שוכן במערב גוש עציון, מדרום לכביש 367, בתחום השיפוט של בת עין. הקרקע מוגדרת אדמת מדינה. הוקמה ב-4 ביולי 2014 לאחר רצח שלושת הנערים, והיא קרויה על שמם[44]. המועצה אזורית גוש עציון הביאה למקום קרוואנים וסיפקה תשתיות חשמל למאחז. חודש אחרי ההקמה של המאחז, בעקבות מספר אירועי תקיפה של פלסטינים כנגד יהודים פינתה המועצה אזורית גוש עציון את המאחז.
מרחבי דוד (בת עין ב') 1998 מרחבי דוד (בת עין ב') הוקמה ממערב לבת עין בקיץ 1998 על ידי חסידיו של הרב משה לוינגר. המאחז כולל קראוונים ובתים מבנייה קלה המפוזרים על פני שטח נרחב בתחתית הרכס שעליו שוכנת בת עין. מתגוררות במקום כשלושים משפחות.
גבעות חוות קשואלה 2012 חווה חקלאית השוכנת ביער הל"ה, צפונית ליישוב גבעות, על מורדותיו המערביים של גוש עציון. החווה קרויה על שם לוחם הפלמ"ח יעקב זרחי שנפל בקרב הקסטל וכינויו היה "קשואלה".
מיצד פני קדם 2000
מאחז פני קדם
מאחז פני קדם

פני קדם שוכן במזרח גוש עציון, בשטח היישוב מיצד. היישוב הוקם באוגוסט 2000. כיום מתגוררים ביישוב 45 משפחות.

גובה היישוב הוא 930 מטר מעל פני הים, והצניחה של 1300 מטר עד לים המלח ניכרת בנוף הנשקף ממנו.

מקור שם היישוב נגזר ממיקומו של היישוב מעל נחל ערוגות הפונה לקדם - למזרח. השם הרשמי הוא אספר ב', (שמו הרשמי של היישוב מיצד הסמוך הוא אספר א'), על שם באר אספר המוזכרת כמקום חנייתם של החשמונאים קודם הקרב ביוונים ומזוהה בח'רבת זפרן הסמוכה.

מעלה עמוס אבי הנחל 1999
הנוף הנשקף מאבי הנחל לכיוון דרום מזרח.
הנוף הנשקף מאבי הנחל לכיוון דרום מזרח.

הוקם בתחילת 1999 בידי חסידי ברסלב מתלמידי רבי ישראל בער אודסר ששאפו לגור קרוב לטבע. מקור השם בשיר השירים: "אל גנת אגוז ירדתי לראות באבי הנחל לראות הפרחה הגפן הנצו הרמונים".

המקום נמצא בתחום המתאר של היישוב מעלה עמוס, השייך למועצה אזורית גוש עציון. במקום גרות כ-40 משפחות, רובן דתיות לאומיות.

הגובה הממוצע הוא כ-800 מטר מעל פני הים. איבי הנחל צופה אל עבר ים המלח והרי ירדן ממזרח, הר ההרודיון וירושלים מצפון ונחל ערוגות ממערב.

נווה דניאל שדה בועז (מכונה גם "נווה דניאל צפון") 2002 הוקם בשנת 2002 על ידי קבוצת סטודנטים ואנשי צבא. נקרא על שם בעז (מגילת רות), שגר סמוך ליישוב בבית לחם. הוקם לאחר שמ"פ מילואים שזיהה צורך ביטחוני והתיישבותי ביישוב במקום זה הקים אותו ובמקום מספר קראוונים. ביישוב פועל פרויקט מיחזור ואיסוף פסולת הגדול ביותר בגוש עציון.

רוב תושבי המקום הם אקדמאים (רופאים, מורים, מהנדסים, ועוד) וסטודנטים. תושבי המאחז מקפידים על חיי קהילה של חילונים ודתיים, שמירה על הטבע והסביבה, חקלאות ועבודה עברית בלבד, ערבות הדדית ומעורבות בקהילה. היישוב מקיים פרויקט של מפגשים ואירוח מכינות קדם צבאיות. מבנה שהיה במקום נהרס על ידי המנהל האזרחי, הריסה שהיוותה תקדים לפינוי עמונה.

נוקדים מעלה רחבעם 2001 מאחז הנמצא על הגבול בין מדבר יהודה להרי יהודה, ושייך למועצה אזורית גוש עציון. המאחז נמצא בקו המתאר של היישוב כפר אלדד, שבקרבת נוקדים, ונמצא בסמוך לו, במרחק של כקילומטר אחד. הוקם ב-2001.

בתחילת דרכו קיבל המאחז מענק ממשלתי של 750,000 שקל. כמה פעמים הוצאו צווי הריסה למקום. ב-2011 הודיעה המדינה לבג"ץ שבכוונתה להכשיר את המאחז ליישוב חוקי[45].

סמוך ליישוב, באחד האפיקים היורד לנחל תקוע, התגלה אתר פריחת החלמוניות הגדול בארץ, המונה לפי ההערכה בין 100,000 ל-200,000 פרחים. הפריחה באתר זה מתחילה בסביבות 10 בנובמבר ונמשכת עד ראשית דצמבר.

קריית ארבע בית הכנסת חזון דוד 2001
בית הכנסת "חזון דוד" עומד על תילו. ערב ראש השנה ה'תשס"ט
בית הכנסת "חזון דוד" עומד על תילו. ערב ראש השנה ה'תשס"ט

בית כנסת בסמוך לקריית ארבע. בית הכנסת מנציח את שמם של שני יהודים שנרצחו בסמוך למקום ב-2001. בית הכנסת אינו אלא קירות אבנים ויריעות ברזנט המקורות בימי החורף בסככה. בסמוך לבית הכנסת הוקמו מצבות זיכרון לנרצחים.

מפאת היעדר הגנה על הציוד, ספר התורה אינו נשאר בארון הקודש כבשאר בתי הכנסת, אלא מובא ונלקח לאחר כל תפילה הכוללת קריאת התורה.

עקב טענת פלסטינים שהקרקע שייכת להם, הוצאו צווי הריסה לבית הכנסת והוא נהרס, נכון לאוקטובר 2008, 32 פעמים. אך לאחר כל הריסה, תושבי האזור מקימים את בית הכנסת מחדש.

בערב ראש השנה תשס"ח פנו פעילי שמאל ואנרכיסטים אל השייח' ג'עברי, שהאדמה בבעלותו, בבקשה לקבל את אישורו להרוס את ביה"כ באמצעות דחפור בליל החג; ג'עברי סירב לבקשה בנימוק שאינו מוכן לחלל מקום תפילה. בעקבות מעשיו של ג'עברי נערך ב-10 בפברואר 2008 מפגש בביתו בינו ובין ראשי היישוב היהודי בחברון וכן קציני צה"ל בו הסתייגו שני הצדדים מפעילות האנרכיסטים והעניקו אותות הוקרה זה לזה[46].

שכונת גל 2003 מאחז סמוך לקריית ארבע, ולשכונה פלסטינית בשם ג'אליס לכן שם הגבעה תורגם לעברית גל.

הוא הוקם על ידי משפחת אחת, שגרה שם לבד בקביעות בתוך מכולה ואוטובוס ישן,

במהלך השנים הצטרפו אל הגבעה מספר משפחות, וכיום גרות שם 20 משפחות.

מלבד הבתים והשטחים החקלאיים, במרחבי השכונה פזורים גם אתרים ארכאולוגים עתיקים ובורות מים מתקופות שונות וכן גת ובית בד.

אזורים מסוימים בשכונה נמצאים תחת איום הריסה ואכן לאורך השנים נהרסו בשכונה בית הכנסת ובתי מגורים, שנבנו מחדש בתוך זמן קצר[47].

מצפה אביחי 2009
מצפה אביחי
מצפה אביחי
מאחז סמוך לקריית ארבע, מכונה גם גבעה 18[48], הוקם באוגוסט 2009[49]. המאחז נהרס והוקם מחדש, מספר פעמים. בספטמבר 2010 הוכנס ספר תורה לבית הכנסת שבמאחז, בהשתתפות הרב ישראל אריאל וח"כ ד"ר מיכאל בן ארי[50]. במאי 2012 קבע בית המשפט המחוזי בירושלים כי אריה דייוויס מוגדר חוקית "תושב קבע" במקום[51].

דרום הרי חברון

יישוב אם מאחז שנת הקמה תיאור
מעון חוות מעון 1997 חוות מעון שוכנת בחורש עצי אורן אשר ניטע על ידי הקרן הקיימת לישראל בתל טוואני. החווה מקבלת מהיישוב הקהילתי את אספקת החשמל, המים ואת שאר השירותים הציבוריים. מגוריהם של תושבי החווה הם במבנים זמניים אשר נבנו על ידם ומפוזרים בחורש. דרומית מהחורש נמצאת מערה גדולה הנושאת את אותו שם. החווה הוקמה בשנת 1997 כחווה חקלאית שבה עדרי כבשים, עזים, מטעי פרי וגידולי בעל.

בין תושבי החווה והתושבים הפלסטינים בסביבה נתגלעו חיכוכים. ב-19 באפריל 1998 רצחו רועים פלסטינים את תושב החווה דוב דריבן. בשנת 2000 נהרסו בתי החווה על ידי צה"ל אגב מאבק ותושביו הועברו לתוך יער מעון. בעבר התלוננו תושבי הכפר א-תוואני כי תושבי המאחז תקפו את ילדיהם בדרכם לבית הספר באמצעות שרשראות וכלבים, ולפיכך קיבלו הילדים בעבר ליווי צבאי בדרכם.

אביגיל 2001 אביגיל התנחלות כפרית במועצה אזורית הר חברון, על גבעה בין סוסיא למעון. נקראת על שמה של אביגיל, אשת נבל הכרמלי שעל פי המקרא התגוררה במעון המקראית המזוהה באתר סמוך.

המאחז הוקם בערב יום הכיפורים תשס"ב (2001) על ידי קבוצת חיילים משוחררים מצה"ל. מיד לאחר העלייה לקרקע הוצא על ידי בג"ץ צו ביניים שהקפיא את עבודות הפיתוח עד לבירור מעמד הקרקע. הדיונים נמשכו כשנתיים וחצי, בסופם נמחקה העתירה לאחר שנקבע שההתנחלות אינה ממוקמת על קרקע פרטית.

באביגיל חיות נכון לשנת 2013 כ-20 משפחות ולהן כ-30 ילדים. במקום כמה מבני קבע, בית כנסת, מקווה, גן ילדים, פעוטון ומספר עסקים. עד שנת 2008 פעל ביישוב דיר עזים שסיפק חלב למחלבה בסוסיא.

סוסיא מצפה יאיר כונה בעבר מגן דוד; אז היה חווה חקלאית ליד סוסיא. החווה הוקמה על ידי מאיר עם-שלם, חקלאי ואידאולוג. הוא עסק בגידול כבשים, נטיעת עצי זית וגפנים. באותן שנים היו היחסים בין עם-שלם לבין הפלסטינים החיים בסביבה מתוחים. מאבקי קרקעות ורועים באזור, שעד אז התמקדו בעיקר בסביבות היישובים מעון וסוסיא, החלו להתרחש גם בסביבות מצפה יאיר. מאז רציחתו של יאיר הר-סיני, רועה מחוות הר סיני ששוכנת ליד היישוב סוסיא, עלו למקום משפחות רבות, והחווה הפכה ליישוב של ממש. שמו של המאחז שונה ל"מצפה יאיר" על שמו. לפי חוות דעת ביניים על מאחזים בלתי מורשים משנת 2004 המאחז הוקם על קרקע משולבת (אדמת מדינה, אדמת סקר, ואדמה בבעלות פלסטינים)[52].
עשהאל 2002 הוקם בשנת תשס"א (2001) על ידי גרעין צעירים דתיים וחילוניים. בשנת תשס"ד (2005) הגרעין התפרק והנקודה יושבה על ידי קבוצת משפחות של בעלי תשובה אשר בקשו לעסוק בחקלאות. לאחר מספר שנים גם קבוצה זו התפזרה. בשנת תשע"ב (2012) חודשה הנקודה ונקבע שתהיה לאחד מיישובי הר חברון. היישוב ממוקם בדרום הר חברון בגובה 700 מטר מעל פני הים. היישוב נמצא על אדמות מדינה, בין שמעה לסוסיא, ומתגוררות בו כ-50 משפחות העוסקות בתחומים מגוונים. רב היישוב הוא מאיר בראלי, נכדו של הרב משה צבי נריה.
גבעת חסדי ה' 2005 הוקם בשנת ה'תשס"ה. במאחז ישנם מספר אוהלים וגרים בו רווקים אחרי צבא אשר נמצאים שם בעיקר בלילות ויש להם קראוון עם חפציהם בגבעת הרוג'ום המסופחת ליישוב. בפי תושבי סוסיא נקרא המאחז גבעת הדגל.

בחודש תמוז ה'תשס"ח, החליט מח"ט חברון להציב במקום כוח צבאי של חיילי מילואים, בעקבות סכסוכים של פעילי שמאל ביחד עם פלסטינים בדואים הגרים בסמוך על שטחי מרעה, הכוח ישן באחת הסוכות אשר הוקמו על ידי המתיישבים.

בית יתיר

(מְצַדות יהודה)

חוות טליה 1995 חווה חקלאית בין סוסיא לבית יתיר, המסומנת במפה כ"חוות לוציפר". ידועה גם בשמה חוות נוף-הנשר או חוות טליה. החווה הוקמה על ידי יעקב טליה ונוהלה על ידו עד למותו בתאונת טרקטור. לטליה היה עדר של 600 כבשים שנגנבו. הוא רכש עדר חדש וגידל כרם ענבים. לדבריו, החווה ממוקמת על שטחי מדינה ואושרה בשנת 1995 על ידי יצחק רבין. בדצמבר 2006 הורשו פלסטיניים להיכנס לשטחי העיבוד של החווה ושתילי כרם הגפנים נעקרו. המינהל האזרחי איפשר לפלסטינים להתגורר על שתי גבעות סמוכות. אחת מהן זוהתה על ידי ד"ר עוז גולן כסלע המחלקות המקראי. לבעלי החווה יש הסכם הקצאה מהסתדרות הציונית לשימוש במקום כחוות מרעה עד יולי 2042. שטח החווה צופה על העיר ערד, הר חברון, דימונה, רבת עמון וים-המלח.
טנא-עומרים חוות אברהם 2017 החווה עברה למקום חדש בפסח 2017, ממזרח לחוות מור, שם הייתה כחמש שנים.
בית חג"י אדורים 2016 הוקם בעקבות רצח הרב מארק ז''ל, בצמוד למרכז חרום בית דרור. במקום עשרות משפחות שגרות, ומתפרנסות ממקצעות חופשיים. במאחז יש מעון, בית כנסת וסיפריה.

ראו גם

קישורים חיצוניים

קישורים העוסקים במאחזים ספציפיים

  • אתר הבית של המאחז מעוז אסתר (הסמוך ליישוב כוכב השחר שבבנימין) והמאבק על א"י

הערות שוליים

  1. ^ "אתרים מעניינים" - החווה של סקאלי(הקישור אינו פעיל, 3.2.2019)
  2. ^ שרון נובק ומערכת וואלה!‏, הושלם פינוי ארבעה מאחזים בגדה, באתר וואלה!‏, 1 באוקטובר 2007
  3. ^ הספד על אריה אורלנדו, באתר היישוב איתמר(הקישור אינו פעיל, 3.2.2019)
  4. ^ נדב שרגאי, תושב מאחז 777: כולנו מדחיקים, באתר הארץ, 16 ביוני 2006
  5. ^ מגד שמיים באתר עמוד ענן
  6. ^ מונה קצין בודק, שיחקור את פינוי מאחז גבעת להבה, באתר nana10‏, 14 בינואר 2005
  7. ^ 'עלי עשור' - עשור שנים לגבעת תקומה ביצהר, סרטון באתר יוטיוב
  8. ^ 'יהודים הכינו כאן יין לפני 2000 שנה' - בציר בכרמי יצהר, סרטון באתר יוטיוב
  9. ^ זעם בעקבות פינוי המאחז על שם אביתר בורובסקי ז"ל: "מעשה פחדני", באתר N12, ‏3 במאי 2021
  10. ^ שיראל ללום, היישוב החדש שהוקם לזיכרון ותקומה – ברוכים הבאים לאביתר, באתר ערוץ 20, ‏9 במאי 2021
  11. ^ אתר למנויים בלבד עמירה הס, בתוך חודש, מאחז בלתי חוקי ובו עשרות מבנים הוקם על אדמות שלושה כפרים פלסטיניים, באתר הארץ, 4 ביוני 2021
    מאות התייצבו לשליחות הישוב אביתר, באתר ערוץ 7, 25 במאי 2021
  12. ^ אילת כהנא, ‏במקביל להתפתחות המהירה: היישוב אביתר שוב בסכנת הריסה, בעיתון מקור ראשון, 7 ביוני 2021
  13. ^ יוני קמפינסקי, עשור של בניין לאורו של גלעד הי"ד, באתר ערוץ 7, 29 במאי 2012
  14. ^ אתר למנויים בלבד חיים לוינסון, העליון הורה להרוס מבנה שהוקם במאחז חוות הגלעד ללא היתר, באתר הארץ, 27 בפברואר 2014
  15. ^ מעלה ישראל, באתר שלום עכשיו(הקישור אינו פעיל, 3.2.2019)
  16. ^ ספר שמואל א', פרק י"ד, פסוק ב'; ספר ישעיהו, פרק י', פסוק כ"ט
  17. ^ איתמר פליישמן, הושלם פינוי מגרון, המתבצרים הורדו בכוח מהגג, באתר ynet, 2 בספטמבר 2012
    אפרת פורשר, פינוי מגרון עבר בשלום, באתר ישראל היום, 3 בספטמבר 2012
  18. ^ צפו: הרב שמואל אליהו נוטע עץ במעוז אסתר, באתר ערוץ 7
  19. ^ "חבריו של אהוביה סנדק ז"ל הקימו חווה חקלאית בזירת האסון"
  20. ^ תמונות מ"מעלה אהוביה"
  21. ^ מאות לוחמים פינו מאחז שנבנה על שם אהוביה סנדק, באתר ynet, ‏6 באפריל 2021
  22. ^ בג"ץ 953/11 סאלחה נ' שר הביטחון, ניתן ב־14 בפברואר 2016
  23. ^ רע"א 2505/16 אנג'ל נ' המינהל האזרחי ביהודה ושומרון
  24. ^ אתר מעריב
  25. ^ דף זיכרון לזכר יאיר יחיאל מנדלסון, באתר המועצה האזורית מטה בנימין
  26. ^ מאיר גולדמינץ, סיפור ההחרבה הפראית של יד יאיר, באתר "ייעודי"), 20 בספטמבר 2008
  27. ^ שמעון כהן, הקצינים שהונו את המתיישבים ישלמו מכיסם, באתר ערוץ 7, 25 בינואר 2010
  28. ^ נ.צ. 31°54'39.72" N 35°14'55.13" E
  29. ^ ידידיה בן אור, לימוד הושענא רבא במרכז חבל בנימין, באתר ערוץ 7, 29 בספטמבר 2010
  30. ^ חיים לוינסון, וינשטיין הורה למדינה: להכשיר מאחזים רק אחרי הבחירות, באתר הארץ, 18 באוקטובר 2012
  31. ^ איתמר פליישמן, המדינה לבג"ץ: נבחן הכשרה של ארבעה מאחזים, באתר ynet, 16 במאי 2013
  32. ^ היישוב עמונה, באתר המועצה האזורית מטה בנימין
  33. ^ נועם (דבול) דביר, איתי בלומנטל ואביאל מגנזי, זעם תושבי עמונה: "בג"ץ מנותק מהעם", באתר ynet, 26 בדצמבר 2014
  34. ^ אתר למנויים בלבד חיים לוינסון, בג"ץ הורה למדינה לפנות את מאחז עמונה בתוך שנתיים, באתר הארץ, 25 בדצמבר 2014
  35. ^ אחיה (גבעה ד'), באתר שלום עכשיו(הקישור אינו פעיל, 3.2.2019)
  36. ^ משק אחיה - דף הבית - M-achiya, באתר www.m-achiya.co.il
  37. ^ יגאל מוסקו, ‏אש הקודש: כרוניקה של אלימות, באתר ‏מאקו‏, 1 במרץ 2013
  38. ^ עימותים קשים סמוך ל"אש קודש", באתר ערוץ 7
  39. ^ אתר שלום עכשיו(הקישור אינו פעיל, 3.2.2019)
  40. ^ רה״מ נתניהו בביקור בהתיישבות הצעירה, באתר ערוץ 20, ‏14 במרץ 2021
  41. ^ תבנית:בשבע
  42. ^ 3,000 עצים הושחתו במשק אחיה שבבנימין, באתר ערוץ 7
  43. ^ רועי שרון, פינוי המאחז בני אדם: מילה של זמביש?, באתר nrg‏, 14 באוגוסט 2009
  44. ^ אורנית עצר, מאחז חדש לזכר שלושת הנערים, באתר ערוץ 7, 4 ביולי 2014
  45. ^ סיכום שנת 2011 בהתנחלויות, באתר שלום עכשיו
  46. ^ רותי אברהם, יהודים וערבים בחברון - נגד האנרכיסטים, באתר News1 מחלקה ראשונה, 10 בפברואר 2008
  47. ^ דף מידע על הגבעה באתר מועצת קרית ארבע, באתר של המועצה מקומית קרית ארבע
  48. ^ אורנית עצר, מסיירים ונוטעים בארץ המאחזים, באתר ערוץ 7, 28 במאי 2009
  49. ^ אורנית עצר, 11 מאחזים חדשים יוקמו היום ומחר ביו"ש, באתר ערוץ 7, 27 ביולי 2009
  50. ^ יוני קמפינסקי, מצפה אביחי: ספר תורה בבי"כ חדש, באתר ערוץ 7, 27 ביולי 2010
  51. ^ בני טוקר, תקדים משפטי: תושב מצפה אביחי הוגדר כתושב קבע, באתר ערוץ 7, 10 במאי 2012
  52. ^ חוות דעת ביניים על מאחזים בלתי מורשים, עמוד 101, באתר משרד ראש הממשלה