תאוות בצע – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
מאין תקציר עריכה
Idioma-bot (שיחה | תרומות)
מ בוט מוסיף: lt:Godumas
שורה 26: שורה 26:
[[ja:貪]]
[[ja:貪]]
[[la:Avaritia]]
[[la:Avaritia]]
[[lt:Godumas]]
[[ms:Ketamakan]]
[[ms:Ketamakan]]
[[nl:Hebzucht]]
[[nl:Hebzucht]]

גרסה מ־13:32, 19 בספטמבר 2008

תאוות בצע היא תשוקה עזה לכסף ולעושר. אדם התאב לבצע לעולם לא יסתפק בהונו הנתון, ותמיד ינסה להגדיל אותו בכל אפשרות. תאוות הבצע נחשבת לחטא בדתות שונות, והיא אחת משבעת החטאים של הנצרות הקתולית.
אדם אשר תאב לבצע מסוגל לפעמים להפעיל אמצעים בלתי-כשרים על מנת להגדיל את הונו האישי. תאוות בצע יכולה לבוא לידי ביטוי בקבלת שוחד וטובות הנאה, למשל.

סמל מובהק לתאוות בצע ותוצאותיה הוא המלך מידאס מהמיתולוגיה היוונית, שביקש מדיוניסוס שכל מה שייגע בו יהפוך לזהב. בתחילה היה מידאס מרוצה מיכולת זו, הוא הפך מספר דברים לזהב, ושמח מהתעשרותו הצפויה, אולם עד מהרה החל להתחרט על משאלתו זו. מידאס לא היה יכול עוד לאכול או לשתות, מכיוון שבכל פעם שנגע בשתייה או מזון , הם הפכו לזהב. כאשר ניגשה בתו לנחמו, נגע בה בטעות, והפך אותה לזוועתו לפסל זהב.

למרות שמקובל לומר כי המצוות בהלכה היהודית עוסקות במעשים ולא במחשבות ורגשות, הדיבר האחרון מעשרת הדברות, לא תחמוד, נוגע לאיסור על התאווה שבלב. אמנם, פרטי ההלכות אינם תואמים לגמרי איסור על תאוות בצע. תוצאות נגררות של תאוות ממון נאסרו בהלכה באיסורים עצמאיים, כמו גזל, גניבה, שוחד, עושק, אונאה, רמאות, הסגת גבול, ריבית וכדומה. בעל ספר משלי מגנה את התכונה כשלעצמה (משלי א' י"ט, ט"ו כ"ז), ואף הנביאים במספר מקומות מגנים את ישראל בשל תאוות הבצע שלהם (ירמיהו ו' י"ג, ח' י'). במקרא, יתרו יועץ למשה למנות שופטים שאחת מתכונותיהם היא שנאת בצע (שמות י"ח כ"א). בספר שמואל מסופר על בניו של שמואל הנביא, השופטים שהיטו משפט בשל רדיפת בצע ולקיחת שוחד ועל כן העם מאס במשפטם וביקש לו מלך (שמואל א', ח' ג').

משמעות המילה בצע לפי התרגומים ורש"י היא הנאת ממון, ואילו לפי אבן עזרא וספורנו - תועלת.

קישורים חיצוניים