תחכמוני (דמות מקראית) – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
שורה 46: שורה 46:


* [http://www.education.gov.il/yesodi/tikshoret/tel_aviv13.doc פעולת בית הספר הממלכתי דתי תחכמוני ב[[בת ים]]] - באתר העיריה נכתב: "בית ספר הממלכתי דתי תחכמוני הוא בית הספר הראשון שהוקם בבת-ים לפני למעלה משבעים שנה.
* [http://www.education.gov.il/yesodi/tikshoret/tel_aviv13.doc פעולת בית הספר הממלכתי דתי תחכמוני ב[[בת ים]]] - באתר העיריה נכתב: "בית ספר הממלכתי דתי תחכמוני הוא בית הספר הראשון שהוקם בבת-ים לפני למעלה משבעים שנה.
* מידע על בי"ס תחכמוני אנטוורפן ב[http://www.tik-tak.co.il/web/about/index.asp?CodeClient=515&CodeSubWeb=0&id=184 אתר בית הספר]- נוסד בשנת תר``פ 1920 ומונה 700 תלמידים


* [http://www.meirpanim.org/news_h.php?id=46 בית ספר תחכמוני ב[[אנטוורפן]] ב[[בלגיה]] - ביקור תלמידי בית הספר ב[[קרית מלאכי]]].
* [http://www.meirpanim.org/news_h.php?id=46 בית ספר תחכמוני ב[[אנטוורפן]] ב[[בלגיה]] - ביקור תלמידי בית הספר ב[[קרית מלאכי]]].
* מידע על בי"ס תחכמוני אנטוורפן ב[http://www.tik-tak.co.il/web/about/index.asp?CodeClient=515&CodeSubWeb=0&id=184 אתר בית הספר].


== הערות שוליים ==
== הערות שוליים ==

גרסה מ־21:34, 29 בנובמבר 2007

תחכמוני היה מראשי הגיבורים של דוד המלך ולפי המסורת גם ראש הסנהדרין. השילוב של אִישׁ חַיִל עם תלמיד חכם - לומד תורה מובהק עשתה אותו לדמות מופת. בשמו קרויים היום בתי ספר בחינוך ממלכתי דתי.

ברשימת הגיבורים אשר לדוד המלך כתוב: "אלה שמות הגיבורים, אשר לדויד: יושב בשבת תחכמוני ראש השלישי, הוא עדינו העצני על-שמונה מאות חלל, בפעם אחת." (שמואל ב' כ"ג,ח')

דוד המלך

בתלמוד הבבלי במסכת מועד קטן, מובאת דעה שונה: תחכמוני מיוחס לדוד המלך. וכך כתוב: "אלה שמות הגבורים אשר לדוד יושב בַּ‏‏שֳּ‏‏בֳ‏ת וגו'". א"ר(אמר רבי) אַ‏בָּ‏‏הוּ‏ ה"ק ( הכי קאמר שפרושו "כך אמר") : "ואלה שמות גבורותיו של דוד: "יושב בַּ‏‏שֳּ‏‏בֳ‏ת" - בשעה שהיה יושב בישיבה לא היה יושב על גבי כרים וכסתות (כמו שנוהג אדם חשוב), אלא על גבי קרקע ( כאחד התלמידים). דכל כמה דהוה רביה עירא היאירי קיים הוה מתני להו לרבנן על גבי כרים וכסתות ( שכל הזמן שהיה רבו של דוד "עירא היאירי" קיים, היה עירא מלמד להם לתלמידים כשהוא יושב על גבי כרים וכסתות) כי נח נפשיה הוה מתני דוד לרבנן והוה יתיב ( כאשר נחה נפשו -נפטר עירא, היה דוד מלמד לחכמין והיה יושב ) על גבי קרקע. אמרו ליה ליתיב מר אכרים וכסתות לא קביל עליה ( אמרו לו: ישב אדוני על כרים וכסתות ולא קבל עליו, מחמת ענוה, שלא להראות עצמו כרבם של ישראל. תחכמוני - אמר רב אמר לו הקב"ה הואיל והשפלת עצמך - תהא כמוני: שאני גוזר גזרה ואתה (בצדקתך) מבטלה. ראש השלישים - תהא ראש לשלשת אבות (שדוד נמנה בתפילה כאחד משלושת האבות. הוא "עדינו העצני" (מרמז:) כשהיה יושב ועוסק בתורה היה מעדן עצמו כתולעת כתולעת)ובשעה שיוצא למלחמה היה מקשה עצמו כעץ ("העצני" ומתחזק). (ומה נאמר) על שמונה מאות חלל בפעם אחת שהיה זורק חץ ומפיל שמונה מאות חלל בפעם אחת ." ( דף ט"ז, עמ' ב) [1].

מראשי הגיבורים

הרד"ק סבור כי "תחכמוני " בדומה ל"עדינו העצני" הינם מראשי הגיבורים של דוד המלך , וכינויו בא להעיד על חכמתו, שנוספה על גבורתו, "והיה יושב בשבת סנהדרין... והיה ראש להם". אף "תחכמוני" ו"בן חכמוני" עניין אחד הם: בן חכמה.

בן חכמוני

עליו כתוב בדברי הימים א' [2] "וְאֵלֶּה רָאשֵׁי הַגִּבֹּרִים אֲשֶׁר לְדָוִיד, הַמִּתְחַזְּקִים עִמּוֹ בְמַלְכוּתוֹ עִם-כָּל-יִשְׂרָאֵל לְהַמְלִיכוֹ--כִּדְבַר יְהוָה, עַל-יִשְׂרָאֵל. יא וְאֵלֶּה מִסְפַּר הַגִּבֹּרִים, אֲשֶׁר לְדָוִיד: יָשָׁבְעָם בֶּן-חַכְמוֹנִי, רֹאשׁ השלושים (הַשָּׁלִישִׁים)--הוּא-עוֹרֵר אֶת-חֲנִיתוֹ עַל-שְׁלֹשׁ-מֵאוֹת חָלָל, בְּפַעַם אֶחָת.

אף הוא נימנה על גיבורי דוד.

תחכמוני כמוסד לימודי

בית מדרש לרבנים תחכמוני של תנועת המזרחי היה מעין המשך ישיר לישיבת הרב יעקב ריינס אשר נתן את השם תחכמוני לישיבה שהוא הקים. מערכת חינוכית זו, עם רשת בתי-ספר "יבנה" ו"תחכמוני" שהסתעפו על פני פולין כולה ושהגיעו בסוף שנות השלושים, לפני בוא השואה הגדולה, לממדים רבי-רושם, לא ראתה מסיבות שונות את בית-המדרש "תחכמוני" בוארשה כתל תלפיות זה שאליו היו צריכים לפנות טובי תלמידיה וגומריה. אף על פי כן הלך בית המדרש הזה ופשט צורה שקיבל בראשית יסודו, בשל הרכב התלמידים והמורים שלו, ולבש צורה חדשה שהייתה עשויה להתגבש ולהיות לברכה ליהדות פולין בדור הבא, אילמלא עלה הכורת על ענף מפואר זה של הגזע העתיק. [3]


תחכמוני בארץ ישראל

בית הספר הראשון שנקרא בשם זה היה בעיר יפו. הוא הוקם בשנת 1905 במקום תלמוד תורה "אחווה" . הוא זכה לברכתו של הרב קוק אשר כתב כתב בה'תרס"ח (1908) אל חברי המזרחי באירופה:

בעיר הקודש יפו כבר נמצא בית ספר אחד, אשר מטרתו מתאימה לחפץ כבודם, והוא בית ספר 'תחכמוני' שחברו בו תורה וחכמה, והשלטת השפה העברית, בתור שפת לימודים, והוא נוסד כולו על פי חפץ שלומי אמוני ישראל, באופן שכל יראי ה' והחרדים את דברו יוכלו למצוא בו חפץ, והכל יכנס תחת שם בית ספר "מזרחי".

הרב אברהם יצחק הכהן קוק, תרס"ח

בירושלים הוקם בית ספר תחכמוני בשנת 1909 ועל כך כתוב באתר תולדות "משפחת בינה ואברהם בּוּנים:"בית הספר תחכמוני נוסד ביוזמתם של משכילים שביקשו להקנות לבניהם "תורה עם דרך ארץ", ערכי מסורת בשילוב מדע מודרני ורעיונות ציוניים. באותה שנה הוקמה גם הגימנסיה העברית, אולם, הקמת ביה"ס תחכמוני עוררה את זעמה של עדת החרדים הפרושים בירושלים ובייחוד הרבנים ובני הכוללים שראו בו חילול הקודש. ביוזמת המנהל מרדכי צבי אילן, המורים וועד ההורים הועבר בית הספר בשנת תרפ"ט (1929) לשכונת מקור ברוך לבניינים שאמורים היו לאכלס את בית היתומים דיסקין. הבניינים שופצו וגם שוכלל אולם יפה בשם "אהל שם" אשר שימש לבית כנסת ולמטרות תרבותיות אחרות. כיום נקרא אולם זה "אהל מרדכי" על שמו של מנהל תחכמוני מרדכי צ. אילן."

בית הספר תחכמוני היה מעוז הפועל המזרחי והציונות הדתית בירושלים ובמשך כ- 95 שנה התחנכו בו אלפי תלמידים. בתחכמוני התגשם במלוא העוצמה פלורליזם חברתי ודתי, הן בחבר המורים והן בקרב התלמידים. היו בו בני העם מכל הסוגים, השכבות והעדות. לא היו מחיצות והגבלות כך שגם מורים שהיו מסורתיים יכלו למצוא שפה משותפת עם שומרי מצוות.

קישורים חיצוניים

בתי ספר "תחכמוני"

הערות שוליים

  1. ^ הביאורים מובאים מפרוש עדין שטיינזלץ למסכת
  2. ^ פרק י"א י'-י"א
  3. ^ מקור:י.מישאל