העמק המרכזי של צ'ילה – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
Uri R (שיחה | תרומות)
== גאוגרפיה ואקלים ==
Uri R (שיחה | תרומות)
==דמוגרפיה וכלכלה ==
שורה 9: שורה 9:




כמות המשקעים השנתית הממוצעת בסנטיאגו היא 33 סנטימטרים, בעוד שב[[ואלפראיסו]], הנמצאת באותו [[קו רוחב]] אך מחוץ לעמק המרכזי, הממוצע השנתי הוא של 38 סנטימטרים. כמות המשקעים עולה ככל שמדרימים לאורכו של העמק, ובעיר [[קונספסיון (צ'ילה)|קונספסיון]] שבדרומו עומד הממוצע השנתי על 132 סנטימטרים.
כמות המשקעים השנתית הממוצעת בסנטיאגו היא 33 סנטימטרים, בעוד שב[[ואלפראיסו]] (Valparaíso), הנמצאת באותו [[קו רוחב]] אך מחוץ לעמק המרכזי, הממוצע השנתי הוא של 38 סנטימטרים. כמות המשקעים עולה ככל שמדרימים לאורכו של העמק, ובעיר [[קונספסיון (צ'ילה)|קונספסיון]] שבדרומו עומד הממוצע השנתי על 132 סנטימטרים.

==דמוגרפיה וכלכלה ==

מבחינה היסטורית היה צפונו של העמק המרכזי (בין נהר הביו ביו לעיר סנטיאגו) לב ליבה של הארץ וריכוז האוכלוסין הגדול בה. [[כלכלה|כלכלת]] האזור מאופיינת בגיוון וענפיה החזקים נשענים על משאבים טבעיים, כגון [[מכרה|כריית]] [[נחושת]], כריתת [[עץ|עצים]], [[חקלאות]], ייצור [[יין|יינות]], ומרבית הסקטור ה[[תעשיה|תעשייתי]].

הערים המרכזיות בעמק, מצפון לדרום, הן [[סנטיאגו דה צ'ילה]], [[פואנטה אלטו]] (Puente Alto), [[רנקאגוואה]] (Rancagua), [[קוריקו]] (Curicó), [[טלקה]] (Talca), [[לינארס (צ'ילה)|לינארס]] (Linares), [[צ'ייאן]] (Chillá), [[קונספסיון (צ'ילה)|קונספסיון]] (Concepción), [[לוס אנחלס]] (Los Ángeles), [[טמוקו]] (Temuco), [[אוסורנו]] (Osorno), ו[[פוארטו מונט]].

{{קצרמר|גאוגרפיה}}


[[קטגוריה:צ'ילה: גאוגרפיה]]
[[קטגוריה:צ'ילה: גאוגרפיה]]

גרסה מ־19:48, 9 ביולי 2007

הערך נמצא בשלבי עבודה: כדי למנוע התנגשויות עריכה ועבודה כפולה, אתם מתבקשים שלא לערוך את הערך בטרם תוסר ההודעה הזו, אלא אם כן תיאמתם זאת עם מניח התבנית.
אם הערך לא נערך במשך שבוע ניתן להסיר את התבנית ולערוך אותו, אך לפני כן רצוי להזכיר את התבנית למשתמש שהניח אותה, באמצעות הודעה בדף שיחתו.
הערך נמצא בשלבי עבודה: כדי למנוע התנגשויות עריכה ועבודה כפולה, אתם מתבקשים שלא לערוך את הערך בטרם תוסר ההודעה הזו, אלא אם כן תיאמתם זאת עם מניח התבנית.
אם הערך לא נערך במשך שבוע ניתן להסיר את התבנית ולערוך אותו, אך לפני כן רצוי להזכיר את התבנית למשתמש שהניח אותה, באמצעות הודעה בדף שיחתו.
קובץ:Chilean Central Valley.JPG
העמק המרכזי של צ'ילה. האזור אליו נהוג להתייחס כעמק המרכזי באופן מסורתי מסומן בצבע אדום. העמק המרכזי הגיאולוגי היבשתי כולל כם את האזור המסומן בצבע ורוד. העמק המרכזי הגיאולוגי כולו מסומן בשלושת הצבעים גם יחד.

העמק המרכזי של צ'ילה הוא אזור המשתרע בין רכס החוף הצ'יליאני והרי האנדים. בהגדרתו הרחבה ביותר, זו הגאולוגית, נמשך העמק המרכזי מסנטיאגו דה צ'ילה בצפון למצר אופקי (Ofqui) בדרום. יש הנוהדים להחשים את נהר הביו ביו כגבולו הדרומי של העמק, וזאת מסיבות היסטוריות שמקורן במלחמת האראקו וגבול התפשטות האימפריה הספרדית בתקופה הקולוניאלית. אחרים רואים בעיר פוארטו מונט (Puerto Montt) את גבולו הדרומי של העמק, שכן מנקודה זו ודרומה נמצא העמק מתחת לפני הים.

גאוגרפיה ואקלים

רובו של העמק המרכזי הוא עדמה פוריה ומרכזה החקלאי של צ'ילה. בחלקו הצפוני שורר אקלים ים תיכוני, וככל שמדרימים במורד העמק יורדת הטמפרטורה וכמות המשקעים עולה. החורפים קלים ואילו הקייצים חמים בצורה מתונה ויבשים, בדרך כלל.

הטמפרטורה השנתית הממוצעת בסנטיאגו היא 14° צלזיוס ופעולתו הממתנת של האוקיינוס השקט מונעת משינויים דרסטיים בטמפרטורה. כאשר יורד שלג בעמק, הוא מחזיק מעמד ממספר שעות בלבד.


כמות המשקעים השנתית הממוצעת בסנטיאגו היא 33 סנטימטרים, בעוד שבואלפראיסו (Valparaíso), הנמצאת באותו קו רוחב אך מחוץ לעמק המרכזי, הממוצע השנתי הוא של 38 סנטימטרים. כמות המשקעים עולה ככל שמדרימים לאורכו של העמק, ובעיר קונספסיון שבדרומו עומד הממוצע השנתי על 132 סנטימטרים.

דמוגרפיה וכלכלה

מבחינה היסטורית היה צפונו של העמק המרכזי (בין נהר הביו ביו לעיר סנטיאגו) לב ליבה של הארץ וריכוז האוכלוסין הגדול בה. כלכלת האזור מאופיינת בגיוון וענפיה החזקים נשענים על משאבים טבעיים, כגון כריית נחושת, כריתת עצים, חקלאות, ייצור יינות, ומרבית הסקטור התעשייתי.

הערים המרכזיות בעמק, מצפון לדרום, הן סנטיאגו דה צ'ילה, פואנטה אלטו (Puente Alto), רנקאגוואה (Rancagua), קוריקו (Curicó), טלקה (Talca), לינארס (Linares), צ'ייאן (Chillá), קונספסיון (Concepción), לוס אנחלס (Los Ángeles), טמוקו (Temuco), אוסורנו (Osorno), ופוארטו מונט.

ערך זה הוא קצרמר בנושא גאוגרפיה. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.