לדלג לתוכן

פורטל:פמיניזם

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

רענון הפורטל כיצד אוכל לעזור?    

פורטל פמיניזם
ג'ודית באטלר
אנג'לה דייוויס
פביאנה רודריגז
קתלין האנה
קייט מילט
אניטה סרקיזיאן
אנדריאה דבורקין
בל הוקס
אסתר עילם
עמליה זיו
חיה שלום
חנה ספרן
קמלה פאנט
ק. אג'יתה
אמלין פנקהרסט
ואנגרי מאטאיי
אולמפ דה גוז'
ברברה גיטינגס
גאדיס אריביה
צ'נדרה טלפדה מוהנטי
נואי איטו
אקיקו יוסאנו
נוואל א-סעדאווי
באפי סיינט-מארי
מרי אן שד
רוזה לוקסמבורג
אורטל בן דיין
אורית קמיר
יפעת ביטון
טל דקל
סמדר לביא
גרייס לי בוגס
אליס ווקר
דורותי אליסון
סטייסיאן צ'ין
וירג'יניה וולף
בלה אבצוג

פמיניזם היא אסופה של אידאולוגיות, תנועות פוליטיות, תנועות חברתיות ותאוריות אשר מטרתן שחרור נשים מדיכוי וקידום שוויון מגדרי, מבחינה משפטית, פוליטית, חברתית, כלכלית ואישית. בכלל גישות אלה כלולים המאבק לשוויון על פי חוק, המאבק לשוויון הזדמנויות בחינוך ותעסוקה והמאבק נגד אלימות כלפי נשים. נהוג לייחס את ראשיתו של הפמיניזם במאה ה-19 באירופה, כאשר קמה תנועת הסופרג'יזם, שהתמקדה בהשגת זכויות בסיס פורמליות, כגון זכות ההצבעה.

מאז גל ראשון זה קמו עוד "גלים" – הגל השני שהושפע על ידי המהפכה המינית והתנועה לזכויות האזרח בארצות הברית, הגל השלישי שכולל הסתכלות מזווית של זהויות (תאוריה קווירית, פמיניזם שחור), וגל רביעי שבהתהוות מתחילת המאה ה-21 – המאופיין בשימוש בטכנולוגיה ובמדיה החברתית, ובראייה גלובלית. פעילות למען זכויות נשים או העצמת נשים שקודמת למאה ה-19 נקראת לעיתים "פרוטו-פמיניזם".

פמיניזם אינה גישה או אידאולוגיה אחת רציפה. יש אינספור וריאציות ותנועות פמיניסטיות – כאלה שמשולבות באידאולוגיה אחרת (פמיניזם מרקסיסטי, אנרכה-פמיניזם), אחרות שנובעות מתוך אמונות יסוד שונות (פמיניזם ליברלי, פמיניזם רדיקלי), ולפעמים מתוך קבוצת ייחוס מסוימת (פמיניזם דתי ביהדות). הפמיניזם מתבטא בתחומי פעילות שונים – אקטיביזם, מחקר אקדמי, אמנות וספרות, חינוך, גאוגרפיה – למעשה, ניתן לגשת לכל תחום בראייה פמיניסטית ובביטוי פמיניסטי. עם זאת, יש נושאים ספציפיים שהם תחומי עניין של הפמיניזם, בכללם אלימות מינית, אפליה על רקע מגדרי, זכויות שהן ספציפיות לנשים (כמו הזכות להפלה או לחופשות לידה), וזנות או סחר בנשים וילדות.

מרי וולסטונקראפט הייתה סופרת, עיתונאית ופילוסופית בריטית. היא פעלה למען זכויות הנשים ונחשבת לתאורטיקנית הפמיניסטית הבריטית הראשונה ולאחת מאמהות הפמיניזם הליברלי. במהלך הקריירה הקצרה שלה כתבה רומנים, מסות, יומני נסיעות, היסטוריה של המהפכה הצרפתית, ביקורות ספרים, ספר הדרכה וספר לילדים.

זרמים ופילוסופיה

פמיניזם רדיקלי - פמיניזם ליברלי - פמיניזם שחור - פמיניזם מזרחי - פמיניזם סוציאליסטי - פמיניזם פוסטמודרני - פמיניזם מרקסיסטי - פמיניזם תרבותי - פמיניזם פוסט-קולוניאלי - אנרכה-פמיניזם - אקופמיניזם - פמיניזם לסבי - פמיניזם דתי (יהדות) - פמיניזם אסלאמי - פמיניזם הצטלבותי - סייבר-פמיניזם - טרנס-פמיניזם - קוויר-פמיניזם - פמיניזם סקס-פוזיטיב - פמיניזם בדלני - פמיניזם צ'יקנה - פמיניזם נוצרי - פרוטו-פמיניזם - סופרג'יזם - פמיניזם אפריקאי

פמיניזם
ארגונים ומוסדות
בעולם
איום הלוונדר - גרילה גירלז - פמן - ליגת נשים בינלאומית לשלום וחירות - מוחרס ליברס - צבא נשות השלום - תא 16 - גולאבי גאנג - W.I.T.C.H
בישראל
א-סיוואר - אחותי - למען נשים בישראל - איתך - משפטניות למען צדק חברתי - אל"ף (ארגון לסבי פמיניסטי) - אשה לאשה - מרכז פמיניסטי חיפה - בת שלום - עמותת כ"ן - כייאן - מרכז צדק לנשים - נשים לגופן - קואליציית נשים לשלום - קולך - קל"ף - רוח נשית - שדולת הנשים בישראל - תנד"י
פמיניזם
שלט בעד זכות נשים בסעודיה לנהוג
שלט בעד זכות נשים בסעודיה לנהוג

האיסור על נשים לנהג בערב הסעודית הוא דבר ידוע. אבל הנה כמה דברים שאולי לא ידענו:

  • החוק אינו חקוק, אלא חוק "תרבותי" המבוסס על פתווה של איש דת. עם זאת, גופי ממשלה רבים אשררו את קיומו במהלך השנים.
  • מספר מחאות של נשים קמו במשך הזמן. ב-2013, שתי נשים שהפרו במפגין את החוק נשפטו בבית המשפט לטרור, בהאשמה שהן "מנסות להחריב את אורח החיים הסעודי".
  • נשים כן יכולות להיות טייסות בערב הסעודית. אוטו – לא, מטוס - כן. כך שטייסות צריכות שנהג יסיע אותן למטוס.
  • בספטמבר 2017 הוציא סלמאן, מלך ערב הסעודית צו מלכותי המתיר לנשים לנהוג, שיוחל ביוני 2018
נמטודה (תולעת עגולה)
נמטודה (תולעת עגולה)

סינתיה קניון היא גנטיקאית אמריקאית, שהצליחה להכפיל פי שישה ויותר את משך חייה של נמטודה - תולעת נימית זעירה, בעזרת מניפולציות גנטיות, עם השלכות אפשריות למניפולציות דומות בעתיד גם על האדם.

אין באמת דבר כזה "נטולות קול". יש את המושתקות, או את אלה שמעדיפים לא לשמוע אותן.


כריכת הספר מיתוס היופי
כריכת הספר מיתוס היופי

מיתוס היופי: על השימוש ביצוגים של יופי נגד נשים הוא ספר עיון מאת נעמי וולף, אשר יצא לאור בשנת 1991. הטיעון המרכזי בספר הוא כי במקביל לשיפור מצבן של נשים מבחינה בזירה הציבורית, המאפשרת להן גישה להשכלה, ותעסוקה, וכך גם לשיפור מצבן הכלכלי, כך עלתה גם הציפייה כי תיצמדנה לסטנדרטים בלתי אפשריים של יופי גופני, ושחוסר היכולת לעמוד בסטנדרטים אלו (המובנה מראש, מכיוון שהסטנדרטים בתנועה מתמדת לקיצוניות גדולה יותר), מוביל נשים להישאר במצב בו הן מרגישות לא-מספיק טובות. שגם נשים מצליחות מקצועית או במובנים אחרים, עדיין מרגישות ככישלון, וכתוצאה חוות שנאה עצמית ודיכאון. ככל שיתאמצו יותר לעמוד בסטנדרט הבלתי אפשרי, יוציאו יותר כסף, יעבירו את גופן שינויים קוסמטיים וכירורגיים - כך נשים יותר נשלטות על ידי הפטריארכיה. על פי וולף, מיתוס היופי הוא תכתיב התנהגותי, ולא באמת קשור למראה חיצוני: הוא קובע את ההכרח לבסס את זהותן של נשים על מידת יופיין, במאמץ בלתי נלאה להגיע למצוינות נשית.

ספרים, מוזיקה, סרטים, מחזות, אמנות, ועוד.

עטיפת הספר "מחוננת"
עטיפת הספר "מחוננת"

"מחוננת" הוא רומן פנטזיה לנוער, ספר הביכורים של הסופרת האמריקאית קריסטן קאשור, והכרך הראשון בסדרת "שבע הממלכות". הספר נמנה ברשימת הספרים הטובים של שנת 2008 של כתב העת Publishers Weekly, וזכה לביקורות חיוביות. ספרי ההמשך בסדרה הם "אש ו"ביטרבלו".

רוצים לעזור? הנה כמה משימות שבהן אתם יכולים לתרום:

רשימת ערכי נשים וערכים על פמיניזם במיזם נשים באדום

ובנוסף - מצאו ערכים לשיפור בנושא פמיניזם: לשכתובלעריכהלהשלמהקצרמריםחדשיםדורשי מקורלפישוט

בלי תמונה (יש לגלול את המסך כלפי מטה)