תמסחי ביבים

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
מודל של "תמסחי ביבים" בארצות הברית

"תמסחי ביבים" או "תניני ביבים" הם תמסחים שעל פי האגדה האורבנית שורצים בתעלות הביוב של ניו יורק. על פי האגדה הובאו לניו יורק תמסחי מחמד קטנים מפלורידה ונמכרו במגזר הפרטי. עם התבגרותם נזרקו התמסחים לאסלה על ידי בעליהם ודרכה הגיעו אל הביוב, שם על פי האגדה נטעו את משכנם והם מתרבים עד עצם היום הזה.

מפאת הבדלי הטמפרטורות בין פלורידה וניו יורק, תרביות החיידקים במערכות הביוב והמחסור בעדויות, זוהי ככל הנראה אגדה שקרית.

תוכן עניינים

היסטוריה [עריכה]

האגדה מתחקה אחורה לשנת 1927, בה פורסם בתאריך ה-4 בספטמבר בטיים מגזין של ניו-יורק על המצאו של תמסח בנחל שעלה על גדותיו. לאחר מכן התברר שהתמסח נמלט מספר חודשים קודם לכן מנחל בשטחו של אדם בשם ד"ר פ.א. פולר.

במהלך השנים פורסמו עוד גילויי תמסחים במקורות המים ורחבי ניו יורק, אך רק בשנת 1935 הוזכר הביוב לראשונה, כשהעיתון פרסם ידיעה לגבי כמה ילדים שפינו שלג לתעלות הביוב ופגשו בתמסח באורך 180 ס"מ. כשניסה לחמוק לתעלות הם קשרו אותו בעזרת חלק מבגדיהם וגררו אותו לפני השטח. התמסח איים לפגוע בהם, והם תקפו אותו בעזרת אתי חפירה למוות. ההשערה הייתה כי התמסח נפל מספינה, שחה אל החוף ומצא את הכניסה לביוב.

כיצד בכל זאת הפכה לאגדה רווחת? [עריכה]

בשנת 1959 הוציא הסופר רוברט דליי ספר בשם World Beneath The City (עולם מתחת לעיר), המספר את סיפורו של טדי מאי (הממונה על ביבי ניו יורק עד לשנת 1955), שעל פיו פקחי הביבים דיווחו על הימצאותם של תמסחים בסביבות 1935. פרט לכך, אין הספר נותן תיארוך לאירועים (ביניהם כליאת התמסחים והפגיעה בהם).

לכאורה, פגש דליי בטדי מאי כשהיה בן 84, 20 שנה לאחר המקרה. אך מאי עצמו, כפי שפורסם במגזין משנת 1992, היה אגדה כמעט כמו התמסחים. בסופו של דבר מקוטלג לרוב סיפורו של דליי כבדיוני.

בתרבות הפופולרית [עריכה]

סרט הקולנוע "Alligator" משנת 1980 מבוסס על אגדת תמסחי הביבים. לסרט יצא סרט המשך ישירות לווידאו בשם "Alligator II: The Mutation" בשנת 1991.

ראו גם [עריכה]

  • צבי הנינג'ה (סיפור בעל השראה והשפעה ניכרת מאגדת התמסחים בביבים)