משתמש:Uri levin/נסים ארזי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
דף זה אינו ערך אנציקלופדי
דף זה הוא טיוטה של Uri levin.
דף זה אינו ערך אנציקלופדי
דף זה הוא טיוטה של Uri levin.

ניסים ארזי (19171980) היה מצנחני היישוב

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

ניסים נולד בעיר ביטולה Bitola, במדינת מקדוניה שביוגוסלביה, בתאריך 20.8.1917. להוריו סול ומשה טסטה. בצעירותו היה חבר בתנועת הנוער "השומר הצעיר" וממייסדי הקן של התנועה בעיר ביטולה. בסיום לימודיו בגימנסיה התגייס לחיל התותחנים בצבא היוגוסלבי, ועם שחרורו הצטרף להכשרה בחווה חקלאית כהכנה לקראת חיי קיבוץ. בשנת 1939, בגיל 22, עלה לארץ ישראל ובכך ניצל מהשואה באירופה. אחותו הבוגרת ואחיו הצעיר ניספו בשואה.

ניסים ארזי עלה לארץ כמעפיל בלתי חוקי, הצליח להסתנן דרך משמרות הצבא הבריטי והצטרף לקיבוץ שער העמקים שם היה עגלון ועבד בחקלאות. בשנת 1943, התגייס לצבא הבריטי והתנדב לשרת ביחידת הצנחנים של היישוב היהודי שהוכשרה על ידי האנגלים לצנוח באירופה מעבר לקווי האויב הנאצי בתקווה להציל שבויים וטייסים בריטים שנטשו את מטוסם במלחמה. אך, כמו יתר צנחני היישוב היהודי החליט ניסים לנצל את פעילותו גם להצלת יהודים.

ניסים עבר קורס צניחה במחנה של הצבא הבריטי ברמת דוד, וקורס אלחוט וקשר בקיבוץ רמת הכובש. לצורך השלמת הכשרתו הוא נשלח לקהיר ושם ניתן לו שם בדוי: יצחק ארזי. עם קום המדינה הוא אימץ שם זה לשם משפחתו הרשמי. ניסים צנח ביוגוסלביה באביב שנת 1944 ושבר את רגלו תוך כדי צניחה, למרות פציעתו הוא הצטרף לפרטיזנים ונלחם איתם במשך 3 חודשים עם רגל מגובסת כשהוא רכוב על סוס לבן. תוך כדי לחימה שלח שדרים לבריטים ועזר להם במלחמתם בנאצים. באזור בו פעל ביוגוסלביה לא נמצאו יהודים שהיה צורך להצילם. ייתכן והיהודים הבודדים שנותרו באזור לא העיזו להזדהות כיהודים.

לאחר שחרורו של ניסים מהצבא הבריטי בשנת 1946 הוא חזר לקיבוץ שער העמקים והחל לרכז את ענף הלול. בשנת 1951 עבר ניסים להדריך תלמידים בבית הספר "הדסים" ליד נתניה וכעבור שנתיים חזר למשקו, עבד בענפי חקלאות שונים ועסק בפעילות ציבורית נמרצת בוועדות שונות בקיבוץ. בשנת 1954 השתתף באזכרה ממלכתית לחברו הצנחן פרץ גולדשטיין אשר צנח בסלובניה בשנת 1944. פרץ נתפס נשבה ונחקר ולבסוף נרצח בידי הנאצים במחנה הריכוז אורניינבורג. במהלך האזכרה שנערכה בקיבוץ מעגן, התרסק מטוס קל לתוך קהל המוזמנים. באסון זה נהרגו 17 אנשים וניסים נפצע קשה בחלק הימני של פניו ובבטנו. לאחר החלמתו יצא לשנת שירות בניר יצחק ומאוחר יותר סייע למייסדי קיבוץ שדה יואב לעלות על הקרקע.

ניסים ארזי נפטר בשנת 1980, בגיל 63. השאיר אחריו את אשתו נטע (לבית ארדוניה וליאון לוי) ואת ילדיו: עמי, נוגה ארזי- בינשטוק, יואב ואיציק ומשפחותיהם.

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • זרבבל גלעד-עורך, מגן בסתר, הוצאת הסוכנות היהודית לארץ ישראל, תש"ט.
  • יואב גלבר, צנחני התקווה, הוצאת משרד הביטחון, התשנ"ה.


קטגוריה:צנחני היישוב