ויקיפדיה:מיזמי ויקיפדיה/ביתא ישראל/תחרות הכתיבה/כללים/תצוגה חלופית

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
חדשים בוויקיפדיה?


מה צריך לעשות בשביל להשתתף בתחרות?

  1. להירשם ככותבים בוויקיפדיה העברית (ההרשמה חד פעמית, אינה כרוכה בתשלום ואינה פוגעת בפרטיותך).
  2. לבחור ערכים שברצונך לכתוב או לשפר. ניתן לעיין במקבץ של ערכים נחוצים במיוחד בהמשך הדף.
  3. להוסיף את תבנית התחרות לראש הערכים שברצונך לכתוב או לשפר, על ידי הוספת השורה {{אזמרי}} לתחילת הערך.
  4. להתחיל לכתוב (: אנא הקפידו לכתוב מתוך חשבונכם, כדי שנוכל לייחס לכם את כל תרומותיכם ולהחליט אם זכיתם בתחרות (:

צריכים עזרה?

בהצלחה!


תקנון התחרות

1. המתמודדים בתחרות רשאים להשתתף בכתיבתם ובשיפורם של ערכים רבים ככל שירצו. את הערכים מומלץ לסמן בתבנית {{אזמרי}}.

2. רשאים להשתתף בתחרות ערכים הקשורים למורשת ביתא ישראל (תרבות, מנהגים, תולדות הקהילה) ולתרבות אתיופיה. רשימה בלתי מחייבת של ערכים רצויים ניתן למצוא בהמשך הדף. ניתן תמיד להתייעץ עם מארגני התחרות בנוגע להכללת ערכים נוספים בתחרות.

3. ניהול התחרות מופקד בידי חבר שופטים. השופטים לא יוכלו להשתתף בתחרות כמועמדים. יש להימנע גם ממצבים של ניגוד אינטרסים ברור.

6. כל המשתתפים מבהירים בזאת מעצם השתתפותם שיקבלו ברוח טובה ובוגרת את חוות הדעת של השופטים.

7. השופטים בתחרות נחלקים לאנשי מדע, דוקטורנטים וחוקרים שיישפטו את הערכים באופן תוכני, וכן חברי קהילת הויקיפדיה שישפטו את הערכים מבחינה תוכנית ומבחינה צורנית.

8. השופטים יעודדו שיתוף פעולה פורה וביקורת עמיתים מועילה לערכים המתמודדים ויפקחו על סדרי הגשת הערכים.

9. כלל חברי הקהילה נקראים לתת בדפי השיחה של הערכים המתמודדים כמה שיותר ביקורת בונה ועצות לכותבים בתחרות, במהלך התנהלותה. בהסכמתו של המועמד, ניתן גם להגיה, לערוך ולשפר ערך המשתתף בתחרות, אך המילה האחרונה היא של המתמודדים בתחרות.

10. שיפוט הערכים ייעשה לפי מדדים שיפורטו בהמשך, ברוח המדדים לבחירת ערכים מומלצים. תינתן העדפה משנית לכותבים חדשים על פני כותבים ותיקים ומוכרים. כן תינתן העדפה קלה לעבודת צוות ראויה להערכה. נימוקי חבר השופטים יפורסמו בפומבי.

11. ערכים שיתגלו בהם הפרת זכויות יוצרים או ניסיונות להטייה או שיחוד של חבר השופטים ייפסלו מן התחרות. למען הסר ספק, מותר ואף מומלץ לפנות לשופטים במהלך התחרות בכל שאלה ובעיה, אך יש לעשות זאת באופן גלוי, ורק עד סוף התחרות.

12. ערכים שישתתפו בתחרות לא יועמדו להצבעה כערכים מומלצים עד לסוף התחרות.

13. למתמודדים מומלץ להתייעץ עם כותבי ויקיפדיה ועם שופטי התחרות, שישמחו להשיב על שאלותיהם ולהפנות אותם למקורות מידע נוספים. כל הפניות לשופטים יתועדו בדף הדיונים של התחרות.


עשרת הדיברות לערכים בתחרות
תמונה טובה שווה אלף מילים. צלמו תמונות, הקליטו סרטונים, ריאיונות ותפילות בעלות חשיבות לציבור.

להלן רשימה של עשרה מדדים שמומלץ להביא בחשבון בעת כתיבת ערכים בתחרות. הרשימה איננה מחייבת או ממצה, והשופטים רשאים להפעיל כל שיקול דעת עצמאי, וכך גם הכותבים.

  • נגישות: כתבו את הערך כך שגם קורא שאין לו שום ידיעה בנושא יוכל להשכיל ממנו וליהנות מקריאתו. פסקת הפתיח, במיוחד, צריכה להיות כתובה באופן נהיר לכל, קצר וקולע.
  • מקצוענות: למרות האמור לעיל, אל תתפשרו בדיוק העובדתי ובהצגה הנכונה והמלאה של הנושא, כך שגם איש מקצוע בתחום ישבע נחת מן הערך.
  • רהיטות: כתבו את הערך בעברית טבעית, שוטפת, תקינה ומלאה. העדיפו מושגים עבריים על מושגים לועזיים היכן שאפשר. הימנעו משימוש יתר בעגה מקצועית שאינה מוכרת לציבור הרחב.
  • אמינות: הביאו מקורות ואסמכתאות לכתוב בערך, אפשר ממש בשיטה האקדמית עם הערות שוליים, או לכל הפחות בצורת רשימת קריאה.
  • חזות: תמונה שווה אלף מילים, והדבר נכון קל וחומר גם לאיורים. הוסיפו לערכיכם כל תמונה ואיור שיוכלו להמחיש את הכתוב ולהקל על הבנתו.
  • מקומיות: אם יש לערך הקשר ישראלי/יהודי/ציוני, חשוב להציג אותו בהקשר ובהיקף הראויים. הדבר חשוב במיוחד בערכים המתורגמים משפות אחרות.
  • אוניברסליות: אם יש לערך גם הקשר עולמי/כללי, אל תוותרו עליו! אל תציגו נושא כללי רק מנקודת מבט ישראלית או מקומית.
  • קישוריות: ערך שופע בקישורים אדומים הוא תמיד בעייתי. אם יש מושגים מרכזיים שהקישור אליהם עודנו אדום, זו הזדמנות פז "להכחיל" אותו, אפילו בערך קצר יחסית. אם הערך מקשר לערכים מקיפים (ואולי אף לערכים מומלצים) רבים - מה טוב.
  • מקוריות: עבודת איסוף ומחקר מקורית צפויה להניב ערך מוצלח יותר מעבודת תרגום גרידא. גם אם אתם מתרגמים, הקפידו לכתוב בנושא שאתם בקיאים בו ויכולים להפעיל בו את שיקול דעתכם העצמאי והמקורי.
  • שיתופיות: כל טקסט שעובר תחת זוג עיניים נוסף משתפר בהכרח. שתפו פעולה עם שאר הוויקיפדים בהפיכת הערך מעבודת יחיד לערך מובחר שהוויקיפדיה תוכל להתברך בו באמת.