חיים משה הכהן

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
רבי חיים משה מורינו הכהן
מקום קבורה אזמיר
פטירה 12 בינואר 1840
ז' בשבט ה'ת"ר
אזמיר
מדינה האימפריה העות'מאנית
בני דורו רבי נסים אברהם אשכנזי, רבי בכור יצחק נאבארו
חיבוריו פני חמה
צאצאים שולטאנה, נכדו רבי חיים משה קורקידי
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

הרב חיים משה מורינו הכהן היה רב ודיין באזמיר במאה ה-19. מחבר ספר פני חמה.

תולדותיו[עריכת קוד מקור | עריכה]

כיהן כדיין בבית דינו של הרב רפאל אשכנזי, יחד עם רבי דוד אמאדו, רבי נסים אריה ארייאש ורבי שלמה חכים. תורתו מופיעה בספרי חכמי דורו, כמו בספר "נחמד למראה"[1]. על מידותיו מעיד רבי חיים פאלאג'י, בעודו משבח את הבדחנות המותרת:

שבח אני להרב השלם החשקן בתורה ונז"י אהוב למעלה ונחמד למטה כמוה"ר חיים משה הכהן זלה"ה שמלבד מידותיו הטובות שהיה לו כידוע לכל באי שער עירנו יע"א [יגן עליה אלהים] היה לו גם כן שהיה בדחן גדול משמח אלקים ואנשים בלי שום נגיעת כבוד לשום אדם כלל אלא בכשרות וענוה צדק זיע"א וכך כמוהו היו אחיו הגם כי לא היו ת"ח

נפש כל חי, מערכת ב' אות ג'

נפטר במיתת נשיקה[2] בז' בשבט ה'ת"ר באזמיר, שם נטמן. רבי נסים אברהם אשכנזי סידר וכתב דרוש להספדו, המופיע בספרו דרש אברהם[2] שם הוא מכנה אותו ”צדיק יסוד עולם” אך לא נשא אותו ברבים משום שרבי חיים משה ציווה שלא יספידוהו בפטירתו.

משפחתו[עריכת קוד מקור | עריכה]

בתו, שולטאנה נישאה לרבי אברהם קורקידי בעל ספר "וייקח אברהם". נכדו, הנקרא על שמו, היה רבי חיים משה קורקידי, שהוציא לאור את חיבורו של סבו יחד עם ספרו שלו, משה עבד.

חיבוריו[עריכת קוד מקור | עריכה]

שער ספר פני חמה
  • פני חמה (אזמיר תרמ"ב, כרוך עם ספר משה עבד לנכדו) - דינים וכללים בסדר א-ב, וכולל מאה ושלושים סימנים שנותרו מהחיבור שנשרף. את החיבור הוציא לאור נכדו, הרב חיים משה קורקידי.
  • מזכרת גיטין ונוסחי שטרות (כת"י) - מצויים באוצר כתי"ו של האדמו"ר מקרלין מירושלים מס' 33.

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ ביכורים פ"א דף קפז, עמוד א', שם כותב הג"ר נסים אברהם אשכנזי זלה"ה: ”ומעלת רב רחומאי הרב ועצום ונז"י במהר"ח משה הכהן המ' מורינו נר"ו הקשה....” וכן במסכת שביעית פ"א דף קיב, עמוד א, ובפ"ד דף קבד, עמוד א, ובפ"ו דף קלב, עמוד א, ושם במסכת נזיר דף קעט, ע"ב.
  2. ^ 1 2 דרש אברהם חלק ב' סדר נשא דרוש ב' (דף נב עמוד א')