דונטו ברמנטה – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
TXiKiBoT (שיחה | תרומות)
מ בוט מוסיף: tr:Donato Bramante
SassoBot (שיחה | תרומות)
מ בוט מסיר: tr:Donato Bramante
שורה 54: שורה 54:
[[sv:Donato Bramante]]
[[sv:Donato Bramante]]
[[th:โดนาโต ดันเจโล บรามันเต]]
[[th:โดนาโต ดันเจโล บรามันเต]]
[[tr:Donato Bramante]]
[[uk:Донато Браманте]]
[[uk:Донато Браманте]]
[[zh:伯拉孟特]]
[[zh:伯拉孟特]]

גרסה מ־19:52, 20 בספטמבר 2010

דונטו ברמנטה
טמפייטו "סן פייטרו אין מונטוריו" שברומא

דונטו ברמנטהאיטלקית: Donato Bramante;‏ 1444 - 1514) היה אדריכל וצייר איטלקי בתקופת שיא הרנסאנס. ברמנטה פעל בתחילת דרכו בעיקר במילנו ובאורבינו ובהמשך בעיר רומא. אחד המבנים הידועים ביותר שתכנן (למעשה, רק חלק מהמבנה) הוא כנסיית פטרוס הקדוש.

ברמנטה נולד למשפחת איכרים בכפר מונטה אברואלדו סמוך לאורבינו. הוא עסק תחילה בציור והיה מתפרנס מציור פרסקאות (ציורי קיר) כאשר הכיר והתלמד אצל הציירים מלוצו דה פורלי ופיירו דלה פרנצ'סקה. ברמנטה חי ועבד במילנו בין השנים 1499-1477 ועבד על פרויקטים רבים. הוא תכנן ושיפץ כנסיות וחלקים שונים של כנסיות באזור מילנו. בין השאר עבד על תכנון המגדל של קתדרלת מילנו יחד עם לאונרדו דה וינצ'י. הקריירה של ברמנטה התקדמה במילנו והוא היה לאדריכל החצר של הדוכס לודוביקו ספורצה (Ludovico Sforza) עד 1499 כאשר עבר לרומא.

עבודותיו ברומא היו פחות קישוטיות ומעוטרות כפי שאופיינו בצפון איטליה. הוא הושפע מאוד מהאדריכלות הרומית והחל לתכנן בצורה נקייה והרמונית יותר, כמאפיין את אדריכלות הרנסאנס. הפרויקטים המוכרים ביותר שלו ברומא מאותה תקופה הם מנזר סנטה מריה דלה פאצה, הטמפייטו של סן פייטרו אין מונטוריו וסנטה מריה פרסו סאן סטורי במילאנו.

בין השנים 1513-1503 עבד עבור האפיפיור יוליוס השני ותכנן מספר פרויקטים בותיקן ביניהם בית המשפט וארמון קפריני. המבנה החשוב ביותר אותו תכנן היה כנסיית סן פייטרו על חורבות הבזיליקה של קונסטנטינוס שעמדה שם קודם, עוד מתקופת הקיסר קונסטנטינוס. ברמנטה נפטר בטרם השלים את מבנה חשוב זה. כנסיית סן פייטרו הושלמה לאחר מכן על ידי כמה אדריכלים שונים והתכנון המקורי שונה מספר פעמים.

ברמנטה נודע כאיש אשכולות שעסק אמנם בעיקר באדריכלות אך היה בעל הבנה מעמיקה גם בתחומים מדעיים ואמנותיים שונים. הוא עסק גם בהנדסה ובמוזיקה. הוא יישם ברבים מתכנוניו את חוקי הפרספקטיבה שהמציא רק כמה שנים לפניו פיליפו ברונלסקי. עבודותיו של דונטו ברמנטה הן דוגמאות טובות לסגנון הרנסאנס האיטלקי בשיאו.

קישורים חיצוניים