פורטל:פמיניזם

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

רענון הפורטל כיצד אוכל לעזור?    

פורטל פמיניזם
ג'ודית באטלר
אנג'לה דייוויס
פביאנה רודריגז
קתלין האנה
קייט מילט
אניטה סרקיזיאן
אנדריאה דבורקין
בל הוקס
אסתר עילם
עמליה זיו
חיה שלום
חנה ספרן
קמלה פאנט
ק. אג'יתה
אמלין פנקהרסט
ואנגרי מאטאיי
אולמפ דה גוז'
ברברה גיטינגס
גאדיס אריביה
צ'נדרה טלפדה מוהנטי
נואי איטו
אקיקו יוסאנו
נוואל א-סעדאווי
באפי סיינט-מארי
מרי אן שד
רוזה לוקסמבורג
אורטל בן דיין
אורית קמיר
יפעת ביטון
טל דקל
סמדר לביא
גרייס לי בוגס
אליס ווקר
דורותי אליסון
סטייסיאן צ'ין
וירג'יניה וולף
בלה אבצוג

פמיניזם היא אסופה של אידאולוגיות, תנועות פוליטיות, תנועות חברתיות ותאוריות אשר מטרתן שחרור נשים מדיכוי וקידום שוויון מגדרי, מבחינה משפטית, פוליטית, חברתית, כלכלית ואישית. בכלל גישות אלה כלולים המאבק לשוויון על פי חוק, המאבק לשוויון הזדמנויות בחינוך ותעסוקה והמאבק נגד אלימות כלפי נשים. נהוג לייחס את ראשיתו של הפמיניזם במאה ה-19 באירופה, כאשר קמה תנועת הסופרג'יזם, שהתמקדה בהשגת זכויות בסיס פורמליות, כגון זכות ההצבעה.

מאז גל ראשון זה קמו עוד "גלים" – הגל השני שהושפע על ידי המהפכה המינית והתנועה לזכויות האזרח בארצות הברית, הגל השלישי שכולל הסתכלות מזווית של זהויות (תאוריה קווירית, פמיניזם שחור), וגל רביעי שבהתהוות מתחילת המאה ה-21 – המאופיין בשימוש בטכנולוגיה ובמדיה החברתית, ובראייה גלובלית. פעילות למען זכויות נשים או העצמת נשים שקודמת למאה ה-19 נקראת לעיתים "פרוטו-פמיניזם".

פמיניזם אינה גישה או אידאולוגיה אחת רציפה. יש אינספור וריאציות ותנועות פמיניסטיות – כאלה שמשולבות באידאולוגיה אחרת (פמיניזם מרקסיסטי, אנרכה-פמיניזם), אחרות שנובעות מתוך אמונות יסוד שונות (פמיניזם ליברלי, פמיניזם רדיקלי), ולפעמים מתוך קבוצת ייחוס מסוימת (פמיניזם דתי ביהדות). הפמיניזם מתבטא בתחומי פעילות שונים – אקטיביזם, מחקר אקדמי, אמנות וספרות, חינוך, גאוגרפיה – למעשה, ניתן לגשת לכל תחום בראייה פמיניסטית ובביטוי פמיניסטי. עם זאת, יש נושאים ספציפיים שהם תחומי עניין של הפמיניזם, בכללם אלימות מינית, אפליה על רקע מגדרי, זכויות שהן ספציפיות לנשים (כמו הזכות להפלה או לחופשות לידה), וזנות או סחר בנשים וילדות.


הכתרת המלכה אליזבת II
הכתרת המלכה אליזבת II
נולדו
נפטרו
אתמולנשים בהיסטוריה - חודש יונימחר
שרלוט דספארד
שרלוט דספארד

שארלוט דספרד (Charlotte Despard) הייתה סופרג'יסטית וסופרת אירית-אנגלייה. דספרד הייתה אקטיביסטית מסורה, פעלה במסגרת שין פיין ובהתנגדות לגיוס חובה ונגד מלחמת הבורים ואף הקימה ארגון נשים להתנגדות למלחמת העולם הראשונה. היא הייתה חסידה של אסטרטגיית אי האלימות במסגרת עבודתה למען זכויות נשים, והיא גם פעילה בתנועה הצמחונית ובתנועה נגד ניסויים בבעלי חיים, וראתה את תנועות זכויות נשים וזכויות בעלי חיים כקשורים בקשר הדוק.

זרמים ופילוסופיה

פמיניזם רדיקלי - פמיניזם ליברלי - פמיניזם שחור - פמיניזם מזרחי - פמיניזם סוציאליסטי - פמיניזם פוסטמודרני - פמיניזם מרקסיסטי - פמיניזם תרבותי - פמיניזם פוסט-קולוניאלי - אנרכה-פמיניזם - אקופמיניזם - פמיניזם לסבי - פמיניזם דתי (יהדות) - פמיניזם אסלאמי - פמיניזם הצטלבותי - סייבר-פמיניזם - טרנס-פמיניזם - קוויר-פמיניזם - פמיניזם סקס-פוזיטיב - פמיניזם בדלני - פמיניזם צ'יקנה - פמיניזם נוצרי - פרוטו-פמיניזם - סופרג'יזם - פמיניזם אפריקאי

פמיניזם
ארגונים ומוסדות
בעולם
איום הלוונדר - גרילה גירלז - פמן - ליגת נשים בינלאומית לשלום וחירות - מוחרס ליברס - צבא נשות השלום - תא 16 - גולאבי גאנג - W.I.T.C.H
בישראל
א-סיוואר - אחותי - למען נשים בישראל - איתך - משפטניות למען צדק חברתי - אל"ף (ארגון לסבי פמיניסטי) - אשה לאשה - מרכז פמיניסטי חיפה - בת שלום - עמותת כ"ן - כייאן - מרכז צדק לנשים - נשים לגופן - קואליציית נשים לשלום - קולך - קל"ף - רוח נשית - שדולת הנשים בישראל - תנד"י
פמיניזם


פועלת במפעל למטוסים בארצות הברית, בתקופת מלחמת העולם השנייה. בתקופה זו גויסו גברים רבים לשירות צבאי ונשים מילאו את תפקידם בשוק העבודה. לאחר חזרת הגברים מהמלחמה פוטרו רוב הנשים שמילאו את מקומם בקווי הייצור.
פועלת במפעל למטוסים בארצות הברית, בתקופת מלחמת העולם השנייה. בתקופה זו גויסו גברים רבים לשירות צבאי ונשים מילאו את תפקידם בשוק העבודה. לאחר חזרת הגברים מהמלחמה פוטרו רוב הנשים שמילאו את מקומם בקווי הייצור.

פועלת במפעל למטוסים בארצות הברית, בתקופת מלחמת העולם השנייה. בתקופה זו גויסו גברים רבים לשירות צבאי ונשים מילאו את תפקידם בשוק העבודה.


אדית וורטון
אדית וורטון

ב-1921, הייתה אדית וורטון לאישה הראשונה לזכות בפרס פוליצר, עבור ספרה "עידן התמימות". וורטון גם הייתה מועמדת לפרס נובל בספרות בשנים 1927, 1928 ו-1930. הפרסום הראשון שלה היה תרגום של שיר גרמני, עבורו זכתה בפרס של $50 כשהייתה בת 15, אך לא יכלה לפרסמו בשמה היות שלא היה מקובל ששמותיהן של נשים מהחברה הגבוהה יופיעו בעיתונות למעט בהודעות לידה, נישואים ופטירה. לכן השיר פורסם תחת שמו של אחד מחבריו של אביה. בנוסף להישגיה בתחום הספרות, וורטון הייתה מעצבת פנים ואדריכלית נוף מוערכת.

האזור של המוח המושפע ממחלת הנטינגטון
האזור של המוח המושפע ממחלת הנטינגטון

לזלי תומפסון עובדת על מחלת הנטינגטון מזה שני עשורים. גילוייה תרמו תובנות מקיפות על הבסיס הביולוגי של המחלה. בין היתר, כיצד שני חלבונים מסייעים בשליטה על הצטברות חלבון הנטינגטון ברקמת המוח, שהיא מרכזית להתקדמות המחלה.

הודות לפמיניזם, נשים היום יכולות להשיג סטטוס באחת משתי דרכים: דרך הנישואים או דרך ההישגים שלהן עצמן. לרפא סרטן, או להינשא למי שעשה זאת, בשני המקרים החברה תצדיע לה.

אלא אם כן הוא מתחתן עם מישהי ממשפחת המלוכה הבריטית, זה לא עובד כך עבור גברים. נשים לא מפזרות מתהילתן על בני הזוג שלהן. לשתות תה עם ננסי רייגן זה כבוד גדול, ואילו עם דניס תאצ'ר זו בדיחה.


אישה מואכלת בכפייה
אישה מואכלת בכפייה

סופרג'יזםאנגלית: Suffrage – הזכות להשתתף בבחירות) הייתה תנועה שנאבקה על זכות בחירה לנשים במדינות הדמוקרטיות של העולם המערבי. התנועה פעלה בשלהי המאה ה-19 וראשית המאה ה-20 וחוללה שינוי משמעותי ביחס לנשים ובמעמדן המשפטי במדינות רבות. המאבק עצמו נשא פרי כאשר במהלך המאה ה-20 מדינות רבות חוקקו זכות בחירה לנשים. המדינה האחרונה שהצטרפה למעגל הייתה ערב הסעודית, אשר העניקה לנשים זכות הצבעה בבחירות המקומיות בשנת 2015.

המאבק של הסופרג'יסטיות התנהל בעיקר באמצעות שדולות, וכן הפגנות ופרסום עלונים, במאמצים להעלות מודעות לאי השוויון בחוק. הנשים שפעלו באופנים האלו תויגו כפורעות חוק, או לחליפין, חולות נפש, שאינן מוכנות לעמוד בתפקידן ה"טבעי" כנשים. במקרים מסוימים, למשל בהובלתה של אמלין פנקהרסט באנגליה, הנשים נקטו בפעולות רדיקליות יותר, כמו הצתה ופצצות. חלק מהנשים המוחות נעצרו, וכששבתו רעב במחאה, הואכלו בכפייה.

סופרג'יזם היה סוג הפעילות המרכזית של הגל הראשון של הפמיניזם, אשר נחשב לתנועה ליברלית המתמקדת בזכויות פורמליות בזירה הציבורית. בנוסף לזכות לרוץ בבחירות ולהצביע בהן, התנועה הפמיניסטית של הגל הראשון עסקה בנושאים כמו הזכות של נשים לירושה ולזכות בעלות על רכוש. כאשר הנשים הצליחו במאבקיהן על זכות הבחירה, תם הגל הראשון והתנועה הסופרג'יסטית התפרקה, מאחר שהשיגה את מטרתה, לכאורה. עם זאת, מצבן הכללי של נשים לא השתנה מאוד בעקבות קבלת זכות הבחירה ללא שינויים אחרים בחוק או בחברה, וכעבור עוד מספר עשורים, זה היה מה שהצית את הגל השני של הפמיניזם, שהרחיב את הזירה של המאבק הפמיניסטי.

ספרים, מוזיקה, סרטים, מחזות, אמנות, ועוד.

עטיפת הספר "אל תיגע בזמיר"
עטיפת הספר "אל תיגע בזמיר"

אל תיגע בזמיר הוא רומן התבגרות משנת 1960 מאת נל הרפר לי, רומן הביכורים שלה. הספר זיכה את הרפר לי בפרס פוליצר, היה לרב-מכר ואף עובד בשנת 1962 לסרט באותו שם. ב-14 ביולי 2015 יצא לאור ספר המשך מאת הרפר לי, ניצב כל הלילות. הספר עוסק בגזענות בחברה ובמשפט, במסגרת עיירה קטנה בדרום ארצות הברית בתקופות חוקי ג'ים קרואו.

רוצים לעזור? הנה כמה משימות שבהן אתם יכולים לתרום:

רשימת ערכי נשים וערכים על פמיניזם במיזם נשים באדום

ובנוסף - מצאו ערכים לשיפור בנושא פמיניזם: לשכתובלעריכהלהשלמהקצרמריםחדשיםדורשי מקורלפישוט

בלי תמונה (יש לגלול את המסך כלפי מטה)