משתמש:Sean&Or&biu

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

אמנטדין

אמנטדין, הנמכרת בין השאר תחת שם המותג גוקוברי, היא תרופה המשמשת לטיפול בתסמונות תנועתיות לא רצוניות (דיסקינזיה) הנלוות לפארקינסון ובשפעת הנגרמת על ידי וירוס השפעת A. עם זאת, השימוש בה לטיפול בשפעת כבר אינו מומלץ בשל עמידות נפוצה לתרופה. [7][8] היא פועלת כאנטגוניסט ניקוטיני, אגוניסט לדופמין ואנטגוניסט לא תחרותי של NMDA. [9][1] מנגנון הפעולה האנטי-וירוסי שלה הוא עיכוב של ערוץ הפרוטון M2 של וירוס השפעת.

האמנטדין שימשה ה בראשיתה לטיפול בשפעת A. לאחר שדיווחו לראשונה על תכונותיה האנטי-וירוסיות בשנת 1963, קיבלה האמנטדין אישור למניעה של נגיף השפעת A בשנת 1976. [12] בשנת 1973 אישר מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) את השימוש באמנטדין לטיפול במחלת פרקינסון. בשנת 2017 אושרה התרופה בעיכוב שחרור לטיפול בתסמונות תנועתיות לא רצוניות (דיסקינזיה) הנגרמות על ידי Levodopa. [13]

Amantadine נחשב לתרופה עם פרופיל תופעות לוואי מתון. תופעות לוואי נוירולוגיות שכיחות כוללות נמנום, סחרחורת, בלבול וטשטוש ראייה.[14] בשל השפעותיה על מערכת העצבים המרכזית, יש לנקוט בזהירות רבה בשילובה עם תרופות ממריצות נוספות או תרופות נוגדות-כולינרגיות.

אמנטדין הינה התווית נגד עבור אנשים עם מחלת כליה סופנית, מאחר והתרופה מסולקת על ידי הכליות. [5] יש ליטול אותה גם בזהירות על ידי אנשים עם הגדלה של הער prostate או גלאוקומה, בשל תופעותיה נוגדות-הכולינרגיות.

מבנה כימי[עריכת קוד מקור | עריכה]

אמנטדין (נמכרת תחת שמות המותג גוקוברי, סימדין וסמטראל ]) היא תרכובת אורגנית הידועה גם כ-1-אדמנטילאמין או 1-אמינואדמנטן. המבנה שלה מורכב משלד אדמנטן עם קבוצת אמינו המחוברת לאחד מארבעת פחמי האלפא השלישוניים.

רימנטדין היא תרכובת אדמנטן קרובה בעלת תכונות ביולוגיות דומות; [18] שתיהן פועלות על ערוץ הפרוטון M2 של נגיף השפעת A. [9]


מנגנון הפעולה[עריכת קוד מקור | עריכה]

מחלת פרקינסון

מנגנון הפעולה של אמנטדין במחלת פרקינסון אינו מובן לחלוטין. [19] ידוע שהיא פועלת כחוסמת חלשה של קולטני NMDA מסוג גלוטמט, מעלה את שחרור הדופמין וחוסמת את ספיגת הדופמין חזרה לתאים. ככל הנראה, אמנטדין אינה מעכבת את האנזים מונואמין אוקסידאז (MAO). [23] יתרה מכך, לתרופה ישנן השפעות רבות במוח, כולל שחרור של דופמין ונוראפינפרין מקצות העצבים. נראה שהיא פועלת כחומר אנטי-כולינרגי (בפרט על קולטני אלפא-7 ניקוטיניים) בדומה לתרופה דומה, ממנטין.


שפעת

המנגנונים להשפעות האנטי-ויראליות והאנטי-פרקינסוניות של אמנטדין אינן קשורות. [1][15] אמנטדין פועלת על חלבון תעלת היונים M2 של שפעת A. תפקודה של חלבון M2 הוא לאפשר לנגיף התוך-תאי לשכפל (M2 פועל גם כתעלת פרוטון עבור יוני מימן לחצות לתוך הווזיקל), ולשחרר החוצה (shedding) חלבונים ויראליים שנוצרו حديث לחלל החוץ-תאי. על ידי חסימת תעלת M2, הנגיף אינו מסוגל לשכפל עקב פגיעה בשכפול, בסינתזת חלבון ובשחרור החוצה.

אופן הפעולה של אמנטדין ושל רימנטדין זהה מבחינה מכנית. הן נכנסות לתעלת M2 הטטרמרית וחוסמות את תפקוד הנקבוב - כלומר, העברת פרוטונים. [9] עמידות לסוג תרופה זה נובעת ממוטציות בשיירי חומצות אמיניות המצפות את הנקבוב של התעלה, ומונעות מאמנטדין ורימנטדין להיקשר ולחסום את התעלה בדרך הרגילה שלהן.


פרמקוקינטיקה[עריכת קוד מקור | עריכה]

אמנטדין נספגת היטב דרך הפה. במקרים של תסמונות פרקינסוניות, כולל דיסקינזיה, תחילת ההשפעה היא בדרך כלל תוך 48 שעות. ככל שרמות האמנטדין בפלזמה הדם עולות, כך גובר הסיכון לתופעות לוואי.

חשוב לציין:

  • אצל חולים עם מחלת כליה סופנית, זמן מחצית החיים של התרופה מתארך בממוצע שמונה ימים. זאת משום שהכליות, שאחראיות על פינוי התרופה מהגוף, כבר לא מתפקדות באופן תקין.
  • אמנטדין מוסרת רק במידה מינימלית על ידי המודיאליזה.
  • אמנטדין עוברת מטבוליזם במידה מועטה (5-15%) על ידי תהליך כימי המכונה אצטילציה.
  • היא מופרשת בעיקר (90%) ללא שינוי בשתן על ידי הפרשת כליות.

שימושים רפואיים[עריכת קוד מקור | עריכה]

מחלת פרקינסון

אמנטדין משמשת לטיפול בתסמונות פרקינסוניות כגון דיסקינזיה ותסמונות פרקינסוניות הנגרמות מתרופות אחרות. ניתן להשתמש באמנטדין לבד או בשילוב עם תרופה אחרת נגד פרקינסון או תרופה אנטי-כולינרגית. [9] הסימפטומים הספציפיים עליהם משפיעה טיפול באמנטדין הם דיסקינזיה ונוקשות. התכשיר בעל שחרור מושהה של אמנטדין משמש נפוץ לטיפול בתסמונות דיסקינזיה אצל אנשים המקבלים טיפול ב- Levodopa למחלת פרקינסון. סקירה מקצועית שפורסמה בשנת 2003 בכתב העת Cochrane קבעה שאין די ראיות כדי להוכיח את הבטיחות או היעילות של אמנטדין לטיפול בתסמונות דיסקינזיה.

בשנת 2008 דיווח ארגון הבריאות העולמי שאמנטדין אינה יעילה כטיפול עצמאי במחלת פרקינסון, אך המליץ על השימוש שלה בטיפול משולב עם Levodopa. [33]

שפעת A

בארצות הברית, אמנטדין אינה מומלצת לטיפול או מניעה של שפעת A. לאמנטדין אין השפעה על מניעה או טיפול בזיהומים של שפעת B מרכזים לבקרת מחלות ומניעתן בארצות הברית מצאו שעונת השפעת 2008-2009 כל דגימות ה-H3N2 העונתיות ו- 2009 של שפעת המגפה היו עמידות לאדמנטאנים (אמטדין ורימנטדין).

ה-CDC (מרכזים לבקרת מחלות ומניעתן בארה"ב) ממליץ על שימוש ב מעכבי נויראמינידאז בלבד לטיפול ומניעה של שפעת.potrzeba cytowania medycznego] ה-CDC ממליץ נגד אמנטדין ורימנטדין לטיפול בזיהומים בשפעת A. [7]

באופן דומה, דו"ח הוירוסים של ארגון הבריאות העולמי לשנת 2011 הראה שכל נגיפי שפעת A מסוג H1N1 שנבדקו היו עמידים לאמנטדין. הנחיות ה-WHO ממליצות נגד השימוש במעכבי M2 לטיפול בשפעת A. [ potrzeba cytowania medycznego] שיעור העמידות הגבוה שנצפה בבדיקות מעבדה של שפעת A הפחית את החשיבות של בדיקות עמידות ל- potrzeba cytowania

סקירת קוקריין משנת 2014 לא מצאה ראיות ליעילות או לבטיחות של אמנטדין בשימוש למניעה או טיפול בשפעת A. [35]

תופעות לוואי אקסטרפירמידליות

תכשיר בעל שחרור מושהה משמש לטיפול בתסמונות דיסקינזיה הנגרמות על ידי Levodopa בחולי פרקינסון. [4] ארגון הבריאות העולמי ממליץ על השימוש באמנטדין כתרופה משולבת להפחתת תופעות לוואי של Levodopa. [33]