לדלג לתוכן

יומן מבוזר – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
יצירה באמצעות תרגום הדף "Distributed ledger"
(אין הבדלים)

גרסה מ־18:35, 5 באפריל 2018

יומן מבוזר (נקרא גם ספר חשבונות מבוזר) הוא קונצנזוס על נתונים משוכפלים, משותפים ומסונכרנים אשר מפוזרים על פני אתרים, מדינות או מוסדות.[1] ליומן זה אין מנהל מרכזי או מערכת אחסון נתונים מרכזית.[2]

על מנת להבטיח שכפול על פני צמתים נדרשת רשת של עמית לעמית (P2P) וכן אלגוריתמי קבלת החלטות בקונצנזוס. צורה אחת של יומן מבוזר היא מערכת הבלוקצ׳יין, אשר יכולה להיות פרטית או פומבית.


משמעות המילה "בלוקצ׳יין" נשארת שנויה במחלוקת. יש הטוענים כי היא שם נרדף ל״יומן מבוזר״, אחרים תבנית:Who? טוענים כי מבחינה טכנית ההגדרה חלה רק על בלוקצ׳יינס לינאריים כגון ביטקוין או Litecoin, ולא על מערכות המבוססות אלגוריתמים אחרים כגון Iota Tangle. לפי הגדרה זו, לא כל היומנים המבוזרים חייבים בהכרח להיות כפופים לחוקי הבלוקצ׳יין, ולייצר קונצנזוס מבוזר. בלוקצ׳יין הינו רק סוג אחד של מבנה נתונים מסוג יומן מבוזר. תבנית:Disputed-inline[3]תבנית:Who?

יומנים מבוזרים ידועים בעיקר בשימושם כמטבעות מבוזרים, אפילו שמבחינה טכנית הם שני דברים שונים בתכליתם. עם זאת, יומן מבוזר צריך כלכלה מבוזרת על מנת להציע תמריצים לצמתים כדי שימשיכו לפעול. 

שימושים אפשריים אחרים מלבד מטבעות מבוזרים כוללים חוזים חכמים או אחסון קבצים.

יישומים

בנקים משקיעים ביומנים מבוזרים כדי להפחית סיכונים תפעוליים. השימוש העתידי של יומנים מבוזרים, מצופה לכלכל את ״האינטרנט של הדברים״ בכלכלה מתוכנתת.[4]

סוגים

יומנים מבוזרים יכולים להיות מורשים במידה ויש היתר לכל אדם להיות צומת ברשת, או ללא הרשאות אם נדרש אישור על מנת להיות צומת ברשת. [5] ישנם גם סוגים שונים אשר נבדלים באלגוריתם הקונצנזוס (הוכחת עבודה, מערכת הצבעות).

המלצות

תבנית:Reflist

  1. ^ Distributed Ledger Technology: beyond block chain (PDF) (Report). UK Government, Office for Science. בינואר 2016. נבדק ב-29 באוגוסט 2016. {{cite report}}: (עזרה)
  2. ^ Scardovi, Claudio (2016). Restructuring and Innovation in Banking. Springer. p. 36. ISBN 9783319402048. נבדק ב-21 בנובמבר 2016. {{cite book}}: (עזרה)
  3. ^ Distributed Ledger Technology (DLT) and blockchain (PDF) (Report). World Bank. 1 בדצמבר 2017. נבדק ב-17 בפברואר 2018. {{cite report}}: (עזרה)
  4. ^ "The CIO's Guide to Blockchain". Smarter with Gartner. Gartner. 29 ביוני 2016. נבדק ב-4 בדצמבר 2016. {{cite web}}: (עזרה)
  5. ^ https://blockchainhub.net/blockchains-and-distributed-ledger-technologies-in-general/