לדלג לתוכן

חוק מטקלף

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
שני מכשירי טלפון יכולים ליצור חיבור אחד ביניהם, אבל 5 טלפונים יכולים ליצור 10 חיבורים וכך הלאה, כך ש-12 מכשירים כבר יכולים ליצור 66 חיבורים.

חוק מטקלף קובע כי הערך של רשת תקשורת פרופורציונלי לריבוע מספר המשתמשים המחוברים למערכת (n2). החוק נוסח כך לראשונה על ידי ג'ורג' גילדר (אנ') בשנת 1993[1], ויוחס לרוברט מטקאלף בהקשר ל"אתרנט", חוק מטקלף הוצג במקור בסביבות שנת 1980, בהתחלה החוק לא הוצג במונחים של משתמשים, אלא של "מכשירי תקשורת תואמים" (לדוגמה, מכשירי פקס, טלפונים וכדומה)[2]. רק לאחרונה עם השקת האינטרנט. חוק זה יוחס גם למשתמשים ולרשתות ולא רק ככוונתו המקורית שהייתה לתאר רכישות וחיבורים ברשת האתרנט[3]. החוק קשור מאוד לכלכלה ומנהל עסקים, בעיקר עם חברות תחרותיות שמחפשות להתמזג אחת עם השנייה.

השפעות הרשת

[עריכת קוד מקור | עריכה]

חוק מטקלף מתאר הרבה מההשפעות של טכנולוגיות תקשורת ורשתות על הרשת, כגון אינטרנט, רשתות חברתיות, והרשת הכלל-עולמית, הנקראת Worldwide Web. לדברי ריד הנט (אנ'), יושב הראש לשעבר של הוועדה הפדרלית לתקשורת בארצות הברית, החוק מספק הבנה רבה לפעולת האינטרנט[4]. חוק מטקלף קשור לעובדה שמספר החיבורים הייחודיים ברשת של מספר קשרים n יכול לבוא לידי ביטוי בצורה מתמטית כמספר משולשי n(n − 1)/2, שהוא יחסי לn2 באופן אסימפטוטי.

חוק זה מודגם פעמים רבות באמצעות מכשירי הפקס: מכשיר פקס אחד הוא חסר תועלת לחלוטין בהיעדר יעד, אבל ערכו של כל מכשיר פקס נוסף עולה עם המספר הכולל של מכשירי הפקס שמתווספים לרשת, כי המספר הכולל של אנשים שאיתם כל משתמש יכול לשלוח ולקבל מסמכים עולה[5]. כמו כן, ברשתות חברתיות, ככל שמספר משתמשי השירות גדל, כך ערך השירות גדל עבור הקהילה.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Carl Shapiro and Hal R. Varian (1999). Information Rules. Harvard Business Press. ISBN 0-87584-863-X.
  2. ^ Simeon Simeonov (26 ביולי 2006). "Metcalfe's Law: more misunderstood than wrong?". HighContrast: Innovation & venture capital in the post-broadband era. {{cite web}}: (עזרה)
  3. ^ James Hendler and Jennifer Golbeck (2008). "Metcalfe's Law, Web 2.0, and the Semantic Web" (PDF).
  4. ^ Bob Briscoe (ביולי 2006). "Metcalfe's Law is wrong". נבדק ב-2010-07-25. {{cite web}}: (עזרה)
  5. ^ R. Tongia. "The Dark Side of Metcalfe's Law: Multiple and Growing Costs of Network Exclusion" (PDF). אורכב מ-המקור (PDF) ב-2012-03-01. נבדק ב-2010-07-25.