רבייה תאית – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
Escarbot (שיחה | תרומות)
מ בוט מוסיף: ca:Divisió cel·lular
Escarbot (שיחה | תרומות)
מ בוט מוסיף: ta:கலப்பிரிவு
שורה 41: שורה 41:
[[sr:Ћелијска деоба]]
[[sr:Ћелијска деоба]]
[[sv:Celldelning]]
[[sv:Celldelning]]
[[ta:கலப்பிரிவு]]
[[th:การแบ่งเซลล์]]
[[th:การแบ่งเซลล์]]
[[tr:Hücre bölünmesi]]
[[tr:Hücre bölünmesi]]

גרסה מ־08:24, 30 בינואר 2009

שלושת סוגי הרבייה התאית. בתחתית המיוזה ניתן לראות שני תאי רבייה (תא זרע וביצית) מתאחדים ליצירת צאצא

רבייה תאית היא תהליך החלוקה של תאי יצורים חיים.

מבחינים בין שלושה סוגים של רבייה תאית:

  • פליגה (חלוקה בינארית): אופן רבייה אל-זוויגית המשמש יצורים פרוקריוטיים (יצורים חד תאיים חסרי גרעין). הפליגה נפתחת בשכפול הדנ"א של התא, המתגלם לרוב בכרומוזום מעגלי יחיד. היא מסתיימת בחלוקת הציטופלזמה. רבייה באמצעות פליגה מאפשרת גידול אוכלוסין בקצב מעריכי. חיידקי קולי למשל מתחלקים כל כעשרים דקות בסביבת מחייה מיטבית.
  • מיטוזה: אופן רבייה אל-זוויגית המתרחש בתאים איקריוטיים סומטיים, שהם הרוב המכריע של התאים האיקריוטיים, וביצורים אקריוטיים חד-תאיים. רבים משתמשים במונח "חלוקת התא" בהתכוונם למיטוזה, אך שימוש זה, אשר מתעלם משני סוגי החלוקה האחרים, הינו שגוי. גם במיטוזה, כמו בפליגה, נוצרים שני תאי-בת זהים, אך מנגנון החלוקה סבוך בהרבה מאשר בפליגה, שכן בתאים איקריוטיים ישנם מספר כרומוזומים וקיים צורך לוודא כי לאחר שכפולם כל עותק של כל כרומוזום ימצא את דרכו אל כל אחד משני תאי-הבת. פליגה היא ככל הנראה המקור ההתפתחותי למיטוזה.
  • מיוזה: סוג זה של רבייה תאית מתרחש אך ורק בייצורים איקריוטיים המתרבים ברבייה זוויגית. בייצורים רב-תאיים מתרחשת המיוזה אך ורק בתאי הרבייה הלא-בשלים של הייצור; בבעלי חיים, למשל, תאי הרבייה הם תאי נבט המתפתחים לתאי הזרע בזכרים וביציות בנקבות. תוצאתה של המיוזה היא ארבעה תאי-בת בעלי מערכת בודדת של כרומוזומים - n כרומוזומים (במקום המערכת הכפולה הקיימת בתאים סומטיים - 2n כרומוזומים).

יש להבדיל בין רבייה תאית ורבייה פיזיולוגית; האחרונה מתייחסת לתהליך היווצרותו של צאצא של יצור כלשהו. במקרה של יצורים חד-תאיים, הרבייה התאית זהה לרבייה הפיזיולוגית (ולמעשה לא נהוג לייחס רבייה פיזיולוגית לייצורים אלו), אך בייצורים רב-תאיים קיימת הבחנה ברורה בין החלוקה של כל תא ותא בגוף, תהליך המביא לגדילה, תיקון והתחדשות רקמות, ובין היווצרותו של צאצא חדש (שהוא יהיה רב-תאי כמו הוריו).

ראו גם

תבנית:נ