תוכנית אירופה – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
אין תקציר עריכה
Odedee (שיחה | תרומות)
ביטול גרסה 7138444 של ידיד נפש לא תודה, שכתב בעצמך את דבריך
שורה 1: שורה 1:
#הפניה [[קבוצת העבודה#תוכנית אירופה]]
{{שכתוב|נושא=יהדות}}
'''תוכנית אירופה''' היא תוכנית שיזמו הרב [[חיים מיכאל דב ויסמנדל]] ו[[גיזי פליישמן]] מנהיגת [[ויצ"ו]] ונציגת [[הג'וינט]] ב[[ברטיסלבה]], שהקימו את "[[קבוצת העבודה]]". קבוצה זו, פרט לפעולות עזרה והצלה, יזמה את תוכנית אירופה להצלת שרידי יהדות אירופה.

==התוכנית==
אחרי שהופסקו הגירושים מסלובקיה, העביר חבר הקבוצה, [[אנדרי שטיינר]] לויסלצני מכתב מ"פרדיננד רוט" (שהייתה דמות בדיונית שהגו אנשי קבוצת העבודה, שנועדה לשכנע את הנאצים בכך שיהדות ארצות הברית תומכת בעיסקה), שבו נכתב שמצפים מויסלצני לפעול להפסקת הגירושים מאירופה כולה. ויסליצני יצא מיד ל[[ברלין]] לדווח על ההצעה ל[[היינריך הימלר]], ובמאי 1943 קיבל אישור לנהל משא ומתן.

הדרישה הגרמנית הייתה לקבל שני מיליון דולר תמורת הפסקת הגירושים מארצות אירופה. את הסכום הסכימו לקבל בעשרה תשלומים וניתנה הבטחה כי עם קבלת התשלום הראשון בסך 200 אלף דולר יופסקו הגירושים לחודשיים.

אולם, למרות שהמידע על "תוכנית אירופה" היה בידיהם של מנהיגי היהדות, הן בירושלים והן בניו-יורק, ולמרות שויסמנדל ו[[גיזי פליישמן]] שלחו עשרות מכתבים, הכספים לא הגיעו אליהם (למרות שנטען שנשלחו) ומכונת ההשמדה לא עצרה.

באחד ממכתביו כתב ויסמנדל: "אין אנחנו מבינים, איך אתם אוכלים ושותים? איך אתם ישנים על מיטתכם? איך אתם מטיילים בחוצות? וזה האחריות מוטל עליכם. זה חודשיים אנחנו צועקים, ועדיין כלום לא עשיתם. אחינו בני ישראל האם השתגעתם? האם אינכם יודעים באיזה גיהנום אנחנו חיים?? אתם שומרים את הכסף, למה אתם ממתינים?".

לג'וינט בארצות הברית היו באותם ימים סכומים משמעותיים והם היו יכולים לעמוד בהוצאה, אבל באותם ימים היו חוקים קפדניים בארצות הברית בנוגע להעברת כספים למדינות אחרות, והג´וינט נהג להקפיד שלא לעבור על החוקים הללו.

המכתב, כמו מכתבים דומים, הגיע ל"ועדת ההצלה ליהודי אירופה" בארץ ישראל, אולם בדיון שהתנהל בוועדה הובעה התנגדות להשתמש בכסף שנועד למימוש החזון הציוני לטובת הצלת יהודים.
על פי מסמכים מאותה תקופה [[יצחק גרינבוים]], שהיה אז ראש ועדת ההצלה, בתמיכת [[אליעזר קפלן]] (הגזבר) אמר שיש לשמור על הכסף שבקופת הוועד לשם הכשרת ארץ ישראל לשרידי היהודים.
לעומתו, [[דוד רמז]], [[מאיר יערי]], [[מאיר שפירנצק]] ואחרים היו מוכנים לתת כל מה שיש לטובת נסיון ההצלה.

על הסיבה שהמנהיגים היהודים לא סייעו לתוכנית באופן נחרץ, חלוקות הדעות.
וייסמנדל טען שהמנהיגים הציוניים ראו לנגד עיניהם אך ורק את גורל המדינה היהודית העתידית ולא היו מוכנים להשקיע הרבה למען הצלת יהודי אירופה.
אחרים טוענים, שהייתה אי וודאות רבה ביחס לרצינותו של המשא ומתן עם הנאצים. לטענתם, הרעיון שהיה אפשר לבטל את ההשמדה תמורת שוחד נראה דמיוני, ולכן לא היה טעם להקצות לנושא זה סכומים גדולים. כמו כן, חששו מנהיגי הציונות ומנהיגים יהודיים בארצות הברית להסתכסך עם בעלות הברית שמא יואשמו בפשעי מלחמה בשל העברת כספים ואספקה לאויב באמצע המלחמה.
על פי טענה נוספת, מנהיגי הסוכנות בררו אצל השלטונות הבריטיים, והבינו שהבריטים לא יאפשרו ליהודים להיכנס לארץ ישראל, ומכאן שהיהודים יקלעו שוב למלתעות הנאצים.


המחלוקת בנושא קיימת עד היום. היסטוריונים שונים מנתחים את העובדות בצורות שונות, ונראה שאין הוכחות חותכות ביחס לכוונותיהם של מנהיגי הציונות.

==קיחשורים חיצוניים==
* [http://www1.yadvashem.org/odot_pdf/Microsoft%20Word%20-%201834.pdf 'תוכנית אירופה'], באתר [[יד ושם]]

[[קטגוריה:השואה]]

גרסה מ־17:47, 23 ביוני 2009