לדלג לתוכן

ממברנה (תורת המיתרים)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
(הופנה מהדף ממברנה (פיזיקה))
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: הגהה.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: הגהה.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.

בתורת M, המונח "ממברנה" או "קרומית" (Membrane), בקיצור "רומית" או "Brane", מוגדרת כ-"גוף", "מרחב-זמן" או "יריעת עולם". לצורך העניין, ממברנה, היא בעלת P ממדים. הממברנות ממוספרות על פי מספר הממדים המרחביים שלהן. לדוגמה: שתי ממברנות (כל אחת היא מיתר) הנפגשות, תיצורנה ממברנה אחת. כלומר, ממברנה אחת היא מיתר, שתי ממברנות הן ממברנה אחת המכילה 2 ממדים (כלומר, ערך ה-P של הממברנה שווה ל-2). לפי חוקיות זו, שתי ממברנות בעלות שני ממדים יוצרות ממברנה בעלת 4 ממדים (כך ש-P=4) וכן הלאה.

ממברנות שימושיות לתיאור מרחבים בעלי יותר מארבעת הממדים הידועים לנו במרחב-זמן. הן יכולות לכלול בתוכן אפילו 11 ממדים או יותר (בתורת העל-מיתר, ממברנות יכולות להכיל עד כ-26 ממדים). תאוריית הממברנות מהוות חלק חשוב בתחום תורות "מרחב-זמן" - כמו תורת M המציעה כי קיימים יותר מארבעה ממדים ב-"מרחב-זמן", וכמו כן תורת העל-מיתר ותאוריות נוספות. למעשה, התאוריות הללו הן חלק מתורת ההפרעות במיתרים. הממברנות מוגדרות כהפרעה במרחב (הפרעה באחידות של המרחב, כמו אדוות מים באגם - הגלים משתנים וגורמים להפרעה במשטח ה-"מרחב-זמן" של הממברנה), והן לוקחות חלק חשוב בתורת ההפרעות מפני שהן בעצם עצמים המשתרעים על גבי P ממדים במרחב. בנוסף לכך, המיתר של תורת המיתרים מוגדר כבעל 2 ממדים בתנועתו השווה לממברנה אחת היכולה להיצמד לאובייקטים רב-ממדיים כמו ממברנת דיריכלה (אנ') הפועלת כמו שטיח האוסף שערות שבמקרה זה מיוצגת כממברנה האוספת ממדים על ידי התמזגות עם מיתרים פתוחים.

ממברנות בתורת מיתרי העל

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בתיאוריה, 2 ממברנות מהוות מיתרים. עד לשנות ה-90 נראה היה שהתאוריה יכולה להתרחב כדי לכלול בתוכה מספר גבוה יותר של ממדים באובייקטים. בצורה אופיינית האובייקטים הללו לא מופיעים בתורת ההתפלגות.

מלבד מהמיתר היסודי (F- String) של תאוריית המיתרים והדואליות המגנטית והאובייקט בעל חמשת הממדים (NS5-Brane)(אנ'), הסוג של הממברנה שהרבה מדענים חקרו היא ממברנת דיריכלה אשר יכולה להתמזג עם מיתרים פתוחים. סוגים שונים של ממברנת דיריכלה או (D-brane) יכולה להימצא בתאוריות אחרות.

התפתחות תאוריית הממברנות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בעשורים האחרונים התאוריה על הממברנה מתפתחת, ולאחרונה נמצא עוד מימד והתיאוריה שמיתר יסודי בתורת העל-מיתר הפך לממברנה דו-ממדית בשם M1 brane (או ממברנת על) שהמגנטיות הדואלית שלו היא ממברנת M5. הסוגים השונים של ממברנות בתורת המיתרים נחשבים קשורים גם לממדי-על של ממברנת M5 וכנראה עוטפים כמה סוגים של סיבובים. תורת ה-M טוענת כי המיתרים של האנרגיה יכולים לגדול לממברנות גדולות יותר בגודל של היקום וגם שהמיתרים צריכים לרעוד ביותר מ-3 ממדי מרחב, וככל הנראה עד כדי 6 ממדים ומימד זמן נוסף.

סוגי ממברנות ודואליות המשפיעה עליהם

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • ממברנת דיריכלה
  • ממברנת S
  • ממברנה שחורה
  • דואליות של הממברנות S, U, T

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]