ג'ק רובי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ערך מחפש מקורות
רובו של ערך זה אינו כולל מקורות או הערות שוליים, וככל הנראה, הקיימים אינם מספקים.
אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.
ערך מחפש מקורות
רובו של ערך זה אינו כולל מקורות או הערות שוליים, וככל הנראה, הקיימים אינם מספקים.
אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.
ג'ק רובי
Jack Leon Ruby
לידה 25 באפריל 1911
שיקגו, ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 3 בינואר 1967 (בגיל 55)
בית החולים פרקלנד ממוריאל, ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
שם לידה Jacob Leon Rubenstein עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום קבורה בית הקברות ולסטון עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ג'ק רוביאנגלית: Jack Ruby; ‏25 במרץ 19113 בינואר 1967) היה בעל מועדון לילה יהודי-אמריקאי בדאלאס, טקסס, אשר רצח את לי הארווי אוסוואלד, הרוצח של ג'ון קנדי.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

נולד ב-1911 בשיקגו שבאילינוי בשם יעקב לאון רובינשטיין, בנם החמישי מתוך שמונה של זוג מהגרים יהודים שומרי מצוות מפולין. אין ודאות באשר לתאריך המדויק של היוולדו, שכן רישום הלידות בשיקגו בשנת 1911 לא היה חובה, ובהזדמנויות שונות נתן רובי תאריכים שונים, בין מרץ ליוני. התאריך 25 במרץ הוא היותר נפוץ מבין התאריכים המיוחסים ליום הולדתו.

רובינשטיין בא ממשפחה לא מתפקדת, והיה ילד בסיכון[1] אשר בילה חלק מנערותו במוסדות לנוער עברייני. כשהתבגר עבד בתחילה כסוכן הימורים בהימורי סוסים, ולאחר מכן סחר בגרוטאות ברזל. היו לו קשרים לפשע המאורגן, ולמאפיה של אל קאפון. בין השנים 1946-1943, הוא שירת כמכונאי מטוסים בצבא ארצות הברית בחלקה האחרון של מלחמת העולם השנייה, וזמן מה לאחר תום המלחמה. לאחר שחרורו הוא עבר לדאלאס ועבד בניהול מועדוני לילה, מועדוני חשפנות, אולמות ריקודים, וכן שימש כאמרגן לזמרים וכסרסור לזונות. באותה תקופה, ג'ק, וכמוהו יתר האחים, שינו את שם משפחתם מרובינשטיין לרובי. רובי נסע לקובה בשנת 1959, על מנת לבקר ידיד בשם לואיס מקווילי (McWillie), שנשלח לכלא על ידי משטרו של פידל קסטרו. מקווילי היה קשור לארגוני הפשע של סנטו טרפיקנטה ג'וניור (Trafficante) ומאיר לנסקי.

רובי לא נישא, לא נולדו לו ילדים, וייתכן שהיה הומוסקסואל.

רצח רוצחו של קנדי[עריכת קוד מקור | עריכה]

רובי (שכונה "ספארקי") נשא לרוב אקדח, ועדים ראו אותו עם אקדח בבניין משטרת דאלאס מספר פעמים לאחר 22 בנובמבר 1963, הוא יום רצח קנדי. ידוע כי התחזה לעיתונאי, ושהה בבניין בליל 22 בנובמבר, אם כי הסיבה לכך אינה ברורה. ב-24 בנובמבר ירה רובי בלי הארווי אוסוואלד בשעה שזה הועבר מבניין משטרת דאלאס אל תא הכלא.

רצח אוסוואלד

רובי טען כי ירה באוסוואלד ברגע של זעם, כאשר הייתה לו ההזדמנות לכך. כאשר נעצר טען שירה באוסוואלד כדי להראות "שליהודים יש ביצים", ושרצח אוסוואלד ימנע מז'קלין קנדי את עוגמת הנפש של מתן עדות במשפטו של אוסוואלד. מיליונים ראו כיצד נרצח אוסוואלד בשידור ישיר בטלוויזיה. הייתה זו הפעם הראשונה שרצח כזה אירע בשידור חי. האקדח בו השתמש רובי היה קולט קוברה 0.38.

המסלול שעשה רובי כדי להגיע למרתף בית הכלא בדאלאס שנוי במחלוקת. הוצעו כמה מסלולים שמהם משתמע שלרובי היה סיוע מבפנים על מנת להגיע ליעדו, זאת על אף שעיתונאים רבים הסתובבו בתחנה אותו יום מבלי שנבדקו. רובי העיד שנכנס לכלא אותו יום דרך דלת הכניסה, ושוטר בשם נפוליאון דניאלס העיד כי ראה אותו נכנס בדרך זו.

בדיקת פוליגרף שנערכה לרובי הראתה כי אחת השאלות שהוא שיקר לגביהן הייתה האם הכיר את לי הרווי אוסוואלד קודם לרצח.

מניע לרצח[עריכת קוד מקור | עריכה]

ישנו ויכוח באשר למניעיו של רובי. ישנם המאמינים כי פעל על פי פקודות מראשי המאפיה ושהיה חלק מן הקשר לרצח הנשיא, ולמעשה היה זה חיסול מוזמן שמטרתו למנוע מאוסוואלד להעיד. ניתנה חשיבות לעובדה כי נכנס בקלות לאזור מאובטח, כשהוא נושא אקדח. אחרים סוברים כי המדובר באדם מעורער בנפשו, אשר חיפש נקמה על רצח הנשיא בו ראה את אלילו. הם מייחסים חשיבות לעובדה שיציאתו של אוסוואלד התעכבה בכמה דקות עקב חקירת השירות החשאי והעובדה כי רצה ללבוש סוודר. אם היה אוסוואלד עוזב את תאו בשעה המתוכננת, רובי לא היה מספיק לבצע את הרצח. כמה ממכריו של רובי טענו בעדויותיהם כי לא היו לו כל מניעים אידאולוגייפ וכי הוא היה פעל מתוך בצע כסף.

עורך דין מצליח בשם מארווין בלי (Belli) הסכים לייצג את רובי בחינם. כמה משפטנים סבורים כי ניתן היה להגיע לעסקה על בסיס של "רצח ללא זדון" המקביל לעבירת ההריגה במשפט הישראלי, ובמקרה זה העונש המקסימלי היה חמש שנות מאסר. בלי בחר בכיוון אחר, וניסה להוכיח כי רובי לא היה שפוי בדעתו. ב-14 במרץ 1964 הורשע רובי ב"רצח בזדון" ונידון לעונש מוות[2].

רובי ביקש מספר פעמים להעיד בפני ועדת וורן. רק לאחר שאחותו כתבה אל הוועדה מכתבים, ופרסמה אותם בתקשורת, הסכימה הוועדה לשמוע את רובי. בפני הוועדה התחנן רובי כי הוא ומשפחתו יועברו לוושינגטון בשל חשש לחייהם. השופט ארל וורן סירב, בטענה כי אין הדבר בסמכויותיו.

רובי ערער על הרשעתו לבית המשפט העליון של מדינת טקסס, בטענה כי לא יכול היה להתקיים משפט הוגן בעיר דאלאס בשל האווירה התקשורתית השוררת שם. בית המשפט הסכים, ופסק כי על בית המשפט היה להסכים לבקשתו לשינוי מקום הדיון בעת המשפט, ומסיבה זו אין ההרשעה יכולה לעמוד. בעודו ממתין למשפט חדש אושפז רובי ב-9 בדצמבר 1966 בבית החולים פארקלנד ממוריאל בטקסס עקב דלקת ריאות. ביום המחרת הוא אובחן כחולה בסרטן, ומת שם ב-3 בינואר 1967.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ג'ק רובי בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ Ron Capshaw, Inside Jack Ruby’s Jewish Paranoia, www.tabletmag.com, ‏3/12/2018
  2. ^ Jack Ruby sentenced to death for murdering Lee Harvey Oswald | March 14, 1964, HISTORY (באנגלית)