לוי יצחק הלפרין

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
לוי יצחק הלפרין
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
לידה 1933
ה'תרצ"ד
ירושלים, פלשתינה (א"י) עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 25 באוקטובר 2018 (בגיל 85 בערך)
ט"ז בחשוון ה'תשע"ט עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום קבורה הר המנוחות עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום פעילות ירושלים
תקופת הפעילות ? – 25 באוקטובר 2018 עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

הרב לוי יצחק הלפרין (ה'תרצ"ד, 1933 - ט"ז בחשוון ה'תשע"ט, 25 באוקטובר 2018) היה רב ירושלמי, מומחה בענייני הלכה וטכנולוגיה. ממייסדי "מכון מדעי טכנולוגי להלכה" וראש המכון.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

נולד בירושלים ביום ו מרחשוון תרצ"ד לרבנית בריינא ולהרב חנניה יוסף היילפרין, רב בית כנסת "בית יוסף" לחסידי חב"ד בירושלים, דור שביעי לבעל התניא. למד בישיבת סלבודקה בבני ברק, ובישיבת תורת אמת בירושלים.

הרב הלפרין היה מקובל כמומחה לענייני התפתחות טכנולוגית בהלכה, ושותף לעריכת הערך "חשמל" של האנציקלופדיה התלמודית[1]. את פסקי ההלכה שלו בעניינים אלו הוא פרסם מעת לעת בכתבי העת התורניים, בפרסומי המכון ובספר השו"ת שלו, מעשה חוש"ב. פסקי ההלכה שלו מתמקדים בדרך כלל בבעיות שהתחדשו עם התפתחות הטכנולוגיה, וחלק ניכר מהם ברפואה והלכה, אך הוא עסק רבות גם בפסיקת הלכה באופן כללי. כך למשל צידד לאסור משחק בשחמט בשבת, כי סבר שבשל מנהג שחקנים מקצועיים לרשום את מהלכיהם והערותיהם, המשחק נכלל בגזירת "שמא יכתוב" שבשלה נאסרו פעילויות אחרות בשבת[2].

בשנת 1968 היה שותף לייסוד המכון המדעי טכנולוגי לבעיות ההלכה בראשות פרופ' זאב לב, מאז עמד בראש בית המדרש ומחלקת ההלכה של המכון, ובעשרות שנותיו האחרונות בראש המכון כולו.

פסקיו ופרסומיו זכו להתייחסות פוסקים חשובים כמו הרב שלמה זלמן אוירבך. בשנת 1983 התמודד לרבנות העיר ירושלים והפסיד לרב יצחק קוליץ שזכה ברוב של 49 קולות מול 11 קולות מחברי הגוף הבוחר[3].

ספרו "אם אסק שמים; קיום המצוות בחלל - בירור הלכתי" (ירושלים תשס"ג) נכתב במענה לפנייתו של אילן רמון לרב אמריקאי בדבר קביעת יום השבת בחלל, פנייה שהועברה לחוות דעתו של הרב הלפרין. הספר הודפס לאחר פטירתו הטראגית של רמון, לעילוי נשמתו.

הרב הלפרין התגורר בשכונת מקור ברוך בירושלים, עד פטירתו באוקטובר 2018[4].

משפחתו[עריכת קוד מקור | עריכה]

כתביו[עריכת קוד מקור | עריכה]

סדרת השו"ת "מעשה חושב"

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ אור המזרח, שנה ל"ז גיליון א', תשרי תשמ"ט, עמ' 189.
  2. ^ ראו על כך: יחיאל גולדהבר, דעת האחרונים בשחוק בשא"ך בשבת, בתוך: קובץ בית אהרן וישראל, שנה ו' גיליון ו' (לו), עמ' פט.
  3. ^ דוד ארליך, קוליץ נבחר ברוב מוחץ לרב האשכנזי של ירושלים, דבר, 10 באוגוסט 1983; הגר"י קוליץ נבחר כרב הראשי לירושלים, הפרדס, תשרי תשמ"ד, עמוד 27, באתר היברובוקס,
  4. ^ גיא עזרא, ‏מגדולי פוסקי ההלכה: הרב לוי יצחק הלפרין הלך לעולמו, באתר "סרוגים", 25 באוקטובר 2018