אחוז השומן בגוף

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קליבר למדידת אחוזי השומן בגוף

אחוז השומן בגוף באדם וביצורים חיים אחרים הוא המסה הכוללת של השומן אשר מחולקת במסת הגוף הכוללת, כפול ב-100. שומן הגוף כולל הן את שומן הגוף החיוני (Essential body fat) ואת שומן האחסון (Storage body fat). שומן הגוף החיוני נחוץ לתפקוד המערכות. אחוז השומן החיוני בגוף של נשים גבוה מזה שנמצא בגוף של גברים, משום שהן זקוקות לשומן זה לצורך תקופת ההיריון ותפקודים הורמונליים אחרים. שומן האחסון בגוף מורכב משומן שהצטבר ברקמות השומן, אשר בחלקו מגן על האיברים הפנימיים בחזה ובבטן. קיימות מספר שיטות לקביעת אחוז השומן בגוף, כמו מדידה עם קליבר למדידת עובי השומן התת-עורי, באמצעות מכשיר מסוג Bioelectrical impedance analysis (אנ') אשר מעביר זרם חשמלי חלש בגוף על מנת להעריך את אחוזי השומן בגוף, או באמצעות מכשיר DEXA.

מדידת אחוזי השומן בגוף משמשים לעיתים רבות ככלי לפיקוח על שיפור בהרכב הגוף של אדם שמקפיד לאכול תזונה בריאה לאורך תקופת זמן ממושכת, ו/או אדם שעובר תוכנית כושר לאורך תקופת זמן ממושכת. מדידת אחוזי השומן מדויקים יותר כמדד לבריאות מאשר מדד מסת גוף (BMI) משום שבאופן זה מודדים ישירות את הרכב הגוף בעוד ש-BMI לוקח בחשבון רק את הגובה והמשקל (ולא את הפרופורציות בין משקל השומן למשקל השרירים). עם זאת, מדד ה-BMI פופולרי יותר כמדד לבקירות בעיקר מכיוון שרוב הטכניקות המשמשות למדידת אחוזי שומן בגוף דורשות ציוד מתקדם ומיומנויות מתקדמות.

הארגון האמריקני The American Council on Exercise הגדיר מספר קטגוריות לטווחים שונים של אחוזי השומן בגוף. לנשים בדרך כלל יש פחות מסת שריר מגברים ולכן יש להן לרוב אחוזי שומן גבוהים יותר בגוף בכל אחת מהקטגוריות השונות.[1]

תיאור נשים גברים
שומן חיוני 10%–13% 2%–5%
ספורטאים 14%–20% 6%–13%
אנשים בכושר 21%–24% 14%–17%
אנשים עם משקל גוף ממוצע 25%–31% 18%–24%
השמנת יתר חולנית 32%+ 25%

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ ACE (2009) What are the guidelines for percentage of body fat loss? American Council on Exercise (ACE). Ask the Expert Blog. December 2, 2009.