עזרה:קריאת טבלת מיון
מראה
טבלת מיון (או תבנית מיון) היא טבלה המשולבת בוויקיפדיה במרבית הערכים שעוסקים ביצורים חיים: בעלי חיים, צמחים, חיידקים וכדומה. הטבלה מציגה בקצרה מידע בסיסי על האורגניזם: כדוגמת תמונה, שם מדעי (בלטינית או ביוונית), וכן את המיון הטקסונומי המדעי שלו. דף זה מסביר כיצד יש לקרוא את טבלת המיון כהלכה, ואיזה מידע היא מספקת. מספור הפריטים מתייחס למספור המקביל בתמונת ההדגמה.
חלקיה השונים של תבנית המיון:
- שם מקובל - כותרת תבנית המיון כוללת את שמו העברי של האורגניזם שבו עוסק הערך. אם לא קיים שם עברי, יופיע השם המדעי במקומו.
- תמונה - תצלום או איור של פרט בודד מהאורגניזם בו עוסק הערך.
- מצב שימור - מצבו של המין, מידת התפוצה שלו וסיכויי הישרדותו בעתיד. מצב השימור מסודר בשבע דרגות, החל מ-LC, שפירושו ללא חשש (להכחדה) - כלומר שהמין נפוץ מאוד, ועד EX, שפירושו שהמין נכחד מהעולם. דרגות מצב השימור על פי ארגון "IUCN" הן:
- נכחד (EX): הפרט האחרון ממין זה נכחד, מעבר לכל ספק סביר.
- נכחד בטבע (EW): המין נכחד, אך קיימות אוכלוסיות בשבי, אוכלוסיות מבויתות או אוכלוסיות שהושבו לטבע הרחק מאזור המחיה המקורי של המין.
- בסכנת הכחדה חמורה (CR): המין נמצא בסיכון גבוה ביותר להיעלם מהטבע.
- בסכנת הכחדה (EN): המין נמצא בסיכון גבוה להיעלם מהטבע.
- פגיע (VU): המין נמצא בסיכון להיעלם מהטבע.
- קרוב לסיכון (NT): המין אינו נמצא בסכנת הכחדה כרגע, אך הוא קרוב למצב זה או שסביר שיגיע אליו בעתיד הקרוב.
- אין חשש (LC): בקטגוריה זו נכללים מינים שכיחים ונפוצים.
- מיון מדעי - חלק זה, שמהווה חלק ניכר מתבנית המיון, מציג את המיון המדעי העדכני של האורגניזם או של קבוצת האורגניזמים בהם עוסק הערך.
- דרגות המיון השונות - חלק זה, הנכלל בתוך המיון המדעי, מונה את כל דרגות המיון שבהם נכלל האורגניזם בו עוסק הערך. על-פי רוב, נכללות בתבנית שש או שבע דרגות-מיון עיקריות (ממלכה (14), מערכה (13), מחלקה (12), סדרה (11), משפחה (10), סוג (9) ומין (8)), אולם לעיתים נכללות בתבנית דרגות-מיון נוספות, דוגמת על-ממלכה או תת-מין.
- שם מדעי - למרבית האורגניזמים שזוהו על ידי האדם ניתן שם מדעי, הנכתב על-פי רוב בלטינית או יוונית. שמו המדעי של סוג טקסונומי ושל כל דרגות המיון שמעליו מורכב בדרך-כלל ממילה יחידה, ואילו השם המדעי של מין טקסונומי מורכב בדרך-כלל משתי מילים: הראשונה היא שמו של הסוג שאליו הוא משתייך והשנייה היא שם הייחודי למין עצמו. באופן דומה, שמו המדעי של תת-מין מורכב משלוש מילים: שם הסוג, שם המין ושם הייחודי לתת-המין. מתחת לשם המדעי, מופיע לעיתים שמו של הטקסונום שהעניק לאורגניזם את שמו, והשנה בה עשה זאת. לחיצה על השם המדעי תוביל לערך עליו בוויקימינים.
- תחום תפוצה - מפה המציגה את תחומי התפוצה הנוכחיים של המין, או את תחומי התפוצה שלו בעבר.