משתמש:InfectedDoron/החללית פילאה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

החללית פילאה[עריכת קוד מקור | עריכה]

החללית פילאה היא החללית הראשונה שנחתה בנחיתה מבוקרת ונשלטת על גלעינו של שביט.

שיגור ונחיתת החללית פילאה[עריכת קוד מקור | עריכה]

החללית פילאה, שוחררה מחללית המחקר רוזטה ב-12.11.2014, לאחר מסע בחלל שארך עשר שנים. שעות אחדות מאוחר יותר, נגעו רגלי הנחיתה של החללית בפני השטח של השביט צ'וריומוב גרסימנקו 67P, וצלצלים מיוחדים נורו מקרקעית החללית כדי להיאחז בפני השטח הקרחיים של השביט. מקדחים התברגו מתוך רגלי הנחיתה כדי לוודא את הצמדתה של החללית – שמסתה על כדור הארץ 100 ק"ג – אל קרקע השביט, שם מסתה עומד על גרם אחד בלבד. 25 שנים לאחר שנהגתה על ידי צוות חוגרים של סוכנות החלל האירופית, שבו השתתף גם פרופ' עקיבא בר-נון מאוניברסיטת תל אביב, שנים של תכנון ובניה, ומעט יותר מעשור בחלל עצמו – התנקזו תקוותיהם של המדענים והמהנדסים, ועמם מיליוני עוקבים מהציבור הרחב בעולם – לשעות הספורות שבין הפרדת הנחתת פילאה מהחללית רוזטה אליה הייתה מחוברת, ועד לנגיעה בקרקע השביט. דקות אחדות לאחר השעה היעודה, התקבלו אותות חיים מהחללית, והיה ברור שהיא נחתה על השביט. בחללית הותקנו שלושה מנגנונים נפרדים שנועדו להצמידה אל השביט – מנוע המפעיל דחף בכיוון ההפוך לכיוון הנחיתה, ולמעשה דוחף את החללית מטה, שני צלצלים הנורים אל הקרח ומושכים את החללית, ושלושה ברגים מיוחדים המותקנים בכל רגלי הנחיתה של החללית.

ניתור החללית פילאה[עריכת קוד מקור | עריכה]

אנומליות שונות – לרבות ירידה בהספק החשמל של החללית ואובדן קשר (וחידושו מאוחר יותר), העלו את ההשערה כי החללית ניתרה מהשביט ומאוחר יותר שבה ונחתה על פניו – באופן שלא תוכנן מראש. צילומים שפירסמה סוכנות החלל האירופית ב-13.11.2014 מראים את המראות שנגלים למצלמות ההיקפיות של הנחתת. באחת מהן רואים את החלל – אף שאמורים להבחין בקרקע בלבד. המסקנה המתבקשת היא שהחללית אינה ניצבת על שלוש הרגליים שלה, והיא ככל הנראה נוטה על צדה. נוסף על כך, לא רק מנוע הגז כשל, אלא גם צלצלי הנחתת לא נורו ולא עיגנו אותה לקרקע – וגם ברגי הקרח לא ננעצו בה. כשלים אלה אפשרו את הקפיצה שביצעה החללית (וייתכן שיותר מקפיצה אחת). המשמעות – החללית אינה מעוגנת אלא מונחת על הקרקע.

שם והיסטוריית החללית[עריכת קוד מקור | עריכה]

החללית קרויה על שמה של אבן הרוזטה – לוח בזלת מצרי משנת 196 לפנה"ס, ובו כיתוב של צו מלכותי של תלמי החמישי, מלך מצרים באותם הימים, הכיתוב מופיע בשלוש שפות: מצרית עתיקה; מצרית דמוטית (Demotic), שהייתה מקובלת באותם ימים במצרים; ויוונית עתיקה. הלוח נמצא בשנת 1799 על ידי חיילים צרפתים, בזמן שנפוליאון ניסה להשתלט על מצרים, והוא הביא לפענוח כתב החרטומים על ידי החוקר ז'אן־פרנסואה שמפוליון (Jean-Francois Champollion) בשנת 1822.

מבנה החללית פילאה ודרכה לשביט[עריכת קוד מקור | עריכה]

החללית רוזטה שוקלת כמעט שלוש טונות, מזה כשני שליש דלק. המטען המדעי עליה שוקל יותר מ־150 ק"ג. כדי להגיע לשביט ביצעה החללית כמה תמרונים בחלל: שלוש חליפות קרוב לכדור הארץ וחליפה ליד מאדים. כל אלה כדי להגיע למהירות הדרושה למפגש עם השביט. חליפת רוזטה ליד מאדים הייתה אירוע מותח במיוחד, מכיוון שהיא בוצעה כאשר החללית פעלה על מצברים ולא על תאי השמש, שמכיוון שחלפה בצל של מאדים. עקב כך כונה תמרון זה "הימור מיליארד היורו" (העלות של כלל המשימה).

מטרת נחיתת החללית פליאה[עריכת קוד מקור | עריכה]

נחיתת החללית "פליאה" תחקור את השביט בעזרת צילום, מדידת אבק וקרח בעומק של 20 ס"מ, מדידת הרכב חומרים על פני השטח, רדאר למיפוי תת-הקרקע, ושדה מגנטי.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]