סוכי שחור

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןסוכי שחור

זכר


נקבה

מצב שימור
conservation status: least concernנכחדנכחד בטבעסכנת הכחדה חמורהסכנת הכחדהפגיעקרוב לסיכוןללא חשש
conservation status: least concern
ללא חשש (LC)‏[1]
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
על־מחלקה: בעלי ארבע רגליים
מחלקה: עופות
סדרה: ציפורי שיר
תת־סדרה: דמויי־דרור
משפחה: סוכיים
סוג: Sericulus
מין: סוכי שחור
שם מדעי
Sericulus chrysocephalus
לוין, 1808
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

סוכי שחור (שם מדעי: Sericulus chrysocephalus) הוא מין של סוכי שגודלו בינוני, בעל דו-צורתיות זוויגית. אורכו כ-25 ס"מ. הזכר שחור; הכיפה וחלק מהגוף זהובים. המקור וקשתית העין צהובים; הרגליים שחורות. לעומתו, ניצוי הנקבה חום, והיא מנוקדת בכתמים לבנבנים או חומים בהירים. מקורה אפור; הרגליים והכיפה שחורים. מין זה אנדמי למזרח אוסטרליה, בה הוא מצוי ביערות גשם. תחום תפוצתו מתפרש מקווינסלנד לניו סאות' ויילס. הוא ניזון בעיקר מפירות, פירות יער וחרקים.

רבייה וסוכה[עריכת קוד מקור | עריכה]

מין זה פוליגמי. זכר הסוכי השחור בונה מבנה חיזור מיוחד, המכונה "סוכה" (כמו אצל שאר מיני הסוכיים). אצל הסוכי השחור, הסוכה בנויה בצורת שדרה: נוצר מעין "מסדרון" חסר גג, שמוקף ב"קירות" בנויים מזרדים. הסוכות נבנות בדרך כלל על ידי זכרים בוגרים, אך לעיתים גם זכרים צעירים מתאמנים בבנייתן. בניית הסוכה נמשכת מספר שעות, בשונה מרוב מיני הסוכיים, אצלם בניית הסוכה נמשכת מספר ימים. לרוב, זכר אחד בונה סוכה אחת, ורק לעיתים רחוקות פרט יחיד בונה שתי סוכות. הזכרים מבלים כ-3% מיומם בתחזוק הסוכה. בסמוך לסוכה, הזכר ממקם חפצים שונים, בין השאר קונכיות, זרעים, עלים ופירות יער. במהלך החיזור, הנקבה מתקרבת לסוכה; הזכר מציג בפניה את אחורי צווארו, פותח וסוגר את כנפיו לסירוגין, ומביא לה קישוטים מהסוכה שלו. אם הנקבה מעוניינת, היא צופה בזכר מציג כ-20 דקות נוספות לפני ההזדווגות.

הקן נבנה מזרדים ועלים, וממוקם בדרך כלל מעל הקרקע (בין השאר, על משטחי דבקון טפילי או על ענפים). הנקבה מטילה עד 2 ביצים, בהפרש של יומיים. הזכר אינו מעורב כלל בגידול הגוזלים ובדגירה. הנקבה דוגרת על הביצים כ-25 ימים, והגוזלים עוזבים את הקן בגיל כ-22 ימים.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סוכי שחור בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ סוכי שחור באתר הרשימה האדומה של IUCN