לדלג לתוכן

משתמש:Becharj/טיוטה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
שיילוק מקרקוב
בימוי קארל ווילהלם
תסריט פליקס זאלטן
שחקנים ראשיים רודולף שילדקראוט (יצחק הלוי), ביטה אהרן (רחל הלוי), לאה רוזן (מרים הלוי), קארל ווילהלם (זאמירסקי), פרידריך קונהה (הרב דמתא)
הקרנת בכורה 1913
משך הקרנה 47 דקות
דף הסרט ב־IMDb

שיילוק מקרקוב (באנגלית: The Shylock of Krakow; בגרמנית: Der Shylock von Krakau) הוא סרט גרמני מ1913 הבויים ע"י קארל ווילהלם. בסרט משחק רודולף שילדקראוט בתור יצחק הלוי, יהודי מלווה בריבית. התסריט נכתב ע"י פליקס זאלטן.

עלילת הסרט[עריכת קוד מקור | עריכה]

הסרט מבוסס בחלקו על "הסוחר מוונציה" של וויליאם שייקספיר, ומתרחש בגליציה שבמזרח אירופה בתחילת המאה ה20. מלווה הכספים יצחק הלוי הוא אב לשתי בנות ואלמן. בנותיו יפות ומחוננות. יצחק יהודי מאמין, שמרבה להתפלל ולתת תרומות, ורבים פונים אליו לבקשת עזרה. יצחק גאה בעסקו כמלווה כיוון שהכסף נותן לו כח והשפעה. הוא אוהב מאוד את בתו הבכורה רחל, ומאמין בצניעותה.

זאמירסקי, אציל פולני שמפזר את הונו על הימורים ונשים הוא אורח קבוע בביתו של יצחק. באחד הימים פוגש האציל את רחל, והיא מתאהבת בו. זאמירסקי ממשיך לשחק בקלפים בביתו של יצחק, מפסיד, וחובו גדל. הוא חש מיואש ורוצה להתאבד, אך רחל שרואה את מצוקת אהובה גונבת כסף מאביה ומביאה אותו לזאמירסקי. יצחק הלוי יושב באותה השעה ומתפלל, אך כשחוזר לביתו רואה את אשר עשתה רחל. הוא הולך לביתו של זאמירסקי ומתעמת איתו אך האציל הפולני מכחיש. יצחק מוצא על שולחנו של זאמירסקי פנינים מאוצרו ויצחק מתנפל עליו ומנסה להרוג אותו. זאמירסקי קורא לעזרה ויצחק מגורש מביתו ללא רחל. יצחק קורע את בגדיו מאבל ויושב "שבעה" על ביתו רחל. הוא מזניח את עסקיו ואת תרומתו לחברה, ומתחיל לחלק את כספו לעניים. ביתו הצעירה מרים מנסה לנחם אותו אך הוא מכה אותה מפחד שאחרת היא תפעל כמו רחל.

יום הכיפורים מגיע ויצחק מתעלף בבית הכנסת. במקביל, רחל וזאמירסקי ברחו לברלין שם הוא חוזר להמר ומפסיד את כל הכסף שרחל גנבה מאביה. כאשר רחל מתלוננת לפניו על מצבה המר הוא מכה אותה. רחל חוזרת לארץ מולדתה. בפתח בית הכנסת הקהילה ממתינה לשובו של יצחק ורחל יחד איתם. מרים ויצחק עוברים לידה. הוא לא מזהה את רחל, והיא לא מצליחה להביא את עצמה לבקש את סליחתו. מרים מביאה את רחל לבית אביהן, ושם על סף מותו אביה מקבל אותה חזרה באהבה.

הפקת הסרט[עריכת קוד מקור | עריכה]

הסרט צולם באולפני יוניון באיזור ברלין-טמפלהוף. הצילומים החיצוניים נעשו בקרקוב ולאחר מכן באוסטרו-הונגריה. הסרט עבר צנזורה ב14 באוקטובר 1913 והוקרן יומיים לאחר מכן בברלין. הסרט שיילוק מקרקוב נחשב להיות הסרט הראשון שצולם של השחקן רודולף שילדקראוט. המוזיקה שהושמעה בסרט נלקחה ממלחינים קלאסיים: "hebrew melodies", "fantasy about the jewess", "polish song", "rondo capriccioso", "serenade" ו-"troubadour".

לא ניתן למצוא מידע על הכנסות הסרט, הסרט עכשיו נחשב אבוד ולא ניתן לצפייה.