קייט לייכטר

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קייט לייכטר
Käthe Leichter
לידה 20 באוגוסט 1895
וינה, האימפריה האוסטרו-הונגרית עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 17 במרץ 1942 (בגיל 46)
ברנבורג, הרפובליקה הפדרלית של גרמניה עריכת הנתון בוויקינתונים
שם לידה Marianne Katharina Pick עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה אוסטריה, ציסלייטניה (ארצות אוסטריה) עריכת הנתון בוויקינתונים
השכלה
מפלגה המפלגה הסוציאל-דמוקרטית האוסטרית עריכת הנתון בוויקינתונים
השקפה דתית יהדות עריכת הנתון בוויקינתונים
בן או בת זוג Otto Leichter (10 בדצמבר 1921–?) עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
שלט לזכרה של לייכטר הממוקם בווינה

מריאן קתרינה "קייט" לייכטרגרמניתMarianne Katharina "Käthe" Leichter;‏ 20 באוגוסט 1895 וינה17 במרץ 1942) הייתה כלכלנית יהודיה-אוסטרית, פעילת זכויות נשים, עיתונאית ופוליטיקאית. היא הייתה חברה במפלגה הסוציאל-דמוקרטית של אוסטריה ובלשכת העבודה של וינה. היא נעצרה במחנה ריכוז ראוונסבריק בתקופת המשטר הנאצי והוצאה להורג בשנת 1942.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

החיים המוקדמים[עריכת קוד מקור | עריכה]

לייכטר נולדה כמריאן קתרינה פיק בשנת 1895 ב וינה, בתם השנייה של זוג יהודי, עורך הדין ג'וזף פיק ואשתו שרלוט רובינשטיין.[1] אחותה הגדולה הייתה המלחינה אוסטרית-אמריקאית ומטפלת במוזיקה Vally Weigl. קייט סיימה את גימנסיית Beamten-Töchter בשנת 1914 ולאחר מכן החלה ללמוד מדעי המדינה באוניברסיטה של וינה. מאחר שבאותה עת לא הורשו הנשים האוסטריות לסיים את לימודיהן, הועברה לאוניברסיטת היידלברג הגרמנית בשנת 1917; היא סיימה ביולי 1918 לפני החזרה לווינה כדי להשלים עוד שני סמסטרים באוניברסיטה.[2]

הקריירה הפוליטית[עריכת קוד מקור | עריכה]

לייכטר הייתה מעורבת ב-Wiener Jugendbewegung (ארגון הנוער הווינאי), ארגון שמאל קיצוני, כסטודנטית לפני פרוץ מלחמת העולם הראשונה, ומאוחר יותר הייתה חברה ב Parteischüler-Bildungsverein Karl Marx (איגוד קארל מארקס למלגות וחינוך של המפלגה), קבוצה מרקסיסטית של חברי המפלגה הסוציאל-דמוקרטית של אוסטריה (SDAPÖ) שהתנגדו למלחמה. כאשר הרפובליקה של אוסטריה נוסדה בשנת 1918, וכאחת הנשים הראשונות באוסטריה בוגרת מדעי המדינה שהתמחתה בכלכלה, היא הצטרפה ל- Reichswirtschaftskommission der Arbeiterräte (הוועדה הכלכלית של מועצות העובדים),ל- Sozialisierungskommission (וועדת המדינה של סוציאליזציה של התעשייה) ול- Zentralverband für Gemeinwirtschaft (הארגון המרכזי של מוצרים ציבוריים ותאגידים), כמו כן עבדה עבור משרד האוצר הפדרלי (1)

לייכטר הצטרפה ל" Frauenreferat der Wiener Arbeiterkammer "(מחלקת הנשים של לשכת העובדים המוסדית של וינה) ב -1925 והובילה את המחלקה עד 1934. היא נבחרה ל- Betriebsrat der Wiener Arbeitkammer (ועד העובדים של לשכת העובדים המוסדית של וינה) ב -1932 . [1] היא פרסמה מאמרים ודוחות על סמך נתונים סטטיסטיים שאספה על עבודת נשים באוסטריה, וכן נתנה הרצאות, קורסים בבתי ספר ושידורי רדיו לעידוד זכויות נשים. העלתה דרישות על שכר שווה, על שכירת יותר נשים במינהל חברתי ועל הזדמנויות תעסוקתיות לנשים משכילות. [3]

חייה האישיים[עריכת קוד מקור | עריכה]

היא נישאה לאוטו לייכטר, סוציאליסט ועיתונאי, בשנת 1921. היא ילדה את בנם הראשון, היינץ, בשנת 1924 ואת השני, פרנץ( Franz Leichter), בשנת 1930.

רדיפה פוליטית ומוות[עריכת קוד מקור | עריכה]

כשפעילות ה- SDAPÖ נאסרה באוסטריה בפברואר 1934, הצטרפה לייכטר לארגון הסוציאליסטי המהפכני, ארגון סוציאליסטי מחתרתי שהוקם בתגובה לאיסור המפלגה. היא ובעלה אוטו היגרו לציריך בגלות במשך שישה חודשים בשנת 1934, אך חזרו לווינה כשנבחרה כיו"ר החינוך של הסוציאליסטים המהפכניים. היא כתבה חוברות אנטי-פאשיסטיות ופרסמה מאמרים בחו"ל תחת שמות בדויים מריה מאהלר ואנה גרטנר. לאחר שהמפלגה הנאצית פלשה לאוסטריה ב-1938 אנשלוס, היא ניסתה להימלט מאוסטריה עם משפחתה; על אף שבני משפחתה נמלטו, נעצרה ליכטר בידי הגסטאפו בווינה ב -30 במאי 1938 ונכלאה לאחר מכן. היא נשלחה למחנה ריכוז ראוונסבריק בשנת 1940 ונספתה בגז במרכז ברנבורג Bernburg Euthanasia Centre בתחילת 1942.

הנצחה[עריכת קוד מקור | עריכה]

רחוב קייט לייכטר, רחוב ברובע היצינג Hietzing בווינה, נקרא על שמה של לייכטר בשנת 1949. הפרס השנתי של ממשלת אוסטריה לאישה היסטוריונית נקרא גם על שמה של לייכטר. ההיסטוריונית האוסטרית-אמריקנית גרדה לרנר כתבה כי לייכטר: "מגלמת את האידיאלים הגבוהים ביותר של פעילות פמיניסטית – פעילות רבת שנים לתועלת הנשים, אך בעיקר נשים ממעמד הפועלים; אמונה שרפורמות חברתיות הן מוצדקות רק אם הן משרתות את האינטרסים של הנשים כמו גם של הגברים; מאבק בלתי מתפשר נגד הפאשיזם והנאציזם, שעלה בחייה "(3).

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קייט לייכטר בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ Hauch, Gabriella (2006). de Haan, Francisca; Daskalova, Krasimira; Loutfi, Anna (eds.). Biographical Dictionary of Women's Movements and Feminisms in Central, Eastern, and South Eastern Europe: 19th and 20th Centuries. Central European University Press. pp. 286–289. ISBN 978-963-7326-39-4.
  2. ^ Lacina, Evelyn (1985). "Leichter, Käthe, geborene Pick". Neue Deutsche Biographie (בגרמנית). נבדק ב-1 בספטמבר 2015. {{cite web}}: (עזרה)
  3. ^ Freidenreich, Harriet (1 במרץ 2009). "Käthe Leichter". Jewish Women: A Comprehensive Historical Encyclopedia. Jewish Women's Archive. נבדק ב-1 בספטמבר 2015. {{cite web}}: (עזרה)