תקשורת בין דבורים

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
דבורים

דבורים משתמשות בשלושה אמצעי תקשורת מרכזיים ביניהן: חוש הריח - פרומונים, ריקוד והשמעת קולות, בנוסף לכך לדבורים יש דרך ייחודית להפחיד מזיקים.

פרומונים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הדבורים מתקשרות ביניהן בעיקר באמצעות ריחות מקודדים המופקים על ידי חומרים שנקראים "פרומונים". פרומון הוא חומר כימי, המופרש מבלוטות מיוחדות בגוף הדבורה, ונקלט על ידי דבורים אחרות באמצעות חוש הריח. קיימים מספר סוגי פרומונים המופרשים מפרטים שונים ולצרכים אחרים. פרומון המלכה- המלכה מפרישה לפחות שני סוגים של פרומונים, פרומון המופרש מהלסת, הפרומון נמרח על גוף המלכה ומועבר אל שאר הדבורים המלקקות אותה תוך כדי טיפול בה ומשם מועבר אל שאר דבורי הכוורת, ההורמון מדכא את פעילות שחלותיהן של הפועלות ומונע מהם להטל ביצים, פורמון זה גם מושך את הדבורים לטפל במלכה. בשעת מעוף הכלולות פרומון זה מושך אל המלכה הצעירה את הזכרים. המלכה מפרישה גם הורמון המורה לפועלות לצאת ולאסוף מזון. פרומון נוסף הוא פרומון האזעקה המופרש על ידי הפועלות כאשר דבורה נפצעת או מגיע אויב, פרומון זה גורם לשאר הדבורים לבוא ולסייע כנגד גורם מאיים המופיע בסביבה. פרומון נוסף הוא פרומון הגיוס, ההורמון מופרש כאשר פועלת מצאה מצבור של מזון, מים או פרופוליס, ההורמון יגרום לפועלות נוספות לבוא ולסייע בהבאת המזון. הורמון נוסף הוא הורמון הוולד שמושך אליו את הפועלות לסייע לו.

ריקוד[עריכת קוד מקור | עריכה]

הדבורים מעבירות גם מידע על ידי מחול. כשדבורה מאתרת מצבור של מזון, היא חוזרת לקן ומעבירה את המידע באמצעות ריקוד, אם המצבור קרוב לקן עד 50 מטר- היא נעה בצורה מעגלית פעם לכיוון זה ופעם לכיוון הנגדי,אך אם המצבור רחוק יותר מהקן- היא נעה בצורת הסיפרה 8. מרכיבים שונים בריקוד מסמנים לדבורים האחרות את הכיוון שבו נמצא המזון (על פי זווית הריקוד), ואת הכמות של המזון, (שבאה לידי ביטוי במשך הריקוד- ריקוד ארוך פירושו שיש הרבה מזון). המידע מאפשר לדבורים לצאת בקבוצה מותאמת לכמות הממתינה באתר שבו ביקרה הדבורה שמסרה את המידע.[1] כאשר הכוורת חשוכה משמיעה הדבורה רעש (בתדר נמוך) ומעבירה את אותו מסר שמועבר בריקוד.

קולות[עריכת קוד מקור | עריכה]

כוורת דבורים

דרך נוספת בה מתקשרות דבורים היא קולות. הדבורים יכולים להשמיע קולות על ידי הפעלת שרירי כנפיהם וסגירתם כך נוצר צליל זמזום ואין יצרה של תעופה, התקשורת מופעלת בעיקר בעת בקיעת המלכות החדשות וכן במחול הדבורה. הגלמים שעתידים להתפתח למלכות משמיעים קולות קרקור. הקולות משמשים לתקשורת בין הגלמים לבין עצמם וכן בינם לבין המלכה. המלכה עונה לגלמים בקולות שריקה.

הפחדת מזיקים[עריכת קוד מקור | עריכה]

לדבורים יש סוג נוסף של תקשורת, הנקרא "גל דבורים" ומטרתו היא להפחיד מזיקים. דבורה שעוקצת בעל חיים עם עור עבה כגון יונקים למיניהם מתה כמה שעות לאחר העקיצה (העוקץ נתקע בעור העבה והדבורה לא יכולה לשחררו,עד שהוא נתלש מגופה יחד עם איברים חיוניים, בניגוד לכך הדבורין יכולות לעקוץ חרקים אחרים כאוות נפשן, אין לחרקים עור אלא שכבה קשיחה בשם קטפולטה שממנה אין להן בעיה לחלץ את העוקץ) וזוהי הסיבה לכך שהדבורים אינן עוקצות מיד, אלא מסתדרות בצורת גל מול מזיקים ואויבים. לכן מעדיפות הדבורים להזהיר את הפולש או את המאיים עליהן ולא לעקוץ אותו מיד. זו תופעה מקובלת בטבע, שבעלי חיים משנים את המראה שלהם כדי להרתיע יריב או בעל חיים מאיים. כשהדבורים יוצרות גלים אדירים של אלפי דבורים בבת אחת, מדובר במחזה נדיר. זוהי עוד אחת מהדוגמאות בטבע לשיתוף פעולה בקבוצה.[2]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא תקשורת בין דבורים בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]