המנטליות האנטי קפיטליסטית

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
המנטליות האנטי-קפיטליסטית: למה הם שונאים חירות?
The Anti-Capitalistic Mentality
מידע כללי
מאת לודוויג פון מיזס עריכת הנתון בוויקינתונים
שפת המקור אנגלית עריכת הנתון בוויקינתונים
סוגה עיון עריכת הנתון בוויקינתונים
הוצאה
הוצאה קרן ליברטי, מכון מיזס עריכת הנתון בוויקינתונים
תאריך הוצאה 1956 עריכת הנתון בוויקינתונים
הוצאה בעברית
הוצאה סלע מאיר
תאריך 2023
תרגום אורי רדלר
מספר עמודים 140
קישורים חיצוניים
מסת"ב 0-86597-671-6
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

המנטליות האנטי-קפיטליסטית: למה הם שונאים חירות? הוא ספר שנכתב על ידי ההוגה הליברטריאני לודוויג פון מיזס, בספר, מנסה פון מיזס לחקור אחר השורשים הפסיכולוגיים של השנאה לקפיטליזם בקרב האכלוסייה, פון מיזס מציע הסבר מפורט שבעיקרו טוען שהאדם הממוצע שונא את הקפיטליזם מכיוון שהשיטה הקפיטליסטית גורמת לו להרגיש האשם בכישלונו, ומונעת ממנו להטיל את האשם על גורמים חיצוניים.

תוכן הספר[עריכת קוד מקור | עריכה]

בחברה המבוססת על מעמד או קסטה, יכול הפרט לייחס את גורלו לתנאים המצויים מחוץ לשליטתו. הוא עבד משום שכוחות על־אנושיים וקובעי כל הקצו אותו למעמד של עבד. לא הוא גרם לכך, ואין שום סיבה להתבייש או להיות מושפל בשל כך. אשתו אינה מוצאת פגם במעמדו. אם היא תאמר לו: "מדוע אינך דוכס? אם היית דוכס, הייתי דוכסית", הוא ישיב לה: "אם הייתי נולד בנו של דוכס, לא הייתי מתחתן איתך, בת שפחה, אלא עם בתו של דוכס אחר; זו אשמתך שאינך דוכסית; מדוע לא בחרת את הורייך ביתר תבונה?"
פני הדברים שונים תחת משטר קפיטליסטי. כאן, מעמדם של הכל תלוי במעשיהם. מי ששאיפותיו לא באו על סיפוקן המלא יודע שהחמיץ הזדמנויות, שניסה ונמצא חסר בעיני עמיתיו. אם אשתו מבקרת אותו: "מדוע אתה מרוויח רק שמונים דולר בשבוע? אם היית פיקח כמו חברך לשעבר, פול, היית הופך לאחראי משמרת ואני הייתי נהנית מחיים טובים יותר", הוא הופך מודע לנחיתותו הוא וחש מושפל.

עמ' 22–23

בספר בוחן פון מיזס את הסיבות לשנאת הקפיטליזם ממגוון זוויות, ודן באופי המוסדות האקדמיים והתרבות הפופולרית, וכיצד קנאה ושנאה משפיעות על תיאוריות כלכליות.

פון מיזס מתייחס גם לטענות על כך שהקפיטליזם "משחית את המידות" וגורם לרידוד הספרות ולהפצת 'תרבות זבל' ולהורדת הרמה של הקולנוע והספרות, וטוען שטעמם של ההמון תמיד יהיה נמוך ורדוד יותר מטעמם של האינטלקטואלים, והיתרון של הקפיטליזם הוא שהוא מספק לכל מגזר את מה שהוא רוצה וצריך.

מהדורות[עריכת קוד מקור | עריכה]

הספר פורסם לראשונה בשנת 1956, וזכה למהדורות רבות. לאורך השנים תורגם הספר לגרמנית, איטלקית, קוריאנית, ספרדית ושוודית. ב־2023 פורסם הספר בעברית על ידי הוצאת סלע מאיר בתרגומו של אורי רדלר, ספר זה הוא השביעי מסדרת 'פנס כיס'[1] בהוצאה זו.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ ספריית 'פנס כיס' באתר ההוצאה
ערך זה הוא קצרמר בנושא ספרות. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.