מלחמת האזרחים האלבנית – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
יצירת ערך
(אין הבדלים)

גרסה מ־12:52, 9 במאי 2021

מלחמת האזרחים האלבנית

מלחמת האזרחים האלבנית הינה מרד אזרחי שהחל בינואר 1997 בעקבות כישלון הונאות פונזי גדולות ברחבי המדינה והאשמת הממשלה בעזרה להונאת אלו.[1] במלחמת האזרחים הממשלה הופלה ויותר מאלפיים אנשים נהרגו. יש שאינם קוראים למאורעות אלו מלחמת אזרחים ומכנים את המאורעות לעיתים כמרד, מרי אזרחי ואף מרד שהסלים למלחמת אזרחים.

בינואר 1997 אזרחים אלבנים שהפסידו את הונם (1.2 מיליארד דולרים בסך הכול וממוצע של כ400 דולר לאזרח) החליטו לצאת להפגין ברחובות. אזרחי המדינה דרשו החזרת כספם מהממשלה. בראשון למרץ ראש הממשלה אלכסנדר מקסי (Aleksandër Meksi) פרש מתפקידו ויממה לאחר מכן נשיא אלבניה הכריז על מצב חירום לאומי. ב11 במרץ מנהיג המפלגה הסוציאליסטית של אלבניה, באשקים פינו (Bashkim Fino) מונה לראש ממשלת אלבניה. מינוי זה לא עצר את חוסר הסדר. בשלב זה הצבא החל לאבד את כוחו וכאוס שרר ברחובות.[2]

במהלך חודש מרץ מדינות החלו לפנות את אזרחיהם מאלבניה מחשש כי יפגעו. בעקבות החלטה 1101 של האו"ם ב28 במרץ נכנסו לאלבניה כוחות בינלאומיים של כ7,000 חיילים על מנת להחל סדר במדינה. האו"ם פחד כי המהומות באלבניה יגלשו אל מחוץ לגבולותיה ופליטים יגיעו אל כל אירופה. ב15 באפריל יצא לדרך מבצע אלבה (Operation Alba) על מנת להשיב את הסדר למדינה.[3] בעקבות חוסר הסדר ששרר במדינה, נשקים רבים הגיעו לצבא שחרור קוסובו, חלק מנשקים אלו הגיעו אל מלחמת קוסובו.

גורמים

בשנת 1992 המפלגה הדמוקרטית של אלבניה ניצחה בבחירות החופשיות הראשונות וסאלי ברישה נהפך לנשיא. לאחר נפילת מסך הברזל, אלבניה אימצה כלכלת שוק חופשי במטרה להתאושש מהקומוניזם שהחלה המפלגה הסוציאליסטית של האנשים ברפובליקת אלבניה בשנת 1946. השוק הפתוח ששלט באלבניה היה חסר רגולציה וגרם להונאות פונזי והונאות פירמידה רבות שהבטיחו תשואה חודשית של 10-25% ואף עזרו בהלבנת הון ומכירת נשק.[4][5] 1.5 מיליארד דולרים לערך היו מושקעים בהונאות השונות על ידי כשני שליש מאזרחי אלבניה, חלקם מכרו את בתיהם וכל רכושם על מנת לקבל את התשואה.[4] בינואר 1997 הונאות הפירמידה קרסו בעקבות חוסר יכולת לשלם למשקיעים לאחר שהוציאו את כל כספם.

בחירות 1996

ב26 במאי 1996 נערכו בחירות כלליות באלבניה, המפלגה הדמוקרטית ניצחה בהפרש ניכר, המפלגה הסוציאליסטית האשימה את המפלגה הדמוקרטית בהונאה ובעקבות כך אלו חדו את תוצאות הבחירות. המפלגה הסוציאליסטית עזבה את ספירת הקולות והחרימה את הפרלמנט. בבחירות מקומיות שנערכו מאוחר יותר אותה השנה, ב20 באוקטובר המפלגה הדמוקרטית ניצחה שוב והמפלגה הסוציאליסטית דחתה את התוצאות גם כן.

הונאות הפירמידה

מיד עם החלת כלכלת השוק הפתוח באלבניה, החלו לפעול הונאות הפירמידה והפונזי במדינה. עקרון הונאות אלו הוא לשלם למשקיעים ישנים עם כספי משקיעים חדשים סמקום להשקיע אותם כראוי. ההונאה הראשונה במדינה נוצרה על ידי חדג'ין סג'דיה (Hajdin Sejdisë) אשר ברח לשוויץ מאוחר יותר. הונאות נוספות יצאו לפועל, בניהם הונאות שנוצרו על ידי עובדי מפעל נעליים ופוליטיקאים מהאופוזיציה. הונאות הפונזי הציעו ריביות גבוהות ולא ריאליות. הונאות אלו לא נעצרו מכיוון שאומצה באלבני ההצעת חוק האומרת שהבנק הלאומי של אלבניה לא יפקח על הבנקים המסחריים במדינה. כאשר קרן המטבע הבינלאומית המליצה לסגור הונאות אלו, הממשלה האלבנית המשיכה את פעילותם ואף חלק מחבריה השתתפו בה. בין 8-16 בינואר 1997 הונאות פירמידה אלו קרסו.

בעקבות קריסת הונאות אלו, בשישה-עשר בינואר החלו הפגנות ברחבי אלבניה. בתשעה-עשר בינואר הפגנות החלו בטירנה, עיר הבירה של אלבניה. מלחמת האזרחים החלה בעשרים-וארבעה בינואר, אלפי אזרחים הפגינו כנגד תמיכת הממשלה בהונאות אלו, ההפגנות הסלימו מהר מאוד לאלימות פיזית, שוטרים נאלצו להתערב ובתי עסק נשרפו. בעשרים-וחמישי בינואר חבר מפלגת השלטון הדמוקרטית נשלח לנהל משא ומתן עם המפגינים בעיר לושנג'ה (Lushnjë), הוא נחטף והוחזק כבן ערובה באצטדיון העיר, הכוחות האלבנים המיוחדים הצליחו לחלצו. כמעט כל המשרדים ממשלתיים נבזזו והוחרבו. חברי אופוזיציה הצטרפו למהומות ואף הובילו את חלקן. למרות המלצת קרן המטבע הבינלאומית, חברי הקואליציה של אלבניה לא היו מוכנים לעצור את ההונאות, מכיוון שאלו הרוויחו מהן. בעקבות כך אזרחים רבים במדינה היו בטוחים כי המפלגה הדמוקרטית צריכה לרדת מהשלטון.

שביתת הרעב באוניברסיטת ולורה

בעשרים בפברואר 1997, כ50 סטודנטים באוניברסיטת ולורה החלו שביתת רעב בדרישה לפרישת הממשלה ולהחזרת כל הכספים שהושקעו בהונאות השונות. גופים שונים הביעו את תמיכתם בשובתים והם אף הוסעו לבירה טירנה על ידי אקטיביסטים של אגף הנוער של המפלגה הסוציאליסטית.

בעשרים-ושישי בפברואר, אלפי אנשים הקיפו את מבנה האוניברסיטה במטרה להגן עליה כנגד מתקפה של הכוחות החשאיים של אלבניה. באותו יום, קבוצה של שובתים דרשו תמיכה רפואית. בעשרים-ושביעי בפברואר, ראש העיר של ולורה הביע את תמיכתו בשובתים. היום למחרת היה רגע מכריע בהיסטוריה האלבנית, לאחר התחזקות השמירה מסביב לבניין האוניברסיטה, כוחות מורדים תקפו את בניין הכוחות החשאיים ללא אזהרה. בפרעות בין המורדים לבין הממשלה נהרגו תשעה אנשים - שישה קצינים ושלושה אזרחים. המקרה הזה מייצג את התחלתה של מלחמת אזרחים בת עשרה ימים ושנה של אלימות בדרום אלבניה.[6]

הביזה ופתיחת מחסני הנשק

פתיחת מחסני הנשק הייתה פתיחה של מחסני נשק בצפון אלבניה על מנת להתמגן מהאלימות בדרום. ההוראה לפתוח מחסני נשק קרתה על ידי הנשיא ברישה. כאשר בסיסים צבאיים בדרום נבזזו, הוערך כי בממוצע, לכל זכר מגיל עשר היה לפחות אקדח אחד ותחמושת.[7] על מנת להגן על צפון ומרכז אלבניה הממשלה הסכימה לאזרחים להתחמש בנשקים של המדינה. במהלך המרידות כ650 אלף רובים מסוגים שונים, 1.5 מיליארד כדורי תחמושת, 3.5 מיליון רימוני יד ומיליון מוקשים נבזזו ממחסני הצבא האלבני.[8]

שוד האוצר

המקרה בקרבה (Krrabë Event) היה מקרה של גניבת זהב מהאוצר הלאומי האלבני. האוצר שהוחבא במנהרות על יד קרבה, החיל 340 קילוגרם של זהב, שטרות ופריטים אחרים.[9] מבצעי השוד נידונו לעונש מאסר בפועל לתקופות שבין שלוש לשמונה שנים.

שוד האוצר הצפוני הינו מקרה שאירע במרץ 1997, המקרה היה גניבה של כשישה מיליון דולרים מהאוצר האלבני בשקודרה (Shkodër). האירוע מתואר כאחד ממקרי השוד המוצלחים ביותר בהיסטוריה של הבלקן. קבוצה של שישה אנשים תקפו את בניין האוצר הלאומי המבוצר של אלבניה עם ארטילריה נגד טנקים. הסכום הכולל שהיה בבניין הוא שמונה מיליון דולרים אך הפורצים הצליחו להגיע רק לשישה מיליון דולרים. מהר מאוד לאחר תקיפת הבניין הגיעו שוטרים על מנת לשמור על הכסף שנשאר. הגנבים נראו על ידי עדי ראייה שונים בפרברי שקודרה לאחר השוד אך החקירה המשטרתית לא הגיעה אליהם. הגנבים לא נתפסו מעולם.

התערבות בינלאומית

בעשרים ושמונה במרץ התקבלה החלטה מספר 1101 באו"ם על מנת לתת עזרה הומניטרית לאלבניה. בחמישה-עשר באפריל מבצע אלבה נכנס לאלבניה ויצא ממנה בשנים-עשר באוגוסט אותה שנה. כ7,000 חיילים מצבאות שונים הובלו על ידי כוחות איטלקיים במשימה של האום על מנת להשיב את הסדר לאלבניה.[10] הכוחות הראשונים הורדו בדורס (Durrës). נורמליות חזרה בתחילה לטירנה. מעט כוחות של מבצע אלבה נשארו במקום על מנת להחזיר את הצבא לסטנדרטים מודרניים. לאחר מכן נעשתה הסדרה גם לכוחות השיטור של אלבניה.

הצבאות המעורבים היו:

הכוחות המזויינים של יוון (מבצע אלבה, מבצע קוסמס)

הכוחות המזויינים של איטליה (מבצע אלבה)

הכוחות המזויינים של רומניה (מבצע אלבה)

הכוחות המזויינים של טורקיה (מבצע אלבה)

הכוחות המזויינים של אוסטריה (מבצע אלבה)

הכוחות המזויינים של צרפת (מבצע אלבה)

הכוחות המזויינים של גרמניה (מבצע ליבל)

הכוחות המזויינים של ארה"ב (מבצע סילבר לייק)

בחירות בזק

במירוץ לבחירות הבזק לפרלמנט האלבני בעשרים ותשיעי ביוני 1997, יותר משישים אנשים נהרגו. המפלגה הסוציאליסטית ניצחה, גם בטירנה. חברים ב"וועידת הישועה" נכנסו לתפקיד פוליטי למרות הבטחות קודמות שלא יעשו זאת. באותם בחירות התקיים משאל עם בנוגע לצורת הממשל באלבניה, רפובליקה ניצחה את המונרכיה כשרפובליקה קיבלה כ65% מהקולות ומונרכיה 35%.

קבוצות חמושות

כנופיות

קבוצות פשיעה שונות ניצלו את הסיטואציה הכאוטית על מנת להתחמש ולתפוס שליטה על ערים שלמות. רוב קבוצות פשיעה אלו היו במקור אסירים לשעבר אשר ברחו מהכלא, רובם ברחו מהכלא היווני והיגרו לאלבניה. המקרה המפורסם ביותר הוא המקרה של זאני כאושי (Zani Caushi) שברח מההכלא המאובטח בלאריסה (Larissa) בפברואר 1997 ויחד עם קבוצת חברים הקים את כנופיית שולה (Çole) בולורה.

בולורה היו חמש כנופיות אך רק שתיים שלטו בעיר: הכנופיה של זאני והכנופיה של גאהקסי (Gaxhai). בימי שליטת הכנופיות, תנועה ברחובות החלו בולורה בשעה 10:00 כאשר אנשים התאספו בכיכר הדגל על מנת לשמוע את ועידת ההצלה אשר הסתיימה ב13:00. אחרי השעה הזו הרחובות היו נטושים והאנשים היחידים שנעו ברחובות היו חברי כנופיות. כנופיות הכריזו על ידי רמקולים ופליירים שלאנשים אסור לצאת מביתם ואם יעשו זאת, ילחמו בהם. כל לילה כלל התקפה של חומרי נפץ ויריות אשר גרמו לעשרות הרוגים. בבערת, שבה שלטה כנופיית אלטין דרדה (Altin Dardha), החוקים היו חמורים יותר. בלושינג'ה אשר בה שלטה כנופיית אלדו בארה (Aldo Bare) לכנופייה הייתה שליטה מלאה. הפשעים החמורים ביותר שכנופיות אלו ביצעו היו לערוף את ראשי האויבים. ערים שנשלטו על ידי כנופיות היו ולורה, בראט, טפלנה, ממאליאז', באלשי, גז'ירוקסטרה, לושנג'ה, פוגראדק, קריק וטרופוז'ה.

כנופיית שולה, הייתה בולורה והובלה על ידי מירטזה צ'אשי (Myrteza Çaushi)'[11] הייתה ידועה גם בתור "פרטיזן",[12] ו"זאני".[13] הכנופייה נקראה במקור אחק שכונת שולה בחלק המזרחי של העיר, החלק שבו שלטה.[14] תמכו במפלגה הסוציאליסטית.

כנופיית קאקאמי, הייתה בולורה והובלה על ידי פרדי נהביו (Fredi Nehbiu). שלטה בחלק המערבי של באביק. תמכו במפלגה הסוציאליסטית.

בנופיית גאהקסי בולורה הובלה על ידי גזמנד "גאהקסלי" בארקה (Gazmend "Gaxhai" Braka) ונקראה אחרי המנהיג. חברי הכנופייה היו מהכפר סרקובינה (Cerkovinë), ולורה וערים דרומיות נוספות. הכנופייה הוקמה במרץ 1997 בולורה. היריבים העיקריים שלהם הייתה כנופיית שולה. תמכו במפלגה הדמוקרטית.

כנופיית מוקו (Muko) הייתה בולורה.

כנופיית אלטין דרדהא (Altin Dardha) הייתה בבראט והובלה על ידי אלטין דרדהא.

כנופיית אלדו בארה (Aldo Bare) הייתה בלושנז'ה והובלה על ידי אלדו בארה.

ועדות הישועה

ועדות הישועה היו ארגונים אנטי ממשלתיים אשר נוצרו במהלך מלחמת האזרחים האלבנית ב1997. הם נוסדו באזורים רבים של המדינה במטרה לחמוס את כוחות המדינה האלבנית.[15][5][6] הועדות היו בעלות הכוח הגדול ביותר בדרום אשר בתחילת המשבר, כל ועדות הישועה באזור התמזגו לוועדת ישועה אחת ענקית אשר דרשה להוריד מכוח את הנשיא סאלי ברישה (Sali Berisha).[7] ועידות רבות הוקמו על ידי ארגונים מקומיים בשביל המפלגה הסוציאליסטית של אלבניה וראו את עצמם כמגנים של הדמוקרטיה כנגד סמכות חוקית של אדם אחד. הממשלה העכשווית של אלבניה רואה בהם כדומים למפלגות המקומיות בתקופת הקומוניזם ולכן הם איום פוטנציאלי לחזרה למשטר קומוניסטי.

ציר זמן

ינואר

הונאות הפירמידה והפונזי נופלות והמוני האנשים שכספם נגנב מתחילים במחאות כנגד מנהלי ההונאות ודורשים חקיקה להחזרת הכספים. [1] האופוזיציה עוזרת בארגון הפגנות במטרה לעלות לשלטון.[2] נוצרה ועידת חקירה פרלמנטרית.[3] מתחילים משפטים כנגד הונאות ומנהליהם ומגלים כי קיים קשר בינם לממשלה.[4] מוסדות מדינה ומוזיאונים נהרסים על ידי מפגינים.[5] מוקם "הפורום לדמוקרטיה" אשר מטרתו היא למחות כנגד הממשלה ולהשיג את כספי האזרחים חזרה.[6]

פברואר

יש הצעות ליצור ממשלה טכנית שתפתור את בעיות המשבר.[7] ההפגנות גדלות ומציפות את כל הערים הגדולות של אלבניה.[8] תחנות משטרה ומוסדות ממשלתיים ממשיכים להיות מותקפים ולהיהרס על ידי מפגינים.[9] אלימות מסלימה בעיקר בדרום וההסתה כנגד מפלגת השלטון הדמוקרטית מצליחה.[10] מתחילים להיות קרבנות בהפגנות.[11] סוגרים את בתי הספר ומתחיל עוצר לילי ברחבי המדינה.[12] הנשיא ברישה נפגש עם האזרחים ומבטיח שיפתור את המשבר.[13] שביתות רעב מתחילות ברחבי אלבניה במטרה להוריד את הממשלה מהשלטון.[14]

מרץ

אלבניה נמצאת בכאוס ואור לא נראה בקצה המנהרה. מורדים משתלטים על מתקנים צבאיים והממשלה מכריזה על מצב חירום. מחסני נשק ממשיכים להיות מופצצים. הממשלה מתפטרת והאזרחים חוגגים עם יריות באוויר. מתחילות הגבלות על צריכת טובין. הנשיא ברישה נבחר מחדש על ידי הצבעה פרלמנטרית מוטית. הרס של בניינים ממשלתיים על ידי מפגינים ממשיך להתקיים. המפגינים הקימו את "הועידה לישועה ציבורית" אשר מטרתה היא להיות ממשלה חלופית בשביל המורדים. הסטודנטים סיימו את הפגנותיהם. מפגינים דורשים להפריד בין הצפון והדרום ולהקים 2 מדינות, אחת לדרום ואחת לצפון. שדה התעופה הבינלאומי בטירנה נהרס על ידי מורדים ומאוחר יותר משוקם. ממשלה זמנית קמה ובראשה ראש העיר של ג'גירוקאסטרה, באשקים פינו (Bashkim Fino). ערים גדולות מתחילות להישלט על ידי כנופיות. מורדים השיגו מטוסי מיג. "ועידת הדרום" מוקמת במטרה לדחות פיצוי כספי ולהוריד את ברישה מהשלטון. אלבניה מבקשת עזרה בינלאומית. אזרחים משתלטים על הנמל בדורס שלאחר מכן שליטתו חוזרת לממשלה האלבנית. הנשיא עוזב את המדינה בהליקופטר צבאי אמריקני. יוון ביקשה להיכנס לאלבניה על מנת להגן על מיעוטים יוונים שם, הטורקים אומרים כי יפלשו לאתונה עם יוון תעשה זאת. ספינה אלבנית נוגחה בטעות על ידי אונייה של הצי האיטלקי. החלטה מספר 1101 של האום מתקבלת במטרה להחזיר את הסדר לאלבניה על ידי "מבצע אלבה" אשר הוא כניסה מזויינת לאלבניה על מנת להשיב את הסדר על כנו.

אפריל

מבצע אלבה יוצא לדרך בהובלת איטליה. כוחות מיוחדים מנסים להשיב את הסדר באלבניה ומצליחים לעשות זאת בצפון. השגרירות האמריקאית לא מוכנה להיפגש עם גופים שאינם הממשלה וכך גם גופים בינלאומיים נוספים, קונסול אירופה דורש מועידות הישועה להיפטר מנשקם הלא חוקי. המפלגה הדמוקרטית מבינה כי כוחה נחלש. ראש ממשלת איטליה רומאנו פרודי (Romano Prodi) מבקר באלבניה ומלווה בראשי כנופייות כשומרי ראש. מחאות מתקיימות במטרה להוריד את ברישה מהשלטון ולבקש את הכספים הגנובים חזרה. בחירות נקבעו ל29 ביוני. מחסני נשק מופצצים על בסיס שבועי.[15] בתי ספר נפתחים.

מאי

עשרות נהרגו בשקודרה, בראט, טיראנה ודורס. גשרים מותקפים, כבישים נחסמים ומחסני נשק מופצצים. כוחות מיוחדים מנסים לעשות סדר. ועידות ההצלה מתאחדות.[16]

יוני

בחירות לפרלמנט באלבניה מתקיימות. במפלגה הסוציאליסטית מנצחת בזמן שהמפלגה הדמוקרטית לא מצליחה לקיים קמפיין בדרום ובעקבות כך סובלת מההפסד הגדול בתולדותיה. חברים של ועידות ישועה הצטרפו לתפקידים פוליטיים למרות שהבטיחו שלא יעשו זאת. בבחירות לשיטת הממשל אשר נערכו באותו יום, הרפובליקה ניצחה את המונרכיה.

יולי

כנופיות ממשיכו לשלוט בערים ולהשליט פחד וטרור. רצח, שוד, מכירת נשק ושימוש בסמים גובר בתקופה זו. מאשימים את ועדת הבחירות בזיוף תוצאות. הנשיא ברישה פורש מכיוון שהמפלגה הסוציאליסטית ניצחה.

אוגוסט

ב11 באוגוסט הכוחות הצבאיים במבצע אלבה עוזבים את אלבניה.

נפגעים

לפי כריסטופר ג'ארויס, היו 2,000 הרוגים.[1] לפי פרד ק. אברהמס, בין מרץ למאי 1997 היו כ1,600 הרוגים רובם בדרום במלחמות בין כנופיות יריבות.[2] לפי מכון המחקר הבינלאומי לפירוק נשק של האומות המאוחדות, היו יותר מ2,000 מתים בחודש מרץ לבדו.[3]

לאחר מכן

ההריסות שלאחר המרידות הוערכו בכ200$ מיליון ובכ3,700 עד 5,000 פצועים. הוגשו תביעות כנגד הבוסים של ההונאות. כמו חברי ממשלה נשפטו ונידונו למאסר.

בבחירות של יוני ויולי 1997, ברישה ומפלגתו הורדו מכוח והצד השמאלי של המפה הפוליטית בראשות המפלגה הסוציאליסטית, ניצח. המפלגה הסוציאליסטית בחרה ברקסהפ מיידאני כנשיא של רפובליקת אלבניה. כל כוחות האו"ם הוצאו מאלבניה עד ל11 באוגוסט.


[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Albanian_Civil_War#CITEREFJarvis2000

[2] Abrahams 2016, p. 219.

[3] Mugumya 2005, p. 34.


[1] * Agjencia Telegrafike Shqiptare :13 Janar, 14 Janar , 15 Janar, 16 Janar

[2] Agjencia Telegrafike Shqiptare :15 Janar

[3] Agjencia Telegrafike Shqiptare :18 Janar

[4] Agjencia Telegrafike Shqiptare :22 Janar

[5] Agjencia Telegrafike Shqiptare :25 Janar

Agjencia Telegrafike Shqiptare :26 Janar

Agjencia Telegrafike Shqiptare :27 Janar

[6] Agjencia Telegrafike Shqiptare :29 Janar

[7] Agjencia Telegrafike Shqiptare :4 February

[8] Agjencia Telegrafike Shqiptare :6 February

[9] Agjencia Telegrafike Shqiptare :9 February

Agjencia Telegrafike Shqiptare :28 February

Agjencia Telegrafike Shqiptare :24 February

[10] Agjencia Telegrafike Shqiptare :10 February

[11] Agjencia Telegrafike Shqiptare :11 February

[12] Agjencia Telegrafike Shqiptare :12 February, 13 February

Agjencia Telegrafike Shqiptare :14 February, 15 February

[13] Agjencia Telegrafike Shqiptare :18 February

[14] Agjencia Telegrafike Shqiptare :20 February

[15] Agjencia Telegrafike Shqiptare :18 April

[16] "Albanian Telegraphic Agency (ATA), 97-10-18". Hri.org. 19 October 1997. Retrieved 12 November 2011.

"Politicians to Be Punished If Cerrik Massacre Fully Investigated, Shehu". Albanian Times. Archived from the original on 3 September 2011. Retrieved 12 November 2011.

http://www.albstars.com/masakra-e-cerrikut-t321.0.html;wap= Archived 3 September 2011 at the Wayback Machine

"Agjensia Sot". Sot.com.al. 12 November 2008. Retrieved 12 November 2011.

"Procesi, Met Bozi rrëzon dëshminë e gardistit të plagosur Albania 2010-05-12". Lajme.shqiperia.com. 12 May 2010. Retrieved 12 November 2011.

http://www.tiranaobserver.com.al/index.php?option=com_content&view=article&id=3408:na-vrane-met-bozi-e-roland-xhepexhiu&catid=37:aktualitet&Itemid=87

"I penduari: Ju tregoj masakren e Cerrikut". Tiranachat.net. 28 January 2009. Retrieved 12 November 2011.

"Masakra e Cërrikut, Ish-gardisti: "Met Bozi urdhëroi djegien e kufomave" Albania 2010-06-02". Lajme.shqiperia.com. 2 June 2010. Retrieved 12 November 2011.


[1] https://books.google.com/books?id=j64aAQAAMAAJ עמוד 10

[2] Paul B. Rich (27 July 2016). Warlocks in International Relations. Springer. pp. 115–. ISBN 978-1-349-27688-2.

[3] https://en.wikipedia.org/wiki/Albanian_Civil_War#CITEREFArsovska2015

[4] Paul B. Rich (27 July 2016). Warlocks in International Relations. Springer. pp. 115–. ISBN 978-1-349-27688-2.

[5] 1981-, Arsovska, Jana (6 February 2015). Decoding Albanian organized crime : culture, politics, and globalization. Oakland, California. ISBN 978-0520958715. OCLC 899276640. 1981-, Arsovska, Jana (6 February 2015). Decoding Albanian organized crime : culture, politics, and globalization. Oakland, California. ISBN 978-0520958715. OCLC 899276640.

[6] 1981-, Arsovska, Jana (6 February 2015). Decoding Albanian organized crime : culture, politics, and globalization. Oakland, California. ISBN 978-0520958715. OCLC 899276640.

[7] Abrahams, Fred (2015). Modern Albania: From Dictatorship to Democracy in Europe. New York: NYU Press. ISBN 978-1479896684.


[1] http://www.unhcr.org/refworld/docid/3ae6ac905c.html

[2] https://web.archive.org/web/20140109032954/http://www.chuckstewartphd.net/Greenwood_Womens_Alba.pdf

[3] UNDP, Albanian Human Development Report 1998. Tirana: United Nations Development Program, 1999.

[4] http://www.arkivalajmeve.com/Vjedhja-e-thesarit-ne-tunelet-e-Krrabes.80532/

[5] https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02181231


[1] https://www.imf.org/external/pubs/ft/fandd/2000/03/jarvis.htm https://web.archive.org/web/20100104001720/http://onwar.com/aced/data/alpha/albania1997.htm

[2] https://www.imf.org/external/pubs/ft/fandd/2000/03/jarvis.htm

דף זה אינו ערך אנציקלופדי
דף זה הוא טיוטה של מלחמת האזרחים האלבנית.
דף זה אינו ערך אנציקלופדי
דף זה הוא טיוטה של מלחמת האזרחים האלבנית.
  1. ^ Finance and Development, Finance and Development | F&D (באנגלית אמריקאית)
  2. ^ Albanian Civil War (1997), www.globalsecurity.org
  3. ^ Albanian Civil War (1997), www.globalsecurity.org
  4. ^ 1 2 Finance and Development, Finance and Development | F&D (באנגלית אמריקאית)
  5. ^ Albania Rebellion 1997, web.archive.org, ‏2010-01-04
  6. ^ Refugees, United Nations High Commissioner for. "UNHCR - Page not found". UNHCR (באנגלית אמריקאית). נבדק ב-2021-05-09. {{cite news}}: Cite uses generic title (עזרה); no-break space character ב-|title= במיקום 6 (עזרה)
  7. ^ Wayback Machine, web.archive.org, ‏2014-01-09
  8. ^ Annual progress report / United Nations Development Programme (UNDP), University of Arizona Libraries, 1993
  9. ^ Vjedhja e thesarit ne tunelet e Krrabes - Arkiva Shqiptare e Lajmeve, www.arkivalajmeve.com
  10. ^ Maurizio Alì, L'attività di peacekeeping della Forza Multinazionale di Protezione in Albania, 2003
  11. ^ Transition, Open Media Research Institute, 1997. (באנגלית)
  12. ^ Warlords in International Relations, London, 1999, ISBN 1-349-27688-X
  13. ^
    שגיאות פרמטריות בתבנית:צ-מאמר

    פרמטרי חובה [ מחבר ] חסרים
    {{{מחבר}}}, Albanian Civil War, Wikipedia, 2021-05-07
  14. ^ Warlords in International Relations, London, 1999, ISBN 1-349-27688-X
  15. ^ Jana Arsovska, Decoding Albanian organized crime : culture, politics, and globalization, Oakland, California, 2015, ISBN 978-0-520-95871-5