עצם העוקץ – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
יוסי (שיחה | תרומות)
מ שוחזר מעריכה של יוסי הראשון (שיחה) לעריכה האחרונה של WikiDreamer Bot
יוסי (שיחה | תרומות)
החלפת הדף עם 'ניסוי'
שורה 1: שורה 1:
ניסוי
[[תמונה:Illu vertebral column-he.jpg|שמאל|250px|]]
'''עצם העוקץ''' ([[לטינית]]: coccygeum), המוכרת בכינויה העממי '''עצם הזנב''', מרכיבה את חלקו התחתון ביותר של [[עמוד השדרה]]. ה[[עצם]] מורכבת מכארבע [[חוליה (אנטומיה)|חוליות]] ששלוש התחתונות מהן התאחו לעצם אחת והיא מופרקת בחלקה העליון עם [[עצם העצה]] דרך [[מפרק]] סחוסי בעל תנועה מעטה. עצם העוקץ היא שריד ל[[זנב]] הקיים בחלק מ[[בעלי חוליות]] וב[[עובר]]ים אנושיים עד תחילת השבוע השמיני.

בעצם העוקץ נאחזים מספר [[שריר]]ים, ביניהם [[שריר העכוז הגדול]] ו[[שרירי העוקץ]]. לאחרונים תפקיד בהפרשת [[צואה]].

==מבנה אנטומי==
[[תמונה:Coccyx.JPG|ימין|ממוזער|200px|עצם העוקץ במבט אחורי. 1.קרני העוקץ, 2-5.חוליות העוקץ הראשונה (למעלה) עד הרביעית (למטה)]]
לרוב בנויה עצם העוקץ מארבע חוליות, לעתים קיימות חמש חוליות או רק שלוש. בשלושת החלקים העליונים של העצם נמצאים שרידים לזיזים רוחביים ולזיזים מפרקיים, ולמבנה של גוף חוליה. החלק התחתון הוא פיסת עצם שאינה מזכירה בצורתה חוליה. בכל החלקים נעדרים מבנים אופיינים לחוליות כגון רגליות, לוחות וזיז קוצי.

חוליית העוקץ הראשונה היא הגדולה ביותר ולה מבנה הדומה לחוליית העצה התחתונה, לעתים היא לא מתאחה עם יתר חלקי עצם העוקץ.

===פני העצם===
הפן הקדמי של העצם מקוער ונושא שלושה חריצים רוחביים המסמנים את אזורי האיחוי של החוליות. העצם פחות מקוערת בנשים מאשר בגברים שכן עצם העוקץ היא חלק מפתח ה[[אגן]] התחתון ועל הוולד לעבור דרכו בזמן [[לידה]]. בפן הקדמי נאחזים הרצועה הקדמית של העצה והעוקץ ו[[השריר מרים פי הטבעת]]. הפן הקדמי תומך גם בחלק מה[[חלחולת]].

הפן האחורי של העצם מקומר וגם עליו חריצים רוחביים דומים לאלו שבפן הקדמי. לאורך שני צדדיו גבשושיות שהן שרידים לזיזים המפרקיים. הזוג העליון מהגבשושיות גדול במיוחד ומכונה קרני העוקץ. קרני העוקץ מופרקות עם קרני העצה בדרך המותירה מעבר לשורשי העצב התחתונים של העצה.

===גבולות===
לאורך הגבולות הצידיים של עצם העוקץ נמצאות בליטות קטנות, שרידי הזיזים הרוחביים של החוליות. הזוג העליון של הבליטות מכיל את הבליטות הגדולות מכולן, יתר הבליטות קטנות יותר ולעתים חסרות. לאורך הגבולות נאחזים רצועת העצה והגבשוש, רצועת העצה והקוץ, [[שריר העוקץ]] לפני הרצועות ושריר העכוז הגדול מאחוריהן.

החלק התחתון של עצם העוקץ מכונה חוד העוקץ. צורתו מעוגלת ולפעמים חצויה. בחוד נאחז גיד [[השריר סוגר הטבעת החיצון]].

[[קטגוריה:מערכת השלד|עוקץ]]

[[en:Coccyx]]
[[bg:Опашна кост]]
[[ca:Còccix]]
[[de:Steißbein]]
[[eo:Kokcigo]]
[[es:Cóccix]]
[[fi:Häntäluu]]
[[fr:Coccyx]]
[[io:Kocigo]]
[[it:Coccige]]
[[lt:Uodegikaulis]]
[[lv:Astes kauls]]
[[nl:Stuit]]
[[no:Haleben]]
[[pl:Kość guziczna]]
[[pt:Cóccix]]
[[scn:Cruduzzu]]
[[sk:Kostrč]]
[[sl:Trtica]]
[[uk:Куприкова кістка]]
[[zh:尾骨]]

גרסה מ־12:35, 26 בספטמבר 2008

ניסוי