משתמש:Assafn/אילוצים והבדלים בין שם מדעי לעממי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

מטרה[עריכת קוד מקור | עריכה]

שם מדעי נועד לאפשר קלסיפיקציה טקסונומית, זיהוי חד ערכי בעץ היררכי. שם עממי נועד לאפשר זיהוי טקסונים בידי הדיוטות בשדה או בספרות המקומית.

משמעות[עריכת קוד מקור | עריכה]

שם מדעי נקבע על ידי מתאר הטקסון ואין לו משמעות. השם יכול לתאר תכונה או צורה פיזית אך גם אלים יוונים, שמות אנשים שהטקסון תואר לכבודם וכו... שם עממים צריך להיות כזה שיעזור בזיהוי הטקסון (בצורה ויזואלית, תכונות, תפוצה וכו...)

חד ערכיות[עריכת קוד מקור | עריכה]

שם מדעי חייב לזהות מין אחד בלבד מאחר והוא נוצר למען קלסיפיקציה. שם עממי אינו מחוייב לקלסיפיקציה אלא לזיהוי לכן אותו שם יכול לתאר כמה טקסונים דומים. למשל אם שני דגים זהים במראה ובהתנהגות וניתנים לזיהוי רק בעזרת בדיקת DNA אין זה ממעניינו של הדיג שמדובר בשני מינים שונים, מאחר ואין בידיו כל אפשרות להבדיל ביניהם ולכן ירצה לכנותם בשם אחד.

דינמיות[עריכת קוד מקור | עריכה]

שמות מדעיים משתנים ללא הרף. מרבית השינויים נעשים באופן אוטומטי, למשל טקסון עולה מרמת סוג למשפחה ומקבל סיומת idae-, הטקסון עובר לסוג אחר ומקבל את שם הסוג בעוד שם המין נשאר. קיימת מערכת בינלאומית העוסקת בתקינות השמות. שמות עממיים נקבעים לרוב על ידי מאמץ חד פעמי וצוות מצומצם, לא קיימים משאבים לעקוב ולתקן את השמות אם הסיווג השתנה.

פשטות[עריכת קוד מקור | עריכה]

שם מדעי יכול להיות מסובך ומורכב מהלחם של כמה מילים בלטינית. שם עממי חייב להיות פשוט וקל לשימוש מאחר והוא משמש את הציבור לצרכי חינוך ועבודה.




מסקנות: אין זה נכון להצמיד שם עממי לסיווג המדעי ברמה של הסוג, מספיק להצמיד אותו לקבוצה הקרובה מבחינת תכונות כמו משפחה או שבט. כלומר למשל ברור שתריסית ירוקה ותריסית מגוונת ששניהם תחת אותה משפחה. כך נשמור על אסוציאטיביות של מינים דומים (פשטות) במקום להשתמש באסוציטציות מסובכות יותר האם דיצית היא חלק מהשביביתיים או לא? "פשטות", נקל על המטרה של של שייוך הטקסון למשפחה. (