חסם צרור הולכה שמאלי קדמי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
חסם צרור הולכה שמאלי קדמי
תחום קרדיולוגיה עריכת הנתון בוויקינתונים
סיווגים
ICD-10 I44.4 עריכת הנתון בוויקינתונים
ICD-11 BC63.40 עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

חסם שמאלי קדמי חלקי הוא פגם במערכת ההפעלה וההולכה החשמלית של הלב, במסגרתו נחסם חלקו הקדמי של צרור ההולכה השמאלי, כך שאינו מוליך את הדחפים החשמליים.

בחדר השמאלי בלב, עוברת מערכת ההולכה החשמלית דרך שני צרורות הולכה - הצרור הקדמי השמאלי - left anterior fascicle, אשר מקיף את הלב מאחור כלפי קדימה ובסופו של דבר עובר את הלב מלפנים כלפי ימינה ולמטה, ואילו הצרור האחורי- left posterior fascicle אשר מתחיל להקיף את הלב מאחור ומסיים את ההקפה לכיוון למעלה ושמאלה. כששני צרורות אלו פועלים יחדיו, שקול הכוחות שלהם פונה למטה ושמאלה, אך אם אחד מהם נפגע, נותר וקטור חשמלי אשר פועל לכיוון שונה, וניתן לראות זאת בתרשימי האק"ג כמפורט להלן.

בחסימה של הצרור השמאלי הקדמי- left anterior fascicle block או LAFB, (מכונה גם left anterior hemiblock) צד שמאל יופעל רק על ידי הצרור השמאלי האחורי, אשר יוצר גירוי חשמלי המצביע לכיוון הכתף השמאלית. בתוצאה מכך מתקבלת סטיית ציר שמאלית (זהו הסימן השכיח ביותר של LAFB). למעשה, הכוח אשר פועל "ימינה" נעלם, כתוצאה מהחסימה, ולכן יש סטייה שמאלה.

ממצאי אק"ג[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • רוחב QRS תקין יחסית או מעט מורחב, אם ה-QRS רחב יחסית, מדובר בהפרעה גדולה יותר, כגון חסם צרור הולכה שמאלי.
  • בחיבורים התחתונים, (II, III, avF) ההפרעה מאופיינת בתבנית של גל r קטן ולאחריו S עמוק. למעשה, האלקטרודות בחיבורים התחתונים "רואות" את הפעילות החשמלית שנעשית כלפי מטה על ידי הצרור הפוסטריורי, שמגיעה לכיוונן, ולאחר מכן את העלייה כלפי מעלה אשר מתרחקת מהן ומביאה לגל S עמוק.
  • תבנית של qR בחיבורים I, aVL
  • בחישוב ציר הלב ניתן לראות ציר לב שמאלי שהוא לפחות מינוס 60 מעלות. (עד זווית של -90. בזווית שלילית יותר ייתכן כי מדובר בבעיה אחרת כגון דקסטרוקרדיה (לב הפוך) או מומי לב מולדים).

אבחנה מבדלת[עריכת קוד מקור | עריכה]

סטיית ציר שמאלית נגרמת גם כתוצאה מאוטם תחתון (אולם באוטם ניתן לראות גלי Q עמוקים), או כתוצאה מהיפרטרופיה של החדר השמאלי (ואז תהיה תבנית של היפוך גלי T- strain pattern יחד עם זווית שלילית הנמוכה לרוב מ-60-).

חשיבות קלינית[עריכת קוד מקור | עריכה]

חסם שמאלי קדמי חלקי קיים בכ-4% מהמקרים של אוטם חריף בשריר הלב. זהו הפגם הנפוץ ביותר במערכת ההולכה התוך חדרית, במקרים של אוטם חריף, כאשר העורק left anterior descending הוא הגורם לכך. חסם שמאלי קדמי חלקי מקושר גם למחלות לב נוספות שונות, כגון קרדיומיופתיות, מחלות מסתמים ועוד.

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הבהרה: המידע בוויקיפדיה נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה ייעוץ רפואי.