ארס פואטיקה – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
שורה 7: שורה 7:
סוג זה של כתיבה, המכונה גם "[[שירה]] בראי עצמה", הוא למעשה [[רפלקסיה]] - התייחסות של [[אמן (אמנות)|האמן]] לעצמו ולאמנותו. במרכזה עומדים תיאורים הקשורים בתהליך היצירה של שיר (כגון מניעים לכתיבה, נושאים וחומרים, טכניקות ועוד) וכן הגדרות לשירה והתייחסות לפרסום היצירה ולתגובות הקהל.
סוג זה של כתיבה, המכונה גם "[[שירה]] בראי עצמה", הוא למעשה [[רפלקסיה]] - התייחסות של [[אמן (אמנות)|האמן]] לעצמו ולאמנותו. במרכזה עומדים תיאורים הקשורים בתהליך היצירה של שיר (כגון מניעים לכתיבה, נושאים וחומרים, טכניקות ועוד) וכן הגדרות לשירה והתייחסות לפרסום היצירה ולתגובות הקהל.


דוגמאות מפורסמות לשירה ארס-פואטית הן השיר "לא זכיתי באור מן ההפקר" ו"זריתי לרוח אנחתי" מאת [[ביאליק]], המתארים את עבודתו של המשורר בחציבת ניצוץ השירה מלבו, או שירו של [[חזי לסקלי]] "שירה", המתאר את התכונות הנדרשות משירה טובה ("שירה חייבת לעמוד ולדבר" ועוד), וגם השיר "ספר שיריי" של [[רחל המשוררת]], שבו מתואר תהליך פרסום השיר מנקודת ראותו של ה[[משורר]]. ההתייחסות הארס-פואטית נפוצה במיוחד בשירה [[מודרניזם|מודרנית]] ו[[פוסט מודרניזם|פוסט מודרנית]] (כגון "תרומה צנועה לתאוריה של הפואטיקה" של [[דוד אבידן]]) בה עוסק המשורר יותר בדמותו שלו מאשר בנושאים חיצוניים (כגון טבע, פוליטיקה וכדומה), אך ניתן למצוא ארס פואטיקה אפילו ב[[פואמה]] ה[[מיתולוגיה|מיתולוגית]] [[פיגמליון]]. דוגמה אחרת היא השיר הנודע "[[Your Song]]" שהלחין וביצע [[אלטון ג'ון]] שהינו שיר אהבה המספר על תהליך כתיבתו.
דוגמאות מפורסמות לשירה ארס-פואטית הן השיר "לא זכיתי באור מן ההפקר" ו"זריתי לרוח אנחתי" מאת [[ביאליק]], המתארים את עבודתו של המשורר בחציבת ניצוץ השירה מלבו, או שירו של [[חזי לסקלי]] "שירה", המתאר את התכונות הנדרשות משירה טובה ("שירה חייבת לעמוד ולדבר" ועוד), וגם השיר "[[ספר שירי]]" של [[רחל המשוררת]], שבו מתואר תהליך פרסום השיר מנקודת ראותו של ה[[משורר]]. ההתייחסות הארס-פואטית נפוצה במיוחד בשירה [[מודרניזם|מודרנית]] ו[[פוסט מודרניזם|פוסט מודרנית]] (כגון "תרומה צנועה לתאוריה של הפואטיקה" של [[דוד אבידן]]) בה עוסק המשורר יותר בדמותו שלו מאשר בנושאים חיצוניים (כגון טבע, פוליטיקה וכדומה), אך ניתן למצוא ארס פואטיקה אפילו ב[[פואמה]] ה[[מיתולוגיה|מיתולוגית]] [[פיגמליון]]. דוגמה אחרת היא השיר הנודע "[[Your Song]]" שהלחין וביצע [[אלטון ג'ון]] שהינו שיר אהבה המספר על תהליך כתיבתו.


==ארס פואטיקה בפרוזה==
==ארס פואטיקה בפרוזה==

גרסה מ־13:29, 24 באוקטובר 2010

תמונה ארס פואטית של מ. ק. אשר

ארס פואטיקהלטינית: ars poetica - "אמנות השירה"), היא תופעה שבה אמנות עוסקת באמנות וביצירתה. הארס פואטיקה מפותחת בעיקר בתחום הכתיבה, אך מופיעה בתחומי אמנות שונים.

ארס פואטיקה בשירה

סוג זה של כתיבה, המכונה גם "שירה בראי עצמה", הוא למעשה רפלקסיה - התייחסות של האמן לעצמו ולאמנותו. במרכזה עומדים תיאורים הקשורים בתהליך היצירה של שיר (כגון מניעים לכתיבה, נושאים וחומרים, טכניקות ועוד) וכן הגדרות לשירה והתייחסות לפרסום היצירה ולתגובות הקהל.

דוגמאות מפורסמות לשירה ארס-פואטית הן השיר "לא זכיתי באור מן ההפקר" ו"זריתי לרוח אנחתי" מאת ביאליק, המתארים את עבודתו של המשורר בחציבת ניצוץ השירה מלבו, או שירו של חזי לסקלי "שירה", המתאר את התכונות הנדרשות משירה טובה ("שירה חייבת לעמוד ולדבר" ועוד), וגם השיר "ספר שירי" של רחל המשוררת, שבו מתואר תהליך פרסום השיר מנקודת ראותו של המשורר. ההתייחסות הארס-פואטית נפוצה במיוחד בשירה מודרנית ופוסט מודרנית (כגון "תרומה צנועה לתאוריה של הפואטיקה" של דוד אבידן) בה עוסק המשורר יותר בדמותו שלו מאשר בנושאים חיצוניים (כגון טבע, פוליטיקה וכדומה), אך ניתן למצוא ארס פואטיקה אפילו בפואמה המיתולוגית פיגמליון. דוגמה אחרת היא השיר הנודע "Your Song" שהלחין וביצע אלטון ג'ון שהינו שיר אהבה המספר על תהליך כתיבתו.

ארס פואטיקה בפרוזה

בפרוזה הארס פואטיקה מופיע בצורות רבות. היא לרוב מתארת או את תהליך הכתיבה של הסופר או את המאבקים הפנימיים ביצירת אמנות. דוגמאות מפורסמות לספרות ארס פואטית הן "האמן ומרגריטה" של בולגאקוב, שהסיפור בו כולו סובב את סבלו של האמן ויחסו ליצירתו, ובו נמצא המשפט הארס פואטי המפורסם "כתבי יד אינם בוערים". "בורחס ואני" של בורחס, המתאר את שיחתו של הסופר עם עצמו, דיאלוג בין הצד האומנותי לבין הצד היומיומי של הסופר, ורבים מסיפורי עגנון כגון "אצל חמדת" (עגנון מכניס ארס פואטיקה לסיפורים רבים דרך המבע המשולב ודרך הצגת דמויות של סופרים ומשוררים).

ארס פואטיקה באמנויות הבמה

באמנויות הבמה (תיאטרון, קולנוע, טלוויזיה וכדומה) נפוץ העיסוק העצמי, אם באמצעות מחזה/סרט/סדרת טלוויזיה העוסק בחייהם של שחקנים, במאים, תסריטאים או דמויות אחרות מתחום אמנות הבמה, אם באמצעות טכניקת ה'הצגה בתוך הצגה' (או 'סרט בתוך סרט'), המאפשרת הצגת זווית נוספת של העלילה הראשית, ואם באמצעות מונולוגים בדבר היצירה המושמים בפיהן של דמויות. ויליאם שייקספיר נגע בארס פואטיקה בכמה ממחזותיו, בהם חלום ליל קיץ (בו מעלות הדמויות מחזה מהמיתולוגיה היוונית) ומקבת'. בסרטו של פדרו אלמודובר, "חיבוקים שבורים", נעשה שימוש כפול בארס פואטיקה: עלילת הסרט עוסקת בצילומו ובהפקתו של סרט בשם "נשים ומזוודות", ובמסגרת זו מצולם גם סרט תיעודי המתעד את יצירתו של "נשים ומזוודות".

ארס פואטיקה באמנות פלסטית

יש שטוענים שכל דיוקן עצמי באמנות פלסטית הוא יצירה ארס פואטית. הטענה היא שהאמן מצייר או מפסל את האמן שבו ולא סתם את תווי פניו, ושמרכז הציור הוא באמנות. מנגד יש שטוענים שצריכה להיות התייחסות ברורה לאמנותו של האמן כדי שהיצירה תחשב ארס פואטית. בכל אופן ישנן יצירות ארס פואטיות ברורות בהם מופיעה יצירה אחרת של האמן ברקע, או שהיצירה מתארת אמן או כלי לאמנות.

דוגמה מובהקת לארס פואטיקה היא הציור של פיקאסו "הגיטריסט הזקן", כמו כן לפיקאסו הייתה תקופה בה צייר אך ורק עפרונות וכלי כתיבה בצורות שונות ובמקומות שונים.

קישורים חיצוניים