לדלג לתוכן

רה-פולריזציה מוקדמת שפירה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
רה-פולריזציה מוקדמת שפירה
תרשים א.ק.ג. המציג רה-פולריזציה מוקדמת שפירה
תרשים א.ק.ג. המציג רה-פולריזציה מוקדמת שפירה
סיווגים
ICD-11 BC65.3 עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

רה-פולריזציה מוקדמת שפירהאנגלית: Benign early repolarization -‏ BER), מכונה לעיתים רק רה-פולריזציה מוקדמת או High-take off, היא ממצא אלקטרוקרדיוגרפי הנחשב לשפיר - כלומר אינו מעיד על פתולוגיה לבבית כלשהי[1]. התופעה מאובחנת על בסיס עלייה של מקטע ST הדומה לעלייה המתרחשת בעת אוטם שריר הלב (STEMI). המנגנון הפיזיולוגי הגורם לתבנית זו בא.ק.ג. אינו ברור לחלוטין.

על אף שרה-פולריזציה מוקדמת נחשבת לשינוי שפיר בא.ק.ג., מחקרים שבוצעו בשנים 20082009 מצאו קשר קטן בין רה-פולריזציה מוקדמת שנראית בקיר התחתון או הלטרלי של הלב, לבין דום לב פתאומי כתוצאה מהפרעת קצב לב מסוג פרפור חדרים. קשר זה נמצא בעיקר בחולים עם היסטוריה של התעלפויות או עם היסטוריה משפחתית של דום לב פתאומי[2].

רה-פולריזציה מוקדמת קיימת בכ-1–2 אחוזים מהאוכלוסייה והיא נפוצה יותר בגברים, מבוגרים צעירים, אפריקאים, אפרו-אמריקאים ואתלטים. רה פולריזציה מוקדמת נצפתה אצל כ-10–15 אחוזים מהחולים שהגיעו לחדר המיון עם תלונה על כאבים בחזה[3]. שכיחותה של התופעה יורדת עם התקדמות הגיל, כאשר ב-30 אחוזים מהמקרים חלה חזרה של מקטע ST לגובהו התקין במשך השנים. רה-פולריזציה מוקדמת נדירה יחסית באנשים מעל גיל 70[3].

  • עליית מקטע ST של לרוב עד 2 מילימטרים בלידי החזה (בעיקר בלידים V2-V5) ועד חצי מילימטר בלידי הגפיים. לרוב עלייה שלא תעלה על 25 אחוזים מגובה גל ה-T[3].
  • עליית מקטע ST קעורה כלפי מעלה, זאת לעומת עליית ST כחלק מאוטם שריר הלב, שתהיה לרוב קמורה כלפי מטה[3].
  • גלי T א-סימטריים, כאשר חלקו היורד של גל ה-T תלול יותר מחלקו העולה. גלי ה-T זהים בכיוונם לכיוונו של מכלול QRS[3].
  • סוג של חריץ המופיע בתוך מקטע ST, בעיקר בליד V4[3].
  • ללא שינויים רציפרוקליים ("תמונת מראה") בקירות הלב המנוגדים וללא שינוי בגובה מקטע ST לאורך זמן. העלייה במקטע ST עשויה להיות משמעותית יותר כאשר קצב הלב הוא איטי ומתונה יותר כאשר קצב הלב הוא מהיר[3].

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הבהרה: המידע בוויקיפדיה נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה ייעוץ רפואי.