קרליה (רפובליקה)

רפובליקת קרליה (רפובליקה)
Республика Карелия
סמל קרליה
סמל קרליה
סמל קרליה
דגל קרליה
דגל קרליה
דגל קרליה
מדינה רוסיהרוסיה רוסיה
מחוז פדרלי המחוז הפדרלי הצפון-מערבי
מחוז כלכלי המחוז הכלכלי הצפוני
מושל ארתור פרפנצ'יקוב
בירת הרפובליקה פטרוזבודסק
שפה רשמית רוסית, קרלית
תאריך ייסוד 16 ביולי 1956
שטח 180,520 קמ"ר (דירוג: 18)
אוכלוסייה
 ‑ ברפובליקה 609,071 (דירוג: 69, 1 בינואר 2021)
 ‑ צפיפות 3.4 נפש לקמ"ר (2021)
קואורדינטות 63°49′00″N 33°00′00″E / 63.816666666667°N 33°E / 63.816666666667; 33 
אזור זמן UTC +4
gov.karelia.ru

לחצו כדי להקטין חזרה

איראןטורקמניסטןהרפובליקה העממית של סיןקזחסטןאוזבקיסטןמונגוליהיפןקוריאה הצפוניתהרפובליקה העממית של סיןנורווגיהדנמרקגרמניהשוודיהארצות הבריתפינלנדקירגיזסטןגאורגיהטורקיהארמניהאזרבייג'ןאוקראינהפוליןליטאלטביהאסטוניהבלארוסנורווגיהמחוז סחליןמחוז קמצ'טקההמחוז היהודי האוטונומימחוז פרימוריהמחוז חברובסקטובה (רפובליקה)חקסיהמחוז קמרובואלטאי (רפובליקה)מחוז אלטאימחוז נובוסיבירסקמחוז אומסקמחוז טיומןמחוז טומסקבוריאטיהמחוז עבר הבאיקלמחוז אמורמחוז מגדןהמחוז האוטונומי צ'וקוטקהמחוז אירקוטסקרפובליקת סאחה-יקוטיהמחוז קרסנויארסקהמחוז האוטונומי של ימלו-ננץהמחוז האוטונומי חנטי ומנסי (יוגרה)מחוז סברדלובסקמחוז צ'ליאבינסקמחוז קורגןמחוז אורנבורגהמחוז האוטונומי של הניינץרפובליקת קומיבשקורטוסטןמחוז פרםמחוז וולוגדהקרליה (רפובליקה)מחוז מורמנסקמחוז ארכנגלסקמחוז קלינינגרדסנקט פטרבורגמחוז לנינגרדטטרסטןאודמורטיהמחוז קירובמחוז קוסטרומהמחוז סמרהמחוז פסקובמחוז טברמחוז נובגורודמחוז ירוסלבלמחוז סמולנסקמוסקבהמחוז מוסקבהמחוז ולדימירמחוז איוואנובומארי אלצ'ובשיהמורדוביהמחוז פנזהמחוז ניז'ני נובגורודאוליאנובסקמחוז סראטובמחוז בריאנסקמחוז קלוגהמחוז טולהמחוז ריאזאןמחוז אוריולמחוז ליפצקמחוז וורונז'מחוז בלגורודמחוז קורסקמחוז טמבובמחוז וולגוגרדמחוז רוסטובמחוז אסטרחןקלמיקיהדגסטןאדיגיהמחוז קרסנודארקאראצ'אי-צ'רקסיהקברדינו-בלקריהמחוז סטברופולאינגושטיהצפון אוסטיה - אלניהצ'צ'ניה
(למפת קרליה (רפובליקה) רגילה)
 
קונדופוגה
קונדופוגה
קוסטומוקשה
קוסטומוקשה
סגז'ה
סגז'ה
סורטאבאלה
סורטאבאלה
מדבז'ייגורסק
מדבז'ייגורסק
קם
קם
בלומורסק
בלומורסק
קרליה (רפובליקה)
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

רפובליקת קרליהרוסית: Респу́блика Каре́лия, בקרלית: Karjalan Tazavalla) היא רפובליקה בצפון מערב הפדרציה הרוסית.

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

השטח היה בידיים רוסיות כבר בשלב מוקדם בהיסטוריה, כחלק של רפובליקת נובגורוד. מהמאה ה-13 והלאה חלקים שונים של קרליה צורפו לשוודיה תחת השם קרליה השוודית. במאה ה-18 רוסיה כבשה את השטח.

בשנת 1923 הפכה קרליה לרפובליקה הסובייטית הסוציאלית האוטונומית של קרליה, ובשנת 1940 לרפובליקה הסובייטית הסוציאליסטית הקרלו-פינית עם צירוף הרפובליקה הדמוקרטית הפינית בזמן מלחמת החורף. בהתאם לכך עד לשנת 1956 קרליה הייתה רפובליקה סובייטית שהיא חלק של ברית המועצות.

בשנת 1956 המעמד שונה לרפובליקה הסובייטית הסוציאלית האוטונומית של קרליה כחלק של הרפובליקה הרוסית הסובייטית. במהלך המלחמה כבשה פינלנד חלקים מקרליה אך השטחים חזרו לידיים רוסיות בשנת 1944. הרפובליקה הקרלית הוכרזה כרפובליקה ב-13 בנובמבר 1991 כחלק של תהליך התפרקות ברית המועצות וכינון רוסיה. באותה תקופה הוקמה גם האספה המחוקקת של קרליה שכוללת 35 צירים.

גאוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

רפובליקת קרליה היא החלק הרוסי של חבל הארץ קרליה. רפובליקה זו נמצאת בצפון רוסיה, על הגבול עם פינלנד, ליד הים הבלטי והים הלבן. כ־85 אחוזים משטח הרפובליקה הוא יער ותעשיית העץ ברפובליקה זו היא משגשגת מאוד. הרפובליקה גובלת בתחום רוסיה במחוז לנינגרד, מחוז ארכנגלסק ומחוז וולוגדה.

אוצרות טבע:

דמוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 2002 תושבי קרליה מתחלקים לכ־73 אחוזים רוסים, כ־10 אחוזים קרלים (מבחינה אתנית נחשבים פינים), כ־7 אחוזים בלארוסים, כ־3 אחוזים וחצי אוקראינים, כ־2 אחוזים פינים וכל השאר מיעוטים. הדתות העיקריות באזור הם הנצרות הפרבוסלבית והנצרות הלותרנית.

יש לציין שהחלק של אוכלוסייה קרלית באוכלוסיית האזור קטן בהתמדה. בתחילת המאה ה-20 הם היו כ-20% מאוכלוסיית האזור וכ-10% בשנת 2002. בהתאם לנתוני מפקד אוכלוסין של שנת 2010, זה ירד לכ-7.5%.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קרליה בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]