קפל ארצ'יבלד קרסוול

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קפל ארצ'יבלד קרסוול
K. A. C. Creswell
לידה 13 בספטמבר 1879
לונדון, הממלכה המאוחדת של בריטניה הגדולה ואירלנד עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 8 באפריל 1974 (בגיל 94)
לונדון, הממלכה המאוחדת עריכת הנתון בוויקינתונים
שם לידה Keppel Archibald Cameron עריכת הנתון בוויקינתונים
ענף מדעי תולדות האמנות עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום לימודים בית הספר וסטמינסטר עריכת הנתון בוויקינתונים
מוסדות
פרסים והוקרה
  • מפקד במסדר האימפריה הבריטית
  • Knight Bachelor
  • עמית האקדמיה הבריטית
  • עמית אגודת חוקרי העתיקות של לונדון עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

סר קפל ארצ'יבלד קאמרון קרסוולאנגלית: Sir Keppel Archibald Cameron Creswell;‏ 13 בספטמבר 1879 - 8 באפריל 1974) היה היסטוריון אנגלי של האדריכלות שכתב מחקרים חשובים על אדריכלות אסלאמית במצרים.

ראשית חייו[עריכת קוד מקור | עריכה]

קרסוול נולד בלונדון. הוא התחנך בבית הספר ווסטמינסטר בטרם המשיך בלימודיו בהנדסת אלקטרוניקה בקולג' הטכני גילדס שבעיר פינסבורי ב-1896. במהלך הזמן הוא פיתח מיומנויות רבות בשרטטות. הוא עבד עבור האחים סימנס ואחרי כן, ב-1914, בבנק דויטשה שבלונדון.

קרסוול התעניין בבניינים ואתרים מזרחיים משחר נעוריו. בשנת 1910 הוא כה נמשך לארכיטקטורה מוסלמית שהוא החל לצבור ספריה שלבסוף נעשתה לאחד האוספים הפרטיים המקיפים ביותר מסוגה. בזמנו הפנוי, עת עבד לפרנסתו כמהנדס, הוא הקדיש זמן רב מעיתותיו החופשיות ללימוד אדריכלות אסלאמית. הוא פרסם מאמר בכתב העת The Burlington Magazine ב-1913, ומעט לאחר מכן נשא הרצאה בפני החברה האסיאתית המלכותית, שנתקבלה היטב. שניהם דנו בכיפות באדריכלות הפרסית.

התעניינותו בארכיטקטורה מוסלמית המריצה אותו לתור אחר תעסוקה שתהלום יותר את נטיות ליבו, ובמאי 1914 הוא הגיש מועמדות להצטרף למשלחת הארכאולוגית בהודו והעלה חרס בידו. מלחמת העולם הראשונה התפרצה באוגוסט אותה שנה, וב-1916 הוא קיבל מינוי על תנאי כעוזר לקצין אספקה בחיל הנחתים המלכותי. זמן מה אחרי כן הוא הוצב במצרים. הוא טיפס בסולם הדרגות, וביולי 1919 מונה (כסרן בצבא) כמפקח על אתרי הארכאולוגיה בארץ ישראל ובסוריה. הוא נסע באינטנסיביות והכין שרטוטים ורשימות כמו גם תעוד צילומי של האתרים.

הארכיטקטורה האסלאמית המוקדמת והארכיטקטורה המוסלמית של מצרים[עריכת קוד מקור | עריכה]

במאי 1920 הכין קרסוול טיוטה ראשונית של ההיסטוריה של הארכיטקטורה במצרים. הוא התכוון שיהיה זה מחקר ממצה של הנושא. כמו גם תיאור מפורט של מונומנטים אינדיבידואלים, ביחד עם תוכניות של צריחי מסגדים, כיפות ומדרסות. הוא הגיש הצעה למלך פואד הראשון של מצרים, שהכיר בחשיבותה של עבודה זו והיה פטרון נלהב. קרסוול קיבל מימון של 800 לירות מצריות עבור שלוש שנות עבודה. קרסוול שב בחופזה לאנגליה על מנת להשתחרר מהגיוס, וחזר לקהיר ב-13 באוקטובר 1920.

העבודה הייתה מונומנטלית והאמירה על ציפיותיו של קרסוול. נערכו חפירות ארכאולוגיות רחבות היקף במספר אתרים ידועים, ללא רשם שסייע לו במלאכה. הוא השתלט על כל העבודה בלי סיוע. בשנת 1969 יצאו לאור חמישה כרכים, החובקים יחדיו 1769 עמודים, וכרך שישי שהיה מוכן אך פורסם רק לאחר מותו ב-1974. עבודה מסיבית זו התחלקה לשניים: Early Muslim Architecture ("הארכיטקטורה המוסלמית המוקדמת", כרך 1 פורסם ב-1932; כרך שני ב-1940; מהדורה שנייה של כרך 1 ב-1969) ו-The Muslim Architecture of Egypt ("הארכיטקטורה המוסלמית של מצרים", כרך 1 פורסם ב-1952; וכרך שני ב-1959).

עבודותיו האחרות[עריכת קוד מקור | עריכה]

קרסוול החל לעבוד לראשונה על Bibliography of the Architecture, Arts and Crafts of Islam (ביבליוגרפיה של הארכיטקטורה, אמנויות ומלאכות של האסלאם) ב-1912; והעבודה פורסמה לבסוף ב-1961. הדבר היווה אבן שואבת לכל הספרים, מאמרים וכתבי עת הנוגעים לשדה נרחב זה, הכוללים רשימה של כ-12,300 ספרים ומספר קרוב של כתבי עת. כרך השלמה הופיע ב-1973.

בנוסף על מפעל מונומנטלי זה, הוציא תחת ידו קרסוול כשישים מאמרים וכתבים נוספים.

הוראה ומשרות נוספות בהן החזיק, אותות כבוד שהוענקו לו[עריכת קוד מקור | עריכה]

קרסוול מונה כמרצה באוניברסיטת פואד (כיום אוניברסיטת קהיר) בקהיר בשנת 1931, ובתוך שלוש שנים נהפך לפרופסור לאמנות וארכיטקטורה אסלאמית. הוא החזיק במשרה זו עד לשנת 1951. ב-1956 הוא מונה כפרופסור לאמנות וארכיטקטורה אסלאמית באוניברסיטה האמריקאית בקהיר.

ב-1939 הוא נעשה חבר במועצה הגבוהה לשימור מונומנטים ערביים והחזיק במשרה זו במשך שתים עשרה שנים. הוא נעשה מעורב ביותר בתיעוד ושימור של החומה והשערים מהמאה ה-12 של קהיר בת ימי הביניים. מ-1949 עד 1967 הוא כיהן כאוצר המוזיאון לארכאולוגיה פלסטינית בירושלים.

קרסוול נבחר כעמית באקדמיה הבריטית ב-1947, צורף למסדר האימפריה הבריטית והוכתר כאביר ב-1970, בהיותו בן תשעים.

אחרית ימיו[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 1956 גרם משבר סואץ לשפל בפופולריות הבריטית במצרים. הממשלה יעצה לקרסוול לעזוב את הארץ. לאחר שהבין כי לא יותר לו לקחת עמו את ספרייתו, בחר קרסוול להישאר. האוניברסיטה האמריקאית בקהיר הציעה לאחסן את ספריו וקרסוול נענה לכך, על אף שהציב לכך תנאים מגבילים: לסטודנטים, לשם דוגמה, לא הותר לגעת בספרים.

ביוני 1973, לאחר התקף לב, שב קרסוול לאנגליה. הוא הלך לעולמו ב-8 באפריל 1974. הוא מעולם לא נישא.

קרסוול הוריש את ספרייתו שמנתה למעלה מ-3000 כרכים לאוניברסיטה האמריקאית בקהיר, לצד אוסף של 11,000 צילומים. מוזיאון אשמוליאן באוקספורד קיבל את תשלילי הצילומים.

מקורות[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • C. L. Geddes et al, 1965, Studies in Islamic Art and Architecture in Honour of Professor K. A. C. Creswell, Cairo
  • Graber, Oleg (ed), 1991, K. A. C. Creswell and His Legacy, Muqarnas an Annual on Islamic Art and Architecture Vol 8 Leiden: E J Brill
  • Hamilton, R. W., 1974, 'Keppel Archibald Cameron Creswell 1879-1974' Proceedings of the British Academy, Volume LX, 1-20

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קפל ארצ'יבלד קרסוול בוויקישיתוף