מאזן אימה – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
SieBot (שיחה | תרומות)
מ בוט מוסיף: fi:Kauhun tasapaino
OKBot (שיחה | תרומות)
מ בוט מוסיף: ar:توازن الرعب
שורה 10: שורה 10:


[[en:Balance of terror]]
[[en:Balance of terror]]
[[ar:توازن الرعب]]
[[da:Terrorbalance]]
[[da:Terrorbalance]]
[[es:Equilibrio del terror]]
[[es:Equilibrio del terror]]

גרסה מ־13:38, 28 במרץ 2008

מסך חדר המלחמה האמריקאי מציג מטוסים הנושאים פצצות גרעיניות בדרכם לברית המועצות - מתוך הסרט ד"ר סטריינג'לאב

מאזן אימה הוא מצב גאופוליטי בו החשש ההדדי של שתי ישויות, בדרך כלל מדינות, מתוצאות הרות אסון של עימות אפשרי, כגון מלחמה, מונע את התרחשותו. על אף שמאזן אימה משמש מנגנון בקרה יעיל למדיניותן של מדינות, טמונה בו סכנה תמידית להדרדרות מהירה ולמימוש האיומים ההדדים.

השימוש העיקרי במושג זה מתייחס להימנעותן של ארצות הברית וברית המועצות ממלחמה ישירה ביניהן, שעלולה הייתה להוביל לאומניסייד, במהלך המלחמה הקרה. מאזן האימה מנע מהמלחמה הקרה להפוך למלחמה של ממש. הסרט הידוע ד"ר סטריינג'לאב דן במאזן האימה אשר שרר במהלך המלחמה הקרה ומשמש דוגמה מפורסמת למדרון החלקלק שבקיום מאזן אימה מסוג זה ולסכנה הטמונה בו.

בזירה הישראלית, מתקיים מאזן אימה בין מדינת ישראל ובין החיזבאללה בדרום לבנון. לאחר נסיגת צה"ל מדרום לבנון פרס החיזבאללה, בסיוען של איראן וסוריה, אלפי רקטות בדרום לבנון, רקטות המאיימות על צפון המדינה. כל אחד מהצדדים לעימות בדרום לבנון מודע למחירו של עימות רחב, ויודע שאף הצד השני מודע למחיר זה, ומכלכל בהתאם את צעדיו. התוצאה אינה הימנעות מוחלטת ממעשי איבה, אלא הקפדה רבה על היקפם, כך שלא תהיה הידרדרות למלחמה כוללת. מדיניות כזו קרויה "הליכה על הסף". מאזן אימה זה נשבר ביולי 2006, בעקבות חטיפת חיילים ישראלים מגבול לבנון, והוביל במהירות לפרוץ מלחמת לבנון השנייה ולנזק רב בנפש וברכוש לשני הצדדים בעימות.