פולקו משארטר

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

פולקו או פולכר משארטר (לטינית: Fulcherii Carnotensis, Fulcherius, Foulcher de Chartres;‏ בסביבות 1059 – לאחר 1127) היה הכומר של בלדווין הראשון, מלך ירושלים, וכרוניקן בתקופת מסע הצלב הראשון.

תולדותיו[עריכת קוד מקור | עריכה]

הוא נולד בשארטר או בסמוך אליה. ככל הנראה, למד והוכשר לתפקידו בבית הספר שבשארטר. עם זאת, נראה שלא היה חלק מהקתדרלה כיוון שהוא איננו רשום ברשימות של קתדרלת שארטר.

המסמכים של ועידת קלרמון מצביעים על כך שפולקו עצמו השתתף בוועידה, או הכיר מישהו שנכח בה. ייתכן כי היה זה הבישוף איבו משארטר (Ivo of Chartres), שהשפיע על דעתו של פולקו לגבי הרפורמה בכנסייה הקתולית הרומית ולגבי מחלוקת ההסמכה עם האימפריה הרומית הקדושה. פולקו היה חלק מהפמליה של רוזן בלואה ורובר השני, דוכס נורמנדיה שעברו בשנת 1096, דרך דרום צרפת ובאיטליה, חוצים את האימפריה המזרחית הרומית, מבארי עד הגעתם לקונסטנטינופול בשנת 1097, שם הם הצטרפו אל גייסות מסע הצלב הראשון.

פולקו עבר באסיה הקטנה כדי להגיע לקהרמאנמרש, זמן קצר לפני הגעתו של הצבא לאנטיוכיה בשנת 1097, שם הוא מונה ככומר של בלדווין מבולון. הוא המשיך עם מעסיקו החדש, בלדווין, שנפרד מהכוח הצלבני העיקר הראשי, אל אדסה (Edessa, Mesopotamia), שם הקים בלדווין את רוזנות אדסה.

לאחר כיבוש ירושלים בשנת 1099, עלו בלדווין וצבאו לרגל לירושלים ובכך קיימו את הנדר שלהם. כאשר בלדווין הפך בשנת 1100 למלך ירושלים, הגיע איתו פולקו לירושלים וכל הנראה המשיך לשמש ככומר שלו עד 1115. משנת 1115 הפך להיות הכומר של כנסיית הקבר. כנראה שהיה אחראי על האוספים ופריטים בעלי ערך שנשמרו בכנסייה. פולקו היה תושב ירושלים עד שנת 1127. מתאריך זה, אין מידע לגבי חייו או מותו.

חיבוריו[עריכת קוד מקור | עריכה]

פולקו החל את הכרוניקה שלו של מסע הצלב הראשון (Gesta Francorum Iherusalem peregrinantium) ("ההיסטוריה הירושלמית")[1] לכל המוקדם בשלהי סתיו 1100, או לכל המאוחר באביב 1101. גרסתו לא שרדה אבל ההעתקה שלה הגיעה לאירופה במהלך שנות חייו. גרסת ההעתקה הושלמה ככל הנראה בשנת 1106 והיא שימשה כמקור עבור ההיסטוריון גיבר מנוז'ן (אנ'), בן זמנו של פולקו שפעל באירופה, בחיבורו "מעשי האל בידי הפרנקים" (Dei gesta per Francos). הוא החל את עבודותיו בעצת חבריו, ביניהם ייתכן גם בלדווין, לרשותו עמדה לפחות ספרייה אחת בירושלים, דרכה הייתה לו נגישות אל מכתבים ומסמכים שונים ממסע הצלב הראשון. בספריה זו היו כפי הנראה מספר ספרים מעשרת ספרי ההיסטוריה על ריימון מאגילר ועל "עלילות הפרנקים" ששמשו כמקורו העיקרי לעבודותיו ככרוניקן באירועים שבהם לא נכח.

ככל הידוע כתב פולקו שלושה ספרים:

  1. הספר הראשון – מתאר את ההכנות למסע הראשון בקלרמון, שנת 1095 ועד כיבוש ירושלים והקמת ממלכת ירושלים בידי גוטפריד מבויון. הוא כולל גם תיאור נלהב של העיר קונסטנטינופול. בין 1101 ל-1106.
  2. הספר השני – מתאר את מעשיו של בלדווין, המלך השני על ממלכת ירושלים בין 1100–1118. זוהי למעשה מהדורה מחודשת עבור הספר הראשון.
  3. הספר השלישי – הספר האחרון מתאר את חייו של בלדווין השני, מלך ירושלים, עד 1127, שנה בה הייתה מגפה בירושלים, במהלכה כפי הנראה מת פולקו.

הספר השני והשלישי נכתבו ככל הנראה בין השנים 1109–1115 ובין השנים 1118–1127, ולוקטו בידי פולקו למהדורה שנייה. עבודתו של פולקו שימשה היסטוריונים רבים אחריו, כגון ויליאם מצור וויליאם ממלמסברי אשר השתמשו בכרוניקה שלו כחלק ממקורותיהם. הכרוניקה שלו בדרך כלל מדויקת, היא פורסמה ב-"Patrologia Latina" וב-"Recueil des Historiens des Croisades"; וכן במהדורה ביקורתית של הנרייך הגנמיר (Heinrich Hagenmeyer) בשנת 1913.

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ איריס שגריר, מסעי הצלב: היסטוריה והיסטוריוגרפיה, האוניברסיטה הפתוחה (2020), עמ' 57, הערה 60: "חיבורו ההיסטוריה הירושלמית".