|
ברוכים הבאים לוויקיפדיה!
ויקיפדיה היא מיזם רב־לשוני לחיבור אנציקלופדיה שיתופית, חופשית ומהימנה, שכולם יכולים לערוך. כעת יש בוויקיפדיה העברית 233,875 ערכים.
אל תשאל מה ארצך יכולה לעשות למענך, שאל מה אתה יכול לעשות למען ארצך.
|
|
הפנתאון הוא מבנה מתקופת רומא העתיקה הנמצא בעיר רומא שבאיטליה. מקור השם "פנתאון" ממילה יוונית שפירושה "מקום [סגידה ל]כל האלים". השימוש בשם בהקשר זה רווח בתקופה ההלניסטית שבה סגדו לכל האלים באופן קולקטיבי. מכאן שאוב ייעודו המשוער של המבנה, אם כי לא ידוע בדיוק לאיזו כת השתייך.
המבנה הוקם לראשונה, ביוזמתו של אגריפה, תחת שלטונו של הקיסר אוגוסטוס (27 לפנה"ס – 14 לספירה) כחלק ממתחם שדה מרס. המבנה נהרס על ידי ברקים ואש ונבנה מחדש מספר פעמים, בשנים 80 ו-100 לספירה. הפנתאון הניצב כיום ברומא, משויך לתקופתו של הקיסר אדריאנוס, והדעה הרווחת במחקר היא שבנייתו החלה לא לפני 117 וחנוכתו הייתה בין השנים 126-128. בעת העתיקה, לצד תפקודו המשוער כמבנה בעל ייעוד דתי, שימש הפנתאון גם כמקום מפגשו של הסנאט הרומי. במאה ה-7 הוסב שימושו לכנסייה, המוכרת בשם "סנטה מריה רוטונדה".
הפנתאון ברומא הוא המבנה הרומי המונומנטלי שנשמר באופן הטוב ביותר כ-1,900 שנה, ובחללו הפנימי ניתן למצוא שימוש בחיפוי שיש במגוון צבעים עשיר. אף על פי כן, הסביבה העירונית שלו השתנתה באופן דרמטי: מפלס הרחוב והפיאצה הוגבהו ב-10 עד 15 מטרים. מבנים מימי הביניים ומתקופת הרנסאנס נבנו על גבי מחצית משטח הפורום הרומי המקורי שהיה בקדמתו, והמבנים העתיקים שתחמו אותו בעבר מדרום, מזרח ומערב, נעלמו כולם.
|
- אושר שינוי ההגדרה לקילוגרם: במקום הגדרתו משנת 1889 כמסתו של מוט העשוי מסגסוגת של פלטינה ואירידיום (המכונה Le Grand K, בתמונה), מעתה ימדד לפי עוצמת הזרם החשמלי הנדרשת על מנת לייצר כוח נגדי באלקטרומגנט השקול לה (ynet)
- בית משפט בקמבודיה הרשיע את שני המנהיגים האחרונים שנותרו בחיים משלטון הקמר רוז' בעבירות של רצח עם, פשע מלחמה ופשע נגד האנושות שנעשו ברצח העם במדינה ודן אותם למאסר עולם (הארץ)
- בחפירה ארכיאולוגית בחוקוק נחשפו רצפות פסיפס מהתקופה הביזנטית, המתארות את סיפורי יונה הנביא ומגדל בבל (נשיונל ג'יאוגרפיק)
- הרב אריה שטרן, הרב האשכנזי של ירושלים, התיר את קבורתו של ערבי-מוסלמי בחלקת חסרי הדת בבית הקברות היהודי המרכזי בעיר, הר המנוחות. ההיתר החריג ניתן בנימוק שהמופתי המוסלמי של העיר פסק כי המנוח, שנהרג בתאונת דרכים בצומת פצאל באוקטובר, לא ייקבר באף בית קברות מוסלמי, עקב החשד שדבק בו על מכירת קרקעותיו ליהודים (ערוץ 7)
|
|