אינדונזיה – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
SieBot (שיחה | תרומות)
מ בוט משנה: so:Indunisiya
SieBot (שיחה | תרומות)
שורה 277: שורה 277:
[[sg:Ênndonezïi]]
[[sg:Ênndonezïi]]
[[sh:Indonezija]]
[[sh:Indonezija]]
[[si:ඉන්දුනීසියාව]]
[[simple:Indonesia]]
[[simple:Indonesia]]
[[sk:Indonézia]]
[[sk:Indonézia]]

גרסה מ־04:52, 22 בינואר 2011


שגיאות פרמטריות בתבנית:מדינה

פרמטרים [ ראש המדינה, תמונת סמל, שמות מנהיגים, תמונת מפה, תמונת דגל, מנהיגים ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

פרמטרים ריקים [ 1 ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

רפובליקת אינדונזיה
Negara Kesatuan Republik Indonesia
מוטו לאומי אחדות המגוון
המנון לאומי המנון אינדונזיה
ממשל
משטר דמוקרטיה נשיאותית
ראש מדינה נשיא אינדונזיה עריכת הנתון בוויקינתונים
ראש הרשות המבצעת נשיא אינדונזיה עריכת הנתון בוויקינתונים
נשיא אינדונזיה ג'וקו וידודו עריכת הנתון בוויקינתונים
שפה רשמית אינדונזית
עיר בירה ג'קרטה 6°08′S 106°45′E / 6.133°S 106.750°E / -6.133; 106.750
(והעיר הגדולה ביותר)
רשות מחוקקת האסיפה המייעצת של העם עריכת הנתון בוויקינתונים
רשות שופטת Supreme Court of the Republic of Indonesia עריכת הנתון בוויקינתונים
גאוגרפיה
יבשת אסיה, אוקיאניה
שטח יבשתי[1] 1,904,569 קמ"ר (16 בעולם)
אחוז שטח המים 4.85%
אזור זמן UTC +7 עד +9
היסטוריה
הקמה   
- עצמאות
- הוכרזה
- הוכרה
מהולנד
17 באוגוסט 1945
27 בדצמבר 1945
ישות קודמת איי הודו המזרחיים ההולנדים, ארצות הברית של אינדונזיה, Sultanate of Siak Sri Indrapura, Mempawah Kingdom, Bone Sultanate, Tasik, Sultanate of Deli, בפסקה זו 2 רשומות נוספות שטרם תורגמו עריכת הנתון בוויקינתונים
דמוגרפיה
אוכלוסייה[2]
(הערכה 1 באפריל 2024)
279,232,920 נפש (4 בעולם)
צפיפות 146.61 נפש לקמ"ר (86 בעולם)
אוכלוסייה לפי גילאים
 
 
 
 
 
0 10 20 30 40 50 60 70 80
גילאי 0 - 14 23.87%
גילאי 15 - 24 16.76%
גילאי 25 - 54 42.56%
גילאי 55 - 64 8.99%
גילאי 65 ומעלה 7.82%
כלכלה
תמ"ג[3] (2022) 1,319,100 מיליון $ (16 בעולם)
תמ"ג לנפש 4,724$ (131 בעולם)
מדד הפיתוח האנושי[4]
(2022)
0.713 (112 בעולם)
מדד ג'יני 37.9 (נכון ל־2021) עריכת הנתון בוויקינתונים
מטבע רופיה אינדונזית‏ (IDR)
בנק מרכזי בנק אינדונזיה עריכת הנתון בוויקינתונים
שונות
חגים לאומיים Independence Day of Indonesia עריכת הנתון בוויקינתונים
סיומת אינטרנט id
קידומת בין־לאומית 62
indonesia.go.id
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

רפובליקת אינדונזיהאינדונזית: Republik Indonesia) היא מדינת איים גדולה מדרום מזרח לאסיה. היא ממוקמת בין הודו לאוסטרליה וגובלת עם מלזיה, פפואה גינאה החדשה ומזרח טימור. באינדונזיה חיים יותר מוסלמים מבכל מדינה אחרת.

היסטוריה

ערך מורחב – היסטוריה של אינדונזיה

מהמאה ה-7 ועד המאה ה-14 לספירה נוצרו, תחת השפעת הבודהיזם, מספר ממלכות באיי סומטרה וג'אווה. הגעת הסוחרים הערביים והפרסיים הפיצה את האסלאם באיים אלו. כאשר הגיעו ראשוני האירופים בתחילת המאה ה-16 הם מצאו הרבה מדינות קטנות, שהיו חשופות להשתלטות אירופית. במאה ה-17 ניצחו ההולנדים את הפורטוגלים והאנגלים והשתלטו על רוב האיים.

עם התפרקות החברה המזרח הודית של ההולנדים (Dutch East India Company VOC) לקחה הולנד את המדינות תחת חסותה. בשנת 1940, במשך מלחמת העולם השנייה, מנעה הולנד מהאימפריה היפנית את יבוא הנפט מאינדונזיה, דבר שגרם להתקפה והשתלטות יפנית על האיים בשנת 1942. יהודי אינדונזיה הושמו במחנות בתקופה זו. ב-22 במרץ 1945 ארגנו היפנים ועדה שדנה בעצמאות אינדונזיה. בתום המלחמה הכריזה הקבוצה שנוהלה על ידי אחמד מחמד סוקארנו על עצמאות אינדונזיה, ב-17 באוגוסט 1945, הנחוג מאז כיום העצמאות. ההולנדים קיבלו את ההכרזה ב-27 בדצמבר 1949. סוקארנו הפך לנשיאה הראשון של אינדונזיה.

אחרי הפלת משטרו הטוטליטרי של סוקארנו הפך מפקד הצבא, סוהארטו, לשליט המדינה בשנת 1968, בתמיכתה של ארצות הברית. שלטונו הואשם בשחיתות רבתי ובשנת 1998 הוא נאלץ לפרוש אחרי הפגנות ענק במדינה. בין 1998 ל-2001 התחלפו במדינה ארבעה נשיאים. כרגע המדינה סובלת מבעיות כלכליות, דמוגרפיות, פוליטיות ודתיות. מספר אזורים דורשים עצמאות ויש מרידות מפעם לפעם.

פוליטיקה

אינדונזיה הינה רפובליקה בעלת שלטון נשיאותי. הנשיא ובית הנבחרים עומדים לבחירה אחת לחמש שנים, בבחירות עממיות. כהונת הנשיא מוגבלת לשתי קדנציות רצופות בלבד. עד להתפטרותו של הנשיא סוהארטו במאי 1998, הייתה אינדונזיה תחת שלטון רודני, בו שלט הנשיא בפועל ומינה את רוב הנציגים בבית הנבחרים. מחליפו של סוהארטו, יוסוף חביבי, התחיל תהליך של דמוקרטיזציה שנמשך עם הנשיאים עבד א-רחמן וחיד, הנשיאה מגוואטי סוקרנופוטרי והנשיא הנוכחי סוסילו במבנג יודהויונו. באמצעות 4 שינויי חוקה, בוצעו עד כה תיקונים של ממש בארגון והפעלה של הרשות המחוקקת, המבצעת והשופטת. נשיא אינדונזיה הינו ראש המדינה, המפקד העליון של צבא אינדונזיה, קובע מדיניות והשולט על ניהול ענייני הפנים והחוץ. הנשיא ממנה מועצת שרים (קבינט) שחבריה אינם חייבים להיות חברים בבית הנבחרים.

הגוף היצוגי הבכיר במדינה הינו ה-((Majelis Permusyawaratan Rakyat (MPR), "אסיפת העם המייעצת", המתכנסת פעם בשנה, תומכת ומתקנת את החוקה, מקבלת דיווח מהנשיא ומקדמת את היישום הפורמלי של המדיניות שנקבעה. יש לה את הסמכות להדיח את הנשיא. לאסיפה שני בתים: בית הנבחרים ((Dewan Perwakilan Rakyat (DPR)) "מועצת נציגות העם" עם 550 חברים, ונציגי המחוזות השונים במדינה ( Dewan Perwakilan Daerah (DPD)) "מועצת הנציגים האזוריים", עם 168 חברים. ה-DPR הינו הגוף המחוקק שמפקח על פעילות הרשות המבצעת. המחוקקים נבחרים כנציגי מפלגות פוליטיות אחת ל-5 שנים. מעמד ה-DPR והשתתפותה בניהול המדינה השתפר מאז 1998 באופן מהותי כתוצאה מהליך הדמוקרטיזציה. על רקע של ביזור סמכויות מהשלטון המרכזי בג'קרטה הבירה, השתפר למחוזות גם מעמד ה-DPD.

הרשות השופטת באינדונזיה כוללת בתי דין של המדינה, בית דין גבוה, בית דין עליון ובתי דין בעלי סמכות בנושאים מסחריים ומנהלתיים. כמו כן קיים בית דין חוקתי שדן בנושאים הקשורים לבחירות, מפלגות פוליטיות והיקף הסמכות של רשויות המדינה. קיים גם בית דין לענייני דת.

יחסי אינדונזיה עם ישראל


שגיאות פרמטריות בתבנית:להשלים

פרמטרי חובה [ נושא ] חסרים

המדיניות הרשמית בין המדינות הינה התעלמות או אי-קיום יחסים רשמיים. מצב זה נשמר שנים רבות עקב היותה מדינה מוסלמית אשר תומכת במאבק הערבי במדינת ישראל, אך כמו רבות מן המדינות האסלאמיות האחרות אינה נוטלת חלק פעיל במאבק. ברמת הפרט אזרחי ישראל אינם מנועים באופן גורף מלבקר במדינה, אך ייתקשו לקבל אשרת ביקור. מנגד, גם אינדונזים רשאים לבקר בישראל, ומשלחת צליינים מבקרות בה מפעם לפעם. בכל אחת משתי המדינות לא קיימת נציגות של המדינה האחרת, אך בערוצים לא-ישירים שונים מתקיימים קשרי מסחר שונים בין אינדונזיה לישראל.

ב 18 בינואר 1950 הייתה ישראל בין הראשונות שהכירו בעצמאות אינדונזיה. אינדונזיה הודתה על ההכרה אבל לא קשרה קשרים עם ישראל בין היתר כי מחמד נציר ראש ממשלת אינדונזיה דאז, ומחמד רום שר החוץ בממשלת נציר, הגדירו אותה[דרוש מקור] כ"נושאת דגל הקולוניאליזם באסיה".

ישראל הייתה אמורה להשתתף ועידת בנדונג בשנת 1955 ואבא אבן היה אמור להיות נציג ישראל שם. לפי עדות מבקר בבנדונג[דרוש מקור], הכיל האולם העגול שנבנה לצורך האירוע את דגלי המדינות המשתתפות באבני הקיר, בכללם דגל ישראל. אבל אחמד מחמד סוקרנו נטה אחרי יועציו, ישראל וטאיוואן היו המדינות העצמאיות היחידות באסיה שלא נכחו בוועידה שהפכה במה להשמצת ישראל על פי רצון מדינות ערב, הגם שלא נועדה הוועידה לעסוק בישראל. ב 19 בנובמבר 1969 נמנעה ישראל בהצבעה בדבר ספוח איריאן המערבית לאינדונזיה.

עבד אלרחמאן וחיד המכונה "גוס דור" היה נשיא אינדונזיה הרביעי. הוא היה אוהד ישראל מושבע: פורסם שהוא ביקר בישראל 3 פעמים[דרוש מקור]: פעם לפני נשיאותו, פעם במהלכה, כשהוא נזהר לא להגדיר את הבקור כממלכתי, ופעם לאחר שהודח.

בספורט

בשנת 1962 ארחה אינדונזיה את משחקי אסיה. נשלחו הזמנות לישראל, אך בסופו של דבר לא ניתן היה לממש את ההזמנות והשתתפות ישראל נמנעה מלהשתתף. עקב כך, הוועד האולימפי העולמי מנע את השתתפות אינדונזיה באולימפיאדת טוקיו בשנת 1964[דרוש מקור].

ב-30 במרס 1972 נפגשו נבחרות הכדורגל של ישראל ואינדונזיה בבורמה (מיאנמר) במסגרת קדם אולימפית. ישראל נצחה בתוצאה 0:1.

בשנת 2006 הוגרלה נבחרת הפדרציה של ישראל לארח את נבחרת אינדונזיה, אך האחרונה סירבה להגיע ונפסק ניצחון טכני לטובת ישראל.

ב2009, הטניסאית הישראלית שחר פאר הגיעה למדינה ושיחקה בטורניר באלי באינדונזיה.

כלכלה

הכלכלה האינדונזית היא הכלכלה הגדולה בדרום-מזרח אסיה. היא מאופיינת ככלכלת משק, שבה לממשלה בעלות על חברות מרכזיות רבות, וכן סמכות לפיקוח על מחירים של מוצרים רבים. לאחר פריחה כלכלית בין 1989 ל-1997, בה צמחה הכלכלה ב-7% לשנה, הייתה אינדונזיה למדינה שנפגעה בצורה הקשה ביותר מהמשבר הכלכלי במזרח אסיה בשנת 1997, שהביא לקריסת המטבע המקומי, הרופיה האינדונזית. רפורמות כלכליות שניסו להתמודד עם השחיתות הנפוצה במדינה, הביאו לשיפור ולהתאוששות כלכלית בעשור הראשון של המאה ה-21. עם זאת, יש בה אינפלציה גבוהה, וכ-18% מהתושבים נמצאים מתחת לקו העוני (2006).

המדינה עשירה במחצבי טבע, ביניהם: נפט, גז טבעי, בדיל, נחושת וזהב.

מוצרי החקלאות העיקריים הם: אורז, תה, קפה, תבלינים וגומי.

השותפים העסקיים העיקריים הם: יפן, ארצות הברית, סין, סינגפור, מלזיה ואוסטרליה.

גאוגרפיה

מפת אינדונזיה

אינדונזיה מורכבת מ-17,508 איים, מתוכם כ-6,000 מיושבים, אשר פרושים לאורך קו המשווה, כך שהאקלים הוא טרופי. האיים הגדולים ביותר הם סומטרה, בורנאו ('קאלימאנטן' באינדונזית; צפונו שייך למלזיה ולברוניי), ג'אווה, גינאה החדשה ('איריאן' באינדונזית; מזרח האי הוא מדינת פפואה גינאה החדשה), וסולאווסי.

חלקים מאינדונזיה נמצאים מעבר לקו ואלאס, הקו המפריד בין אזורי תפוצת בעלי החיים שמקורם באסיה לבין אזורי תפוצת בעלי החיים שמקורם באוקיאניה; מבחינת היבשות, מערב איריאן הוא חלק של אי אוקיאני וכל מה שממערב לו הם מחוזות אסיאתיים כך היא נהפכת למעשה למדינה המתחלקת בין שתי היבשות.

מיקום האיים על הלוחות הטקטוניים גורם לרעידות אדמה וגלי צונמי תכופות. באינדונזיה הרי געש רבים, המפורסם ביותר הוא קרקטואה (שהתפרץ ב-1883). בסוף מאי 2006, פגעה רעידת אדמה בעוצמה 6.3 בסולם ריכטר בג'אווה וכתוצאה נספו כ-5,800 בני אדם ורבבות נפצעו מהרעש ומקריסת בתים.

מחוזות

אינדונזיה מחולקת ל 33 מחוזות (כולל 2 טריטוריות בעלות מעמד מיוחד של נאנגרו אצ'ה דרוסלם ויוגיאקרטה) ואזור אחד מיוחד של הבירה ג'קארטה. מזרח טימור הייתה פעם חלק מאינדונזיה, אבל לאחר משאל העם ב -1999, הפכה מזרח טימור למדינה עצמאית. המחוזות באינדונזיה (לפי אזורים):

דמוגרפיה

ערך מורחב – דמוגרפיה של אינדונזיה

באופן גס ניתן לחלק את אוכלוסיית המדינה לשתי קבוצות אתניות עיקריות: מלאיים הגרים במערב ופפואסים הגרים במזרח. למרות החלוקה הזאת, קיים שוני תרבותי רב מאזור לאזור, היות שהמדינה מורכבת מהרבה שבטים שונים.

האסלאם הוא הדת השלטת באינדונזיה (כ-88%) וזוהי המדינה בעלת מספר המוסלמים הגדול ביותר בעולם, עם כ-203 מיליון מוסלמים. שאר התושבים הם נוצרים (כ-9%), בודהיסטים (2%) והינדים (1%). בסוף שנות ה-90 של המאה ה-20 ותחילת המאה ה-21 החלו להתרחש מהומות על רקע דתי באזורים שונים של המדינה.

לקריאה נוספת

  • מייקל פינקל, קנאים מול מתונים, כיצד מתמודד המדיה המוסלמית המאוכלסת בעולם עם קיצוניות דתית גוברת, נשיונל ג'יאוגרפיק, גיליון 137, אוקטובר 2009

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ דירוג שטח יבשתי - מתוך אתר Worldometer, כפי שפורסם ב-28 במאי 2021
  2. ^ דירוג אוכלוסייה - מתוך אתר Worldometer
  3. ^ דירוג תמ"ג - מתוך אתר הבנק העולמי, כפי שפורסם ב-1 ביולי 2023
  4. ^ מדד הפיתוח האנושי לשנת 2022 בדו"ח שפורסם ב-2024 על ידי אתר מינהל הפיתוח (UNDP) של האומות המאוחדות


תבנית:Link FA תבנית:Link FA

תבנית:Link FA תבנית:Link FA תבנית:Link FA

תבנית:Link GA תבנית:Link GA