קונדור קליפורני – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
Rubinbot (שיחה | תרומות)
מ בוט משנה: ro:Condor californian
MondalorBot (שיחה | תרומות)
שורה 59: שורה 59:


[[en:California Condor]]
[[en:California Condor]]
[[be:Каліфарнійскі кондар]]
[[br:Kondor Kalifornia]]
[[br:Kondor Kalifornia]]
[[cs:Kondor kalifornský]]
[[cs:Kondor kalifornský]]

גרסה מ־15:05, 1 בספטמבר 2010


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון

פרמטרים ריקים [ 1 ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

קריאת טבלת מיוןקונדור קליפורני
קונדור האנדים זכר
קונדור האנדים זכר
מצב שימור
מצב שימור: סכנת הכחדה חמורהנכחדנכחד בטבעסכנת הכחדה חמורהסכנת הכחדהפגיעקרוב לסיכוןללא חשש
מצב שימור: סכנת הכחדה חמורה
סכנת הכחדה חמורה (CR)[1]
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
על־מחלקה: בעלי ארבע רגליים
מחלקה: עופות
סדרה: דורסי יום
משפחה: קונדוריים
סוג: קונדור קליפורני
מין: קונדור קליפורני
שם מדעי
Gymnogyps californianus
שו, 1797
תחום תפוצה
תחום התפוצה של הקונדור הקליפורני
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

קונדור קליפורני (Gymnogyps californianus) הוא עוף היבשה הגדול בצפון אמריקה. צבעו שחור עם טלאים לבנים תחת כנפיו, ראשו קירח וצבע עורו צהוב עד אדום בהיר. מוטת הכנף שלו הנה הגדולה ביותר בין העופות של צפון אמריקה. כיום חי הקונדור הקליפורני רק בגרנד קניון, בפארק הלאומי ציון והרי החוף המערביים של קליפורניה וצפון באחה קליפורניה. מין זה הוא היחיד ששרד בסוג Gymnogyps.

הקונדור הקליפורני הוא אוכל נבלות ונזון מכמות נכבדת של נבלות. אורך חייו הוא כ-50 שנה, ולפיכך הוא אחד העופות בעלי אורך החיים הארוך ביותר.

במהלך המאה ה-19 ירד מספרם של הקונדורים הקליפורנים באופן דרמטי בעקבות הרעלת עופרת, ציד, והרס בית הגידול. תוכנית שימור שקידמה ממשלת ארצות הברית הביאה לתפיסתם של 22 פרטים שנותרו בטבע עד 1987, וגידולם בשבייה בפארק סן דיאגו ובגן החיות לוס אנג'לס. הם הורבו בשבי, ומ-1991 החלו להחזיר קונדורים לטבע. תוכנית שימור זו היא התוכנית היקרה ביותר לשימור מינים שנעשתה בארצות הברית. הקונדור הקליפורני הוא העוף הנדיר בעולם, ונכון ל-2009 חיים 322 פרטים ממין זה, בהם 172 בטבע.

טקסונומיה

הקונדור הקליפורני תואר על ידי חוקר הטבע ג'ורג' שאו ב-1797 כ-Vultur californianus. בתחילה סווג הקונדור הקליפורני באותו הסוג עם קונדור האנדים (V. gryphus), אולם עקב שוני במראם, באורך הכנפיים, ונטייתו של קונדור האנדים להרוג חיות קטנות כמזון, מסווג כיום הקונדור הקליפורני בסוג נפרד, Gymnogyps.

סיווגו המדויק של הקונדור הקליפורני, כיתר הקונדוריים (המכונים לעתים "נשרי העולם החדש"), איננו ברור. אף על פי שנשרי העולם החדש ונשרי העולם הישן בעלי מראה ונישות אקולוגיות דומות, שתי קבוצות אלו התפתחו מאבות קדמונים אחרים בחלקים שונים של העולם.

היסטוריה אבולוציונית

במהלך תקופת הפליסטוקן היה סוג זה נפוץ באמריקה. על סמך ממצאים ממאובנים תוארו מינים נוספים בסוג זה: Gymnogyps kofordi שהתקיים בפלורידה בפליסטוקן התחתון ו-Gymnogyps howardae שהתקיים בפרו בפליסטוקן העליון. שרידי קונדור שנמצא בשכבה מהפליסטוקן העליון בקובה תואר כ-Antillovultur varonai; אולם בהמשך התברר כמין נוסף בסוג Gymnogyps, או אולי אף כתת-מין של הקונדור הקליפורני[2].

הקונדור הקליפורני הוא המין היחיד בסוג Gymnogyps החי כיום. בפליסטוקן העליון התקיים Gymnogyps californianus amplus, שתחום תפוצתו חפף את מרבית תחום התפוצה ההיסטורי של מין זה ואף הגיע עד פלורידה, אך הוא היה גדול יותר ומשקלו היה דומה לזה של קונדור האנדים. בעבר למין זה היה מקור רחב יותר, אולם עם השתנות האקלים במהלך עידן הקרח האחרון, הפכה אוכלוסייתו לקטנה יותר והתפתחה לתת המין המוכר כיום - Gymnogyps californianus californianus.

תיאור

קונדור קליפורני

קונדור קליפורני בוגר הוא בעל צבע שחור אחיד, למעט פסים או כתמים משולשים לבנים גדולים על החלק התחתון של כנפיו, בפרט בזכרים. רגליו אפורות, מקורו בצבע לבן צהבהב ועיניו אדומות. ציצית נוצות שחורות מקיפה את בסיס הצוואר. קונדורים צעירים הם ברובם בעלי כתמים חומים כהים, ראשם בצבע שחור, וצבע הכתמים תחת נוצות התעופה הוא אפור ולא לבן.

כאדפטציה הגיינית, על ראשו וצווארו של הקונדור הקליפורני יש נוצות מעטות, וכך העור מתייבש ונחשף לקרינת על-סגול מהשמש בגובה רב, אלו תורמים לסטריליות. הראש והצוואר יכולים להאדים בתגובה למצב רגשי, יכולת העשויה לשמש לתקשורת בין פרטים. צבע העור משתנה בין צהוב לאדום כתמתם.

בשונה מרוב העופות הדורסים הנקבה קטנה מן הזכר. הגודל הכולל יכול לנוע בטווח של 109–140 ס"מ, ומוטת הכנפיים 2.49–3 מטר. המשקל יכול לנוע בין 7 ל-14 ק"ג, כשהמשקל הממוצע הוא כ-8-9 ק"ג. רוב המדידות מקורן מעופות שגודלו בשבייה, ולכן קביעה אם יש הבדלים משמעותיים בין עופות שגודלו בשבייה לעופות שחיים בטבע קשה.

מוטת הכנפיים של הקונדור הקליפורני היא הגדולה מבין העופות של צפון אמריקה. מבחינת משקל ואורך הגוף הם שניים רק לברבור המחצצר (Cygnus buccinator) ולברבור המצוי (Cygnus olor) שהובא לאמריקה על ידי האדם. מבחינת אורך הגוף הוא קטן גם מהשקנאי האמריקאי (Pelecanus erythrorhynchos) ומהעגור האמריקאי (Grus americana).

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ קונדור קליפורני באתר הרשימה האדומה של IUCN
  2. ^ "The Birds of North America Online: California Condor". Cornell Lab of Ornithology. 2003. נבדק ב-2007-08-22.
ערך זה הוא קצרמר בנושא בעלי חיים. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.

תבנית:Link FA תבנית:Link FA תבנית:Link FA