אנטולי דיאטלוב

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
אנטולי סטפנוביץ' דיאטלוב
Анатолий Степанович Дятлов
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
לידה 3 במרץ 1931
קרסנויארסק, הרפובליקה הסובייטית הפדרטיבית הסוציאליסטית הרוסית, ברית המועצות עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 13 בדצמבר 1995 (בגיל 64)
קייב, אוקראינה עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה ברית המועצותברית המועצות ברית המועצות
מקום מגורים פריפיאט עריכת הנתון בוויקינתונים
השכלה האוניברסיטה הלאומית למחקר גרעיני
תפקיד סגן המהנדס הראשי בתחנת הכוח הגרעינית בצ'רנוביל
פרסים והוקרה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

אנטולי סטפנוביץ' דיאטלוברוסית: Анатолий Степанович Дятлов;‏ 3 במרץ 193113 בדצמבר 1995) היה סגן המהנדס הראשי בתחנת הכוח הגרעינית בצ'רנוביל, המפקח על ניסוי הבטיחות שכשל וגרם לאסון צ'רנוביל בשנת 1986. הוא הורשע בהפרת תקנות הבטיחות ונידון לעשר שנות מאסר, מתוכן ריצה שלוש, עד החנינה הכללית ב-1990.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

דיאטלוב נולד בשנת 1931 בקרסנויארסק, ברפובליקה הסובייטית של רוסיה. הוריו היו איכרים שהתגוררו בסמוך לנהר יניסיי ויישובי העונשין בקרסנויארסק. הוא ברח מהבית בגיל 14. תחילה למד בבית ספר מקצועי ועבד כחשמלאי, בטרם התקבל למכון להנדסה ופיזיקה במוסקבה, בו סיים את לימודיו בשנת 1959.

לאחר סיום לימודיו עבד במפעל לבניית ספינות בקומסומולסק ועבד בהקמת כורים בצוללות. במהלך תאונה גרעינית במקום, ספג דיאטלוב מנת קרינה של 200 רנטגן, שגורמת לחוליי קרינה קלים, הקאות, שלשולים, עייפות ועמידות פחותה בפני זיהומים.

צ'רנוביל[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 1973 עבר דיאטלוב לפריפיאט שבאוקראינה כדי לעבוד בתחנת הכוח הגרעינית בצ'רנוביל. ניסיונו בן 14 השנים בעבודה על כורים ימיים במזרח הפך אותו לאחד משלושת המנהלים הבכירים ביותר בכור, והוא היה אחראי על יחידות 3 ו-4.

ב-26 באפריל 1986 פיקח על ניסוי בטיחות בכור 4 של תחנת הכוח, שהביא לאסון הגרעיני הגדול בהיסטוריה, והביאה לפגיעה חמורה בסביבה. במהלך התאונה, נחשף דיאטלוב למנת קרינה של 390 רנטגן, אשר גורמת ל-50% מקרי מוות, אולם הוא שרד. יחד עם ניקולאי פומין וויקטור בריוחאנוב הוא הועמד לדין בגין אי מילוי אחר תקנות הבטיחות. השלושה נמצאו אשמים ונידונו ל-10 שנות מאסר. כעבור 3 שנים קיבל חנינה.[1]

בהמשך הוא כתב ספר בו טען כי התכנון הלקוי, ולא אנשי הצוות, הוא האחראי העיקרי לתאונה.[2] בדיווחים מאוחרים יותר נמצא כי דיאטלוב איים על מספר עובדים בתחנת הכוח בסיום תפקידם אם לא ימשיכו בניסוי באותו לילה. הוא נפטר מאי-ספיקת לב בשנת 1995.[3]

במדיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

דיאטלוב הוצג על ידי איגור סלבינסקי בסדרה שעה אפס: אסון בצ'רנוביל שעלתה ב-2004. כמו כן הוצגה דמותו בסדרה צ'רנוביל שהפיקה HBO.

זיכרונותיו של דיאטלוב הוקלטו זמן קצר לפני מותו. ההקלטה בוצעה על ידי אדם אנונימי ועלתה ליוטיוב ב-2016.[4]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]