הפיצוץ בוואנגונגצ'אנג

יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי.
הנכם מוזמנים להשלים את החלקים החסרים ולהסיר הודעה זו. שקלו ליצור כותרות לפרקים הדורשים השלמה, ולהעביר את התבנית אליהם.
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי.
הנכם מוזמנים להשלים את החלקים החסרים ולהסיר הודעה זו. שקלו ליצור כותרות לפרקים הדורשים השלמה, ולהעביר את התבנית אליהם.
הפיצוץ בוואנגונגצ'אנג
תאריך 30 במאי 1626 עריכת הנתון בוויקינתונים
קואורדינטות 39°54′08″N 116°21′55″E / 39.90222222°N 116.36527778°E / 39.90222222; 116.36527778
הרוגים 20,000 עריכת הנתון בוויקינתונים
מפה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ב-30 במאי 1626, התרחש הפיצוץ בוָאנְגְגונְגְצָ'אנְגסינית: 王恭廠大爆炸), שבבייג'ינג, בסין, אשר גרם למותם של כ-20,000 אנשים.

הפיצוץ בוואנגונגצ'אנג הוא אסון הפיצוץ הקטלני ביותר (בפער ניכר)[1] בהיסטוריה.

רקע[עריכת קוד מקור | עריכה]

הנשקייה של ואנגגונגצ'אנג הייתה ממוקמת כ-3 קילומטרים דרומית-מערבית לעיר האסורה, ברובע שיצ'נג של ימינו. מפעל זה היה אחד מששת מפעלי אבק השריפה בניהול משרד העבודות באזור בייג'ינג, וגם היה אחד ממתקני האחסון העיקריים של כלי שריון, כלי ירייה, קשתות, תחמושת ואבק שריפה עבור השֶׁנְגִ'ייִינְג(אנ') (אחד הצבאות שהגנו על הבירה). המפעל היה מאויש בדרך כלל ב-70 עד 80 עובדים.

הפיצוץ[עריכת קוד מקור | עריכה]

התיאור המפורט ביותר של הפיצוץ היה מעיתון רשמי (דִיבָּאו (אנ')) בשם טְייֵנְבּייֵן דִיצָ'או (בסינית: 天變邸抄; פינין: Tiānbiàn Dĭchāo).

הפיצוץ התרחש בבוקר ה-30 במאי 1626, ליד "וואנגונגצ'אנג מפעל לאבק שרפה". עדויות מדברות על קול רעם חזק שנשמע עד למרחק של 150 ק"מ מאזור מהמפעל. פסולת הועפה מהפיצוץ ונמצאה במרחקים עצומים (30 ק"מ) מהמוקד. דווח כי הקרבנות הופשטו מבגדיהם על ידי עצמת הפיצוץ, ובלט בהיעדרו נזק סטנדרטי מאש.[2]

הקיסר, טְייֵנְצִ'י, היה תחת לחץ גדול של הציבור שהאמין כי הפיצוץ היה עונש משמיים.[2] הנסיך הטוען לכתר שיאנצ'ונג, שהיה בן שנה, נספה אף הוא בפיצוץ.

לאחר הפיצוץ[עריכת קוד מקור | עריכה]

שושלת מינג המאוחרת כבר סבלה ממשבר פנימי שכלל שחיתות פוליטית, סכסוכים בין פלגים יריבים בקיסרות ואסונות טבע חוזרים ונשנים (לטענת כמה היסטוריונים, האסונות היו חלק מעידן הקרח הקטן) שהובילו להתפרעויות איכרים ולמרידות. עם זאת, האימה של פיצוץ ואנגגונגצ'אנג גימדה את כל האסונות האחרים, ובתי המשפט האימפריאליים מתחו ביקורת על קיסר טְייֵנְצִ'י והאמינו שהתקרית היא אזהרה משמיים שמטרת להביא לתיקון חטאי חוסר הכשירות האישית של הקיסר. הקיסר טְייֵנְצִ'י נאלץ להכריז בפומבי על חזרה בתשובה, ושילם 20,000 ליאנג זהב עבור מאמצי ההצלה והסיוע.

גורמים אפשריים[עריכת קוד מקור | עריכה]

לא ידוע בוודאות מה גרם לפיצוץ. למרות שיש מקורות היסטוריים מרובים ומפורטים על האירוע, האירוע התרחש הרבה לפני התפשטות המדע המודרני בסין, ופרשנויות עכשוויות מתווספות לאמונות הטפלות על הפיצוץ. היו גם חשדות שאולי הדיווח הרשמי היה מוגזם. לאורך השנים הועלו השערות שונות אשר לגורם הפיצוץ, בין השאר, שהיה זה פיצוץ של אבק שריפה, פיצוץ אווירי של מטאוריטים, פיצוץ של גז טבעי, התפרצות געשית, טורנדו, או שילוב של כמה סיבות יחד.[3] השערות מסוימות נחשבות כסבירות מבחינה מדעית, ועם זאת, לא הושגה הסכמה אקדמית.

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ השני אחריו (6,000 הרוגים) הוא פיצוץ תחמושת ודוודים שאירע על ספינה אזרחית שפינתה חיילים סיניים לטייוואן בנובמבר 1948
    השלישי (3,000 הרוגים) הוא פיצוץ שאירע אף במפעל לייצור אבק שרפה בברשה באיטליה בשנת 1769, כתוצאה מפגיעת ברק.
  2. ^ 1 2 [1],
  3. ^ Solving a Mystery of 400 Years-An Explanation to the "explosion" in Downtown Beijing in the Year of 1626 - Research Paper, www.allbestessays.com