תיקון קוראים – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
אין תקציר עריכה
שורה 20: שורה 20:
*[[קריאה בתורה]]
*[[קריאה בתורה]]
*[[טעמי המקרא]]
*[[טעמי המקרא]]
*[[שתיים מקרא ואחד תרגום]]
*[[שניים מקרא ואחד תרגום]]





גרסה מ־03:13, 18 באוקטובר 2009

תיקון קוראים (נקרא גם: תיקון סופרים) הוא ספר כרוך ומודפס בו נמצאים טקסטים הנקראים במקור ממגילת קלף או מספר תורה שנכתבו על ידי סופר סת"ם. תיקון הקוראים מחולק לשתי עמודות כאשר בראשונה מצוי הטקסט בפונט ובאופן בו הוא נכתב על ידי סופר הסת"ם על ספר התורה או המגילה המקוריים. העמודה השנייה היא תעתיק של אותו הטקסט הכולל ניקוד, טעמים, וחלוקה לפרקים ולפסוקים.

דף דוגמה מפרשת וירא בתיקון קוראים

לתיקון הקוראים ישנן שתי מטרות מרכזיות, הנגזרות משני שמותיו: תיקון סופרים ותיקון קוראים.

כתיקון קוראים, הוא למעשה כלי דידקטי לימודי ללימוד קריאה בתורה. תיקון הקוראים נועד לגשר על הבעייתיות שבקריאת הטקסט מספר התורה באופן הנכון שכן בספר התורה אין ניקוד או טעמים, והקורא צריך לזכור אותם בקוראו בתורה. בצורת העימוד בתיקון הקוראים, המביאה גם את הטקסט כפי שהוא מופיע בספר התורה, יכול הקורא להתכונן אליה ולנסות את זכרונו בקריאה בעמודה זו. העמודה המנוקדת ובעלת הטעמים מאפשרת לקורא לבחון את נכונות קריאתו ולזכור את הניקוד וההטעמה הראויים לכל מילה.

כתיקון סופרים, מהווה הספר כלי עזר ראשון במעלה לסופרי סת"ם הבאים לכתוב ספר תורה. בכתיבת ספר תורה ישנם כללים רבים אשר חריגה מהם עלולה לפסול את ספר התורה - בכל הנוגע לעימוד, למספר האותיות שבכל עמודה, לפרשות הפתוחות והסתומות (המרווחים שבאמצע הטקסט בין עניין לעניין), וכן לנוסח האותיות המדויק. על כן משתמשים הסופרים בתיקון הסופרים כ"אב נוסח" מוגה ומדויק, שאותו הם מעתיקים בשלמות.

ישנן מהדורות רבות של תיקוני קוראים וסופרים, כאשר המבדיל ביניהן הוא שינויים גרפיים שוליים והגופן של האותיות המצויות בתעתיק. שכן ישנם הבדלים קטנים בצורת האותיות שבהן נכתב ספר התורה בין העדות השונות.


קישורים חיצוניים


ראו גם