יאן קופצקי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
יאן קופצקי
Jan Kupecký
לידה 3 באפריל 1667
פזינוק, סלובקיה עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 16 ביולי 1740 (בגיל 73)
נירנברג, נסיכות הבוחר מבוואריה עריכת הנתון בוויקינתונים
תחום יצירה ציור עריכת הנתון בוויקינתונים
זרם באמנות בארוק עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

יאן קופצקיצ'כית: Jan Kupecký‏; 3 באפריל 166716 ביולי 1740) היה צייר דיוקנאות צ'כי בתקופת הבארוק. הוא היה פעיל גם בהונגריה, וינה ונירנברג.[1]

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

קופצקי, כמו אנשים רבים באותה תקופה, היה בן להורים פרוטסטנטים מאזורי צ'כיה שביקשו מקלט בהונגריה המלכותית מפני רדיפות דתיות מצד הקתולים. הוא נולד בפזינוק - עיירה ליד פרסבורג.

הוא החל את לימודיו אצל הצייר השווייצרי בנדיקט קלאוס, שהיה פעיל בווינה ובהונגריה המלכותית. בגיל עשרים יצא קופצקי למסע לימודים ארוך באיטליה. ברומא עזר לו להתפרסם הנסיך אלכסנדר בנדיקט סוביסקי, בנו של המלך הפולני יאן סובייסקי. הוא חזר לווינה ב-1709, לאחר עשרים ושתיים שנים שבילה בוונציה וברומא.

לפי הביוגרף שלו בן זמנו, יוהאן קספר פוסלי השווייצרי, קופצקי הפרוטסטנטי, שדבק בדתו של אביו, נותר סגור ומבודד בסביבה הקתולית של וינה, כשהיה נתון בהשפעת החצר והאצולה. תפיסה זו נוגדת חלקית את העובדה שלצייר היו הזמנות משמעותיות מחצר המלוכה בזמן שעבד בווינה. הוא צייר דיוקנאות של דמויות שונות בשושלת המלכותית. בקרלובי וארי אפילו צייר דיוקן של הצאר הרוסי פיוטר הגדול. יצירתו העשירה בתקופה זו כוללת סדרה של דיוקנאות מרהיבים של משפחתו, וחבריו של קופצקי.

בשנת 1733 קופצקי, ברח מוינה עם משפחתו מחשש מרדיפות דתיות, אל נירנברג ועבד שם עד מותו בשנת 1740.

כצייר הדיוקנאות המשמעותי ביותר של גרמניה בת זמנו, הוזמן על ידי נסיכים גרמנים רבים, נכבדי כנסייה עשירים סוחרים ומלומדים, ויצירותיו זכו לפופולריות על ידי הפיכתם לתחריטים אפילו במהלך חייו. באמצעות תלמידיו וחסידיו, השפעתו האמנותית של קופצקי נותרה חיה ונפוצה במשך זמן רב.

גלריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא יאן קופצקי בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ (in German) Safarik, Eduard A.: Johann Kupezky. Ein Meister des Barockportraits (Exhibition catalogue) 2002