גיטרה קלאסית – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
מ הגהה
שורה 39: שורה 39:
|}
|}


הגיטרה הקלאסית היא למעשה כלי טרנספוזיצי, זאת אומרת שהיא מצלצת באוקטבה נמוך ממה שכתוב בתווים.
הגיטרה הקלאסית היא למעשה כלי טרנספוזיצי, זאת אומרת שהיא למעשה נשמעת אוקטבה נמוך יותר ממה שכתוב בתווים.
כלומר אם נרצה לכתוב דו אמצעי בתווים נצטרך לכתוב באוקטבה גבוהה יותר כלומר יש לכתוב C5.
כלומר דו אמצעי בתיווי סטנדרטי יכתב באוקטבה גבוה יותר, כלומר יש לכתוב C5.
[[קובץ:Guitar range without the transposing.JPG|שמאל|ממוזער|250px|מכיוון שיש בגיטרה טרנספוזיציה של אוקטבה שלמה בירידה אזי אלה הם הצלילים שמופקים מהמנעד הראשון שיש בו טרנספוזיציה]]
[[קובץ:Guitar range without the transposing.JPG|שמאל|ממוזער|250px|מכיוון שיש בגיטרה טרנספוזיציה של אוקטבה שלמה בירידה אזי אלה הם הצלילים שמופקים מהמנעד הראשון שיש בו טרנספוזיציה]]



גרסה מ־20:15, 21 בספטמבר 2009

הגיטרה הקלאסית
מנעד הגיטרה הקלאסית ממי ועד סי, שלוש אוקטבות וסקסטה. מכיוון שיש בגיטרה טרנפוזיציה אלה הם התווים שיכתבו ביצירה בשביל להפיק את הצלילם של המנעד השני.

הגיטרה הקלאסית היא כלי מיתר אשר ככל הנראה הומצא בספרד והתפתח מתוך הכלי הקדום לאוטה. הגיטרה הקלאסית עברה גלגולים שונים עד שהגיעה לצורתה הנוכחית, בשנת 1850. סוגי המוזיקה העיקריים המנוגנים בגיטרה קלאסית הם מוזיקה עממית ומוזיקה קלאסית.

הגיטרה הקלאסית עשויה מעץ ובעלת תיבת תהודה אקוסטית המגבירה את הצליל הנוצר מן הפריטה במיתרים. המיתרים עשויים ניילון, מה שמעניק לגיטרה את הצליל הרך יותר יחסית לצליל החד יותר של מיתרי מתכת של גיטרה אקוסטית שהתפתחה מאוחר יותר בארצות הברית.

מנעד וכיוון

הגיטרה הקלאסית וכך גם כל שאר סוגי הגיטרות (מלבד גיטרת הבס) מכוונות ל:


מיתר תו תדירות
1 (הגבוהה ביותר) מי 329.6 הרץ
2 סי 246.9 הרץ
3 סול 196.0 הרץ
4 רה 146.8 הרץ
5 לה 110.0 הרץ
6 (הנמוך ביותר) מי 82.4 הרץ

הגיטרה הקלאסית היא למעשה כלי טרנספוזיצי, זאת אומרת שהיא למעשה נשמעת אוקטבה נמוך יותר ממה שכתוב בתווים. כלומר דו אמצעי בתיווי סטנדרטי יכתב באוקטבה גבוה יותר, כלומר יש לכתוב C5.

מכיוון שיש בגיטרה טרנספוזיציה של אוקטבה שלמה בירידה אזי אלה הם הצלילים שמופקים מהמנעד הראשון שיש בו טרנספוזיציה

גיטרה קלאסית במוזיקה עממית

הגיטרה הקלאסית פופולרית מאוד במוזיקה עממית של מספר עמים, ביניהם הספרדים, הצוענים והקובנים. אחד הסגנונות העממיים הבולטים בהם משמשת הגיטרה הקלאסית הוא סגנון הפלמנקו הספרדי, המבוסס על פריטות מהירות, תוך שימוש בטכניקות נגינה מורכבות. היא פופולרית גם בברזיל בעיקר כחלק מסגנון הבוסה נובה אשר מבנה האקורדים וקצב הפריטה המיוחד הם בין אלה המעניקים לסגנון את הצליל האופייני לו.

גיטרה קלאסית במוזיקה קלאסית

מלבד מוזיקה עממית, משמשת הגיטרה הקלאסית גם במוזיקה קלאסית. חלק מהיצירות הקלאסיות המנוגנות בגיטרה נכתבו במקור לגיטרה קלאסית, בעוד אחרות נכתבו לכלים אחרים ועובדו לגיטרה קלאסית. אחד המלחינים שיצירותיו אהובות ביותר על גיטריסטים קלאסיים הוא יוהאן סבסטיאן באך. זאת, למרות העובדה כי באך לא כתב אף יצירה לגיטרה. גיטריסטים מנגנים עיבודים לגיטרה של הסוויטות ללאוטה, הסוויטות לצ'לו והסונטות והפרטיטות לכינור של באך, וגם יצירות שנכתבו לכלים אחרים- גם של מלחינים אחרים- אשר עובדו לגיטרה. יצירות שנכתבו במיוחד לגיטרה החלו להיות נפוצות רק בתחילת המאה ה-19. הפופולריות של הגיטרה עלתה במהירות, ובמאה ה-20 הקונצ'רטו המצליח ביותר לכלי כלשהו הוא הקונצ'רטו לגיטרה: הקונצ'רטו דה ארנחואז מאת חואקין רודריגו.

גיטרה קלאסית במוזיקה פופולרית

הגיטרה הקלאסית נוכחת פחות במוזיקה פופולרית, כאשר רוב האמנים והלהקות - בפרט מארצות הברית - מעדיפים להשתמש בדרך כלל בגיטרה אקוסטית. למרות זאת ישנם פה ושם אמנים המעדיפים דווקא את הגיטרה הקלאסית ככלי הליווי שלהם או משלבים אותה ברפטואר שלהם, ביניהם - סטיב האו (Steve Howe) גיטריסט להקת Yes הבריטית, קייטנו ולוזו (Caetano Veloso) הברזילאי או מתי כספי שגיטרה קלאסית היא כלי הליווי הראשי שלו (בנוסף לפסנתר). כיום אמני המוזיקה הפופלרית המשתמשים בגיטרה קלאסית משתמשים למעשה בגיטרה שהגדרתה הנכונה יותר היא "גיטרה אקוסטית בעלת מיתרי ניילון" שכן המבנה האקוסטי שלה שונה מגיטרה קלאסית מסורתית ומזכיר יותר את הגיטרה האקוסטית - צוואר דק יותר, תיבת תהודה דקה יותר ובמקרים רבים אף מגבר פנימי.

אומני גיטרה ידועים

מלחינים בולטים לגיטרה

גיטריסטים קלאסיים

גיטריסטים קלאסיים ישראלים

דויד ברוזה

קישורים חיצוניים

תבנית:Link FA