טיוטה:חומר מוזר

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית


שגיאות פרמטריות בתבנית:מקורות

פרמטרי חובה [ נושא ] חסרים

ערך מחפש מקורות
רובו של ערך זה אינו כולל מקורות או הערות שוליים, וככל הנראה, הקיימים אינם מספקים.
אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.
ערך מחפש מקורות
רובו של ערך זה אינו כולל מקורות או הערות שוליים, וככל הנראה, הקיימים אינם מספקים.
אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

חומר מוזר הוא חומר שעשוי מקווארקים בלבד, משלישייה של קווארק UP, קווארק DOWN וקווארק STRANGE. ברגע שיש מספיק קווארקים מוזרים בסביבה מתאימה ולחץ מתאים, יכול להיווצר חומר מוזר. החומר המוזר לא הוכח עדיין, והוא עומד בקטגוריה של תיאוריה.

יצירתו[עריכת קוד מקור | עריכה]

בתוך ליבתו של כוכב נייטרונים, יש לחץ עצום כל כך שהוא יכול לפרק את האטום למרכיביו, פרוטונים, אלקטרונים ונייטרונים (אך אלקטרונים לא מתפרקים לקווארקים, מכיוון שאין להם נפח) ואם הלחץ חזק מספיק, הוא יכול לפרק גם אותם לקווארקים. זה קורה מפני שהאטומים חלולים בעיקרם, אז יש להם את היכולת לקרוס. הקריסה גורמת לפירוק של האטום למרכיביו (פרוטונים ונייטרונים). ברגע שמספר הקווארקים גדול מספיק והם מצטופפים בקרבות אחד עם השני, הם הופכים למין דייסת קווארקים. על פי עיקרון האיסור של פאולי, שני קווארקים מאותו סוג לא יכולים להימצא באותו מצב, מזה אפשר להסיק שהם דוחים אחד את השני, וכדי לא להימצא באותו מקום הם זזים במהירות ומייצרים אנרגיה, ככל שהם זזים יותר מהר, מתווצרת יותר אנרגיה. כדי שהאנרגיה העודפת הזו תעלם, מה שיועיל למערכת כולה, קווארקים UP, ו-DOWN יתחלפו לקווארק STRANGE במטרה שמספר הקווארקים מכל סוג יהיה שווה, וכך אף קווארק לא יצטרך לזוז, וכמות האנרגיה תרד. קווארקים מוזרים נושאים תכונות שונות והם כבדים יותר מקווארקים רגילים, על פי ההשערה. קווארקים מוזרים יכולים להתאחד עם קווארקים up down, וליצור חומר מוזר. בניגוד לחומר רגיל, שעשוי מקווארקים up+down בלבד, שמרכיבים פרוטונים, נייטרונים ואלקטרונים, שמרכיבים אטומים, חומר מוזר עשוי ישירות ואך ורק מקווארקים.

קיומו[עריכת קוד מקור | עריכה]

קיומו של החומר המוזר הוא תאורטי.

האם הוא יציב[עריכת קוד מקור | עריכה]

למדענים יש שלוש תיאוריות מרכזיות על השאלה:

תיאוריה ראשונה-[עריכת קוד מקור | עריכה]

הוא לא קיים בכלל.

תיאוריה שנייה-[עריכת קוד מקור | עריכה]

הוא קיים, אך הוא לא יציב, ובתנאים רגילים, שלא כמו בכוכב נייטרונים, קווארק STRANGE יתפרק בשבריר שנייה לקווארק UP, אלקטרון ותבנית:אנטי נייוטרון. הדרך היחידה שהוא יהיה יציב היא אם יהיו מיליארדים על גבי מיליארדים של יחידות כאלו של קווארקים ביחד.

תיאוריה שלישית-[עריכת קוד מקור | עריכה]

הוא קיים, יציב, אך הוא לא מהווה סכנה לחומר רגיל, בניגוד לטענה הרווחת. תיאוריה זו מתבססת על ההסתברות שאם החומר המוזר היה סכנה כלשהי, הוא כבר היה מגיע לכדור הארץ ומשמיד אותו, מכיוון שזה לא קרה עד כה, זה לא נכון.

המטען החשמלי של חומר מוזר[עריכת קוד מקור | עריכה]

חומר מוזר עשוי מקווארק UP, שלו מטען חשמלי של 2/3+, קווארק DOWN, שלו מטען חשמלי של 1/3-, וקווארק STRANGE שלו מטען חשמלי של 1/3-. המטען החשמלי הכולל של שלושתם ביחד (חומר מוזר) הוא 0.

קטגוריה:מצבי צבירה קטגוריה:בעיות פתוחות בפיזיקה